Пътят към успеха: Коби Браянт, Моцарт и Пикасо

  • 673
  •  
  •  

Запази за по-късно

Колко време е необходимо, за да постигнеш успех в даден занаят? И какво правят хората, които достигат целите си по начин различен от твоя?

Това е, което Джон Хейс, професор по когнитивна психология в университета Карнеги Мелън иска да научи. И го научава. Вижте какво открива…


В продължение на десетилетия Хейс изследва ролята на навиците, усилията и знанията на едни от най-големите творци. Изучавал е някои от най-талантливите хора в историята – такива като Моцарт и Пикасо. Целта? Да определи колко време им е отнело да се превърнат в световно известни творци в своята област.

Освен това изучавал и пътя, през който са преминали и решенията, които са вземали, за да постигнат този успех.

Нека поговорим за това, какво Хейс е открил за световно известните творци.

И по-важното:

Нека видим как можете да използвате тази информация, за да постигнете целите си и да разберете как да се превърнете в най-добрите в своята област!

10 години наука

Хейс започнал изследването си проучвайки успешните композитори.

Той анализирал хиляди музикални пиеси написани в годините между 1685 и 1900.

Основният въпрос, който движел неговата работа бил: 

“Колко дълго след като започне да се интересува от музика човек се превръща в творец от световна класа?”

В крайна сметка Хейс разработил списък с 500 пиеси, които често се представяли по целия свят и се смятали за шедьоври в областта.

Тези 500 пиеси били създадени от общо 76 композитора.

След това Хейс начертал времевата линия на кариерата на всеки композитор и изчислил колко време са работили, преди да създадат популярните си произведения.

Това, което той открива, е доста интересно:

На практика всеки един “шедьовър” е написан след десет години от кариерата на композитора. От 500 броя имало само три изключения, които били написани през осмата или деветата година от творческия път.

Нито един творец не създал своя шедьовър преди да е минало десетилетие труд над него. Дори гений като Моцарт е трябвало да работи в продължение на поне 10 години, преди да сътвори нещо, с което да стане популярен и да остане в историята.

Професор Хейс се позовавал на този период, който е бил изпълнен с много труд и малко признание, нещо като “десет години тишина” – тишината преди бурята на величието.

mozart

В последващи проучвания Хейс намерил подобни модели сред известните художници и популярните поети. Тези констатации били допълнително потвърдени от изследвания от професори като К.Андерс Ериксън.  Задълбочените му изследвания показали, че е необходимо да посветите 10 000 часа, за да се превърнете в експерт във вашата област. По-късно идеята била популяризирана и от Малкълм Гладуел.

Въпреки това, както Хейс, Ериксън и други изследователи започнали да копаят по-дълбоко и открили, че времето е просто една част от уравнението.

Успехът не е просто продукт на 10-годишна практика или 10 000 часа работа.

За да разберете какво точно се изисква, за да увеличите вашия потенциал, трябва да разберете какво са практикували най-добрите творци.

Навиците от практиката на Коби Брайънт – супер звезда от NBA са идеален пример….

🏆 Как Коби Брайънт стига до върха

Коби Брайънт

Коби Брайънт е един от най-успешните баскетболисти на всички времена.

Победител на 5 NBA първенства и с два олимпийски златни медала Брайънт е натрупал нетна стойност на повече от $ 200 милиона през кариерата си.

През 2012 г. Брайънт е избран за член на Dream Team отбора на САЩ.

През това време един от треньорите на отбора на САЩ, човек на име Робърт, е работил с Коби (черната Мамба) по подготовката за Олимпиадата. В историята, която по-рано е публикувана и в Reddit, Робърт описва първия си досег с Коби и разкрива една от причините, поради която суперзвездата е станал толкова успешен.

📜 Ето какво разказва Робърт, треньор на отбора на САЩ:

Бях поканен в Лас Вегас, за да помогна на отбора на САЩ с подготовката преди да се отправят към Лондон. Имал съм възможността преди това да работя с Кармело Антъни и Дуейн Уейд, но това е първият път, в който работя с Коби.

В нощта преди първата спорна топка точно гледах “Казабланка” за първи път. Часът беше около 03:30 през нощта.

Няколко минути по-късно бях в леглото почти унесен, когато чух мобилния си телефон да звъни. Беше Коби. Нервно вдигнах.

– Хей, Роб, надявам се да не прекъсвам нещо, нали?

– О, не. Какво става Коб? 

– Просто се чудех дали ще можеш да ми помогнеш с подготовката, това е всичко.

– Прогледнах часовника си. Беше 04:15 през нощта.

– Да, разбира се, ще се видим след малко.

Отне ми около двадесет минути, за да се оправя и да изляза от хотела. Когато пристигнах и отворих стаята за тренировки видях Коби. Беше сам, облян в пот, сякаш току що бе излязъл от душа. Дори не беше време за сутрешен душ.

Довършихме някои работи в следващия час и петнадесет минути.

След това влязохме в стаята за тренировки, където в следващите 45 минути направи една силова тренировка. После аз си тръгнах.

Върнах се в хотела и се хвърлих на леглото.

Очакваше се да бъда в залата отново към 11:00 часа.

Събудих се сънен, раздразнен и с почти всички странични ефекти от липсата на сън. (Благодаря, Коби!). Отправих се към залата за тренировки.

Спомням си следващата част много ясно. Всички играчи от отбора на САЩ бяха там. Леброн говореше на Кармело и се опитваше да обясни нещо на Кевин Дюрант. От дясната страна на съоръжението за трениране беше Коби.

Отидох при него, потупах го по рамото и казах:

– Добра работа тази сутрин.

– Ъх?

– Уговорката ни от сутринта. Добра работа.

– О, да, благодаря Роб. Наистина го оценявам.

– Кога ще свършите?

– Свършим какво?

– Кога ще свършите с хвърлянето. Кога ще напуснете съоръжението? 

– О, точно сега.

Коби започва работата си около 4:30 сутринта, продължава да тича и спринтира до 6:00, вдига тежести от 6:00 до 7:00 и най-накрая започва да скача и стреля 800 пъти от 7:00 до 11:00 часа.

О, да и след това отборът на САЩ имаше тренировка.

Очевидно е, че Коби е покрил тези 10 000 часа, но има и друга част от неговата история, която е още по-важна.

Значението на съзнателната практика

Коби не просто показва и практикува много. Той практикува с цел.

Коби е имал много ясна цел в тренировките: 800 скок изстрела. Той умишлено е бил фокусиран върху развитието на уменията за вкарване на кошове. Това звучи просто, но е много по-различно от това как мнозинството хора отиват на работа всеки ден.

Когато повечето хора говорят за усилена работа те използват времето, през което са работили като индикатор за това, колко трудна е била работата.

Работил съм цели 60 часа тази седмица!, казват те.

Дългите часове работа могат да ви уморят, а и те (дори ако са по 10 000 часа за цялата ви творческа работа) не са достатъчни, за да ви превърнат в добър творец.

Не е същото като да практикувате съзнателно.

Повечето хора си мислят, че работят усилено само тренирайки във фитнеса, а не развивайки умението да вкарват кошове например.

Учените отбелязват, че най-добре представящите се във всяка област се ангажират с това да обсъдят практиката. Най-добрите художници, музиканти, спортисти, изпълнителни директори и предприемачи не само работят много, но развиват и специфични умения.  

🎯 Как да приложиш това в живота си?

Моцарт е наричан “гений на гениите” и дори той се е трудил упорито в продължение на 10 години, преди да покаже на света своите шедьоври.

Как да използвате този подход за целите си?

Комбинирайки тези две идеи – постоянството на “10 години тишина” и фокусът на “осъзнатата практика” – може да отвеете доста хора.

В ежедневието това няма да изглежда много впечатляващо.

Това е добре, защото често ще се чувствате сякаш се проваляте.

Това, което се усеща като усилие и разочарование, често се оказва придобиване на нова способност и израстване. Това, което изглежда като малко заплащане и непризнание, често е цената, която трябва да платим, за да открием нашата най-добра работа.

С други думи това, което изглежда като провал, често е основата на успеха.

За щастие само един час фокус и практика всеки ден може да доведе до невероятни резултати в дългосрочен план. И това води към най-важните въпроси за всички:

  • Работиш ли върху твоите 10 години на тишина?
  • Усъвършенстваш ли съзнателно способностите си?
  • Или просто “запълваш времето си” и се надяваш на най-доброто?

  • 673
  •  
  •  
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg