Да си направим равносметка: 7 важни въпроса, които да си зададем в началото на всяка година!

Отново е Януари и годината е в своето начало.

Как се чувстваш? Развълнуван ли си?

Нетърпелив ли си да видиш какво ти готви поредното ново начало…

Обичам Януари, защото това е времето, когато мога да си взема кратка пауза, да погледна назад и да видя какво съм свършил през изминалата година.

Следват 7 въпроса, които да си зададете в началото на всяка година.

Препоръчвам ви да останете 30 минути сами със себе си и да използвате това време, за да си отговорите искрено на тези въпроси. Това може би ще бъде едно от най-важните упражнения, които ще сте направили през цялата година.

Ето ги и въпросите:

1. По скалата от 1 до 10, колко сте удовлетворени от изминалата година?

Това ще ви даде бърз преглед за това, колко сте доволни от свършеното. Тази бърза оценка може би ще ви даде доста идеи за размисъл!

2. Защо се оценихте точно по този начин?

За точките, които си дадохте от въпрос 1, защо точно на толкова се оценихте?

Вярвам, че е много по важно да се разберат факторите, които са ви довели до тази оценка, а не просто да се оценявате по някакъв начин. Например ако си дадете 3 от 10, защо точно толкова си давате, каква е причината, какво се обърка?

Дали защото мислите, че сте пренебрегнали вашите взаимоотношения с партньора си или здравето си при преследване на вашите работни цели?

Дали, защото НЕ сте извървели целия път, който сте планирали да постигнете целите си? Или причината е някъде другаде?

3. Какви са най-големите ви постижения тази година?

Това са постиженията, резултатите, които ни карат да се гордеем със себе си.

Това може да включва бизнес успехи, развитие в кариерата, взаимоотношенията ви са преминали на един по висш етап, да сте станали по-здрав или просто да сте успели да спазите фитнес програмата си и сте издържали на строгата диета!

За някои хора този въпрос може да се конфронтира, особено ако живеете на автопилот. И все пак той е изключително важен, защото ни кара да  хвърлим един твърд поглед върху това как сме си прекарали времето.

Добре ли сме го използвали или сме го прахосали за глупости и маловажни неща?

Този поглед над живота ни през изминалата година ще ни помогне да отсеем маловажните неща и така да увеличим работата си над важните за нас въпроси и проблеми. Когато за първи път се запитате този въпрос може би ще имате проблем в началото с даването на смислени отговори.

Цялата тази оценка над нещата в живота ви може и да ви накара да осъзнаете, че през цялата година сте направили страшно много неща за работодателя си, но не сте направили нищо за себе си.

Тук сами ще си помогнете, за да направите, така че да станете в унисон с личните си мечти в живота и да се придвижите към тях през следващата година.

Задаването на този въпрос към вас самите може да ви накара да осъзнаете, точно това, което искате да постигнете в живота си за себе си, НЕ за някой друг.

4. Кои са най-големите изводи, най-големите уроци, които научихте през изминалата година?

От всички неща, случили ви се през тази година, кое е най-голямото, най-важното нещо, което научихте? В живота ние имаме безброй преживявания, а има неща, които могат да се научат от всяка случка или събитие, което ни връхлита.

Можем както да оставим тези неща да минават покрай нас, така и да спрем, да ги разберем и да извлечем поуката от тях/поне от по важните/, от опита, който ще ни оставят трайно в съзнанието.

Когато решим да направим това, ние буквално ще се превърнем в едни по мъдри хора, отколкото сме били преди, защото ако се замислите, колко от нас го правят, колко от нас се замислят сериозно над всичко заобикалящо ни ежедневно и постоянно? Ако направим това, после можем да използваме тези важни уроци и да ги приложим в нови ситуации, пред които ще се изправим.

Добра идея е да си записвате по важните случки и уроците произлизащи от тях. Това ще ви помогне да подредите уроците и опита си, така че след време да се опрете на вашата мъдрост, вместо отново да учите едни и същи неща, такива, през които вече сте минали. По този начин можем да напредваме в растежа си доста по бързо. Помислете върху това!

Какви са вашите най-големи цели, които искате да постигнете през следващата година

5. Помислете, какви са вашите най-големи цели, които искате да постигнете през следващата година?

Допълнителни въпроси: Как можете да направите следващата година вашата най-добра година? Ако в момента е 31 декември на следващата година, какво искате да видите в живота си?

След този въпрос вече можете да поставите целите си!

Какво е необходимо, за да си дадете на въпрос 1 следващата година оценка 10 от 10, и да изпитате страхотно задоволство от изминалата? Какви цели искате да постигнете? Какво желаете? Кои ваши мечти искате да видите изпълнени?

Напишете тези цели и ги сложете като основни задачи за следващата година!

6. Какви нови навици искате да култивирате в себе си?

Няма какво да се заблуждаваме, успешното постигане на цели е резултат от имането на навици. На добри навици!

Какви нови такива искате да придобиете през следващата година? Може би искате да се научите да медитирате, за да намалите стреса. Да правите упражнения, за да влезете във форма и да повишите тонуса си?

Или пък искате да се събуждате рано, да не лягате късно, да пиете повече вода на ден или нещо друго, ваше си, лично. Когато практикувате положителни и полезни навици, естествено е и да станете по-добър човек, по-успяла личност!

7. Кои са вашите незабавни стъпки, които ще предприемете, за да постигнете целите, които си поставихте току-що?

Не става въпрос само за писане на цели, но и за тяхното изпълнение.

Само с едното писане, без фактическото действие абсолютно нищо няма да се промени. Сега, когато имате писмени намерения на лист хартия за новата година, кои ще бъдат вашите непосредствени следващи стъпки, които ще предприемете, за да постигнете целите си.

Какво ще направите веднага, за да задвижите колелото на успеха си още сега? Напишете си конкретни дати за действията, които решите да предприемете.

И не забравяйте – Не става само с писане!

Ето и един важен съвет:

Започнете веднага! Направете летящ старт още сега, дори и преди да е дошла новата година! Гарантирам Ви, че ще се почувствате пред всички, а и вероятно ще бъдете над тях. Направете го за себе си, за живота си-веднага. И ще видите положителната разлика в него.


Споделете вашите мисли.

Какви са вашите разсъждения за края на годината?

Правите ли си равносметка? Отчитате ли това, което сте научили и постигнали? Какви са вашите най-големи цели за следващата година? Споделете всичко, което мислите в коментарите по долу и със сигурност те ще стоят там  и в края на другата година, така че да ги видите и да оцените отново свършеното!

Задължително вижте и:

 • 149
 •  
 •  
 • Радост Благодаря Ти за страхотното допълнение към статията, супер е.

  Да действаме!

  Поздрави 🙂

 • Чудесна статия в момент на равносметка:) Наскоро гледах клипче на Робин Шарма, в което той беше конкретизирал още малко въпросите… Анализът беше представен в 5 стъпки:
  1) Отпразнуване на всички наши малки и големи успехи през изминалата година;
  2) Обучение – какво сме научили, като платформа за последващ успех – 3те най-добри бизнес урока, 3те най-добри житейски урока и какво сме направили да постигнем най-добрите си резултати;
  3) Яснота – Най-важните 5 неща, които трябва да се случат, за да ни бъде следващата година най-добрата; 5те най-важни ценности и Топ 15 най-важни цели;
  4) Завършен план – привеждане на всички цели, ценности и 5те най-важни неща към план за действие, месец по месец.
  5) Визуализация – казваше се, че тя ще запечата в съзнанието визията и очакванията ни, а това ще повлияе на нашето поведение и действия.

  И разбира се всичко трябва да се запише, както се казва и по-горе:) И да се действа! Аз вече започнах, желая успех на всички!:)

  Благодаря за програмката, ще е полезна:)

 • След проверката с програмата, която Данчо ми предложи, признавам-излязоха ми доста правописни грешки, които съм направил.

  Вече с нея, надявам се да ги сведа до минимум 🙂

  Възползвайте се от предложението му и си я изтеглете. Линка, който е пусна тук, в коментара работи без проблем 🙂

 • Не мога да се мотивирам да подредя вкъщи. Догодина или ще се науча, или ще намеря някой да върши това вместо мен. Ще завърша декорирането на къщата ми и то до края на следващия месец 😉

  • Ееееее давай да те женим Данчо. И аз имам същия проблем и мисля да намеря някой друг да го върши 🙂

   И трябва да пуснеш снимки на къщата като я завършиш, че ми е интересно как ще я направиш.

   Относно статията-това се казва точна и ясна цел, супер!

   И Благодаря ти за програмата. Наистина имах нужда от такава! Верно е че правя грешки 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  Останаха само няколко дни до края на най-голямото ни намаление - 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече →