Ти „еди кой” ли си, или „еди какъв”?

хора,възприемане

Замислял ли си се какво се крие в израза: „Не е важно кой си, важно е какъв си.” ?

Съпричастен ли си към тази истина? Изповядваш ли я?

Всеки от нас рано или късно се превръща в „еди кой” си. Към отличителното си рождено име прибавяме допълнителен етикет, който обикновено е свързан с нашата професионална позиция.

Например имаме лицето Иван Иванов. И. И. /за по-кратко от Иван Иванов/, който завършва Технически университет и мигом се превръща в инженер И. И.

Фактът, че той придобива титлата инженер, го прави разпознаваем за мястото, където работи. Но ако към всичко това прибавим, че И. И. живее в четириетажна кооперация, за неговите съседи едва ли е от значение каква професия има И. И.

Същото се отнася и за неговите близки.

В обществото на съседите и своите близки И. И. вече е разпознаваем по своите индивидуални човешки качества. Тези качества могат да са най-различни.

В случай, че за съседите и своите близки И. И. е един кисел и винаги недоволен човек, това, че е инженер не го оневинява. В живота обаче често се случва точно обратното.

Понеже И. И. е началник в службата и е един от „силните на деня”, много често етикетът „началник” му дава „правото” да е лош и неблагодарен, и хората са склонни да му прощават тези качества, защото той може да е лош и неблагодарен, но е инжeнер все пак.

Случва се и обратното.

Тя се казва Веска и работи на бюфета в същата служба на И. И. Само че Веска е една най-обикновена продавачка, при това със средно образование.

Нейният етикет е мъничък, незабележим, почти никакъв етикет.

А иначе Веска е прекрасна като човек. Добронамерена, отзивчива и щедра.

И ако се случи в нещо неволно Веска да съгреши, примерно да закъснее или обърка сметките, шансът да бъде оправдана заради етикета „продавачка” е почти нулев.

Ако трябва да симпатизираш на един от двамата – И. И. или Веска, предполагам, че ще предпочетеш втората. Истина е, че ако ти потрябва добър инженер ще търсиш И. И., но за добро общуване ще се оглеждаш за хора като Веска.

Сигурно са ти известни много респектиращи професии, които служат за етикети, вероятно познаваш хора с високи титли в едно или друго поприще.

Научи ли се да се абстрахираш от тях? Ако не си, време е да го направиш.

Ако искаш, огледай хората, които са ти близки. Попитай се – защо са ти близки? Какво точно цениш в тях? Етикета или техните качества?

В този свят освен престижните професии съществува един дълъг ненаписан списък на приемливи човешки качества, които градят добрите взаимоотношения и смисления живот.

Списъкът им е дълъг. Позволявам си да изредя някои от тях: Добър, Състрадателен, Мил, Отговорен, Честен, Оптимистичен… Ако искаш, може да продължиш списъка.

Сега следва втория въпрос:

Как би ти изглеждала визитка на която пише: г-н Марин Колев – добросърдечен, а чак след израза добросърдечен да следва неговата професия, примерно учител?

И последен въпрос: Ти „еди кой” ли си, или „еди какъв”?

автор: Вера Балева


Вижще още и → Смисълът на живота /в по-малко от 500 думи/

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: