ВЛЕЗ В КЛУБА

13 утвърдени стъпки към успеха!

 • 2.4K
 • 152
 • 4

Запази за после

Всеки от нас е чел историите на успешните предприемачи и със сигурност се е питал какво е нужно, за да направиш милиарди.

Или да създадеш нещо наистина важно.

Обикновено хората започват да се стремят към първото и в крайна сметка искат второто. В тази статия се опитваме да покажем важните стъпки, за да стане такъв изключителен успех реалност.

Всъщност те не са нещо неизпълнимо, даже напротив – лесно постижимо, НО само когато човек е достигнал едно базово ниво на успеха (посредством предимства заради обстоятелства или собствени усилия).

Тогава той иска да „дръпне“ още нагоре към по-забележителни неща.

#1. Развивай се многопластово

Сътворяването, при което се свързват, натрупват и надграждат пластове е нещо като магия. А ключът към генерирането на благосъстояние са eкспоненциалните криви (задължително вижте този материал).

Да вземем например света на бизнеса. Един средно голям бизнес, чиято стойност нараства всяка година с 50%, става огромен за много кратко време. Много малко бизнеси обаче могат да се похвалят с ефекта на мрежата, разпространението и изключителна скалируемост. За щастие напредъкът на технологиите ще направи така, че те да стават повече в бъдеще.

А сега да направим паралел с човешкия живот.

Сигурно и ти би искал да бъдеш един вид експоненциална крива – тоест животът ти да следва една постоянно вървяща нагоре траектория.

Затова е важно да се стремиш към кариера, която да има ефекта на допълването, разрастването, а да не e като повечето, които се развиват най-вече линейно. Само си представи да работиш в компания, в която хората, които правят едно нещо от две години, са толкова продуктивни колкото тези, които се занимават с това от 20. Съмнявам се това да ти хареса.

Ако мечтаеш за развиваща се кариера, то всяко нещо, с което се захващаш, без значение вида работа, трябва да генерира повече и повече резултати (експоненциално). Можеш да го постигнеш и  поддържаш с технологиите, бранда, ефекта на мрежата, управление на човешки ресурс.

(Виж какво казва Питър Тийл по въпроса).

Важно е да се фокусираш върху добавянето на образно казано една нула към всяка твоя метрика за успех – пари, статус, влияние върху света.

Вероятно си забелязал, че хората затъват в линейни опции.

Затова бъди готов да оставиш малките възможности, за да се фокусираш върху потенциалните промени. В тази връзка трябва да кажем, че има едно общо нещо между бизнеса и кариерата, когато става дума за конкурентно предимство, към което всички се стремят: дългосрочното мислене с широк поглед как различните системи ще се съберат и сработят.

Един от забележителните аспекти на многопластовото, многоизмерното развитие е, че най-отдалечените във времето години всъщност са най-важните.

В нашия свят обаче, в който никой не си дава наистина труда за дългосрочна визия, животът или по-просто казано пазарът възнаграждава онези, които го направят. Затова се довери на експоненциалността, бъди търпелив и леко приятно изненадан.

🔥 Виж още иКак да мислиш наистина мащабно

#2. Вярвай в себе си почти фанатично

Вярата в себе си е нещо много мощно и повечето успешни хора вярват в способностите си до степен на заблуждение.

Често това изглежда смешно, но резултатите са важни, нали..

Постарай се да култивираш вярата в себе си отрано, защото ако не го направиш ще е доста трудно да си позволиш да имаш противоречащи си идеи за бъдещето. А точно тук се създава и най-голямата стойност.

Ако си гледал видеа с Илон Мъск сигурно си забелязал с каква невероятна убеденост говори за успеха на проектите си, с каква непоклатима вяра казва, че ще изпрати ракета до Марс.

Лицето му отразява напълно това, което споделя.

🔥 Виж и тъмната страна на Илон Мъск и истинската цена на успеха му

Всъщност, управлението на собствения морал и този на екипа ти е едно от най-големите предизвикателства на повечето начинания.

И е почти невъзможно нещата да се получат без много вяра в себе си, която трябва да бъде подхранвана всеки ден.

За жалост колкото е по-амбициозен човек, толкова повече светът се опитва да го събори. 

Мнозинството супер успешни хора са се оказвали наистина прави за бъдещето или поне в моментите, в които хората са мислели, че грешат.

Вярата в себе си обаче трябва да бъде балансирана със себеосъзнатост.

Критиката не е приятна за доста хора.

Те правят всичко възможно да я избегнат.

По-добрата стратегия е човек да допусне все пак предположението, че хората имат основание за нея и тогава да реши дали да предприеме нещо или не.

Да, търсенето на истината в крайна сметка е трудно и често болезнено, но то е, което разграничава вярата в себе си от заблуждението.

В крайна сметка си струва човек да се стреми към този баланс, защото той го предпазва от изпадане в положението на винаги правия и недосегаемия.

#3. Научи се да мислиш самостоятелно

Много е трудно да се „преподава“ предприемачество, защото трудно се „преподава“ оригинално мислене.

Училището не насърчава това, а точно обратното.

С две думи в твоите ръце е да си го „отгледаш“.

Опитай се да мислиш от типа „Първият принцип“ и да генерираш нови идеи, а също и да намериш хора, с които да ги обсъждаш, за да станеш по-добър в това. Следващата стъпка е да намериш лесен и бърз начин да тестваш идеите в реална среда. Успешните предприемачи следват максимата:

Ще сгреша много пъти, но един път ще бъда наистина прав.

Така, че дай си много възможности да бъдеш щастлив.

Eдин от най-ценните уроци, който получаваш, е че можеш да разбереш какво да правиш в ситуации, в които изглежда, че няма решение.

Колкото повече го правиш, толкова повече, ще го вярваш.

Характерът се изгражда от проумяването, че можеш да се върнеш обратно в играта, след като си претърпял поражение.

#4. Стани добър в продажбите

Вярата в себе си не е достатъчна – трябва да можеш да убедиш останалите хора в това, в което вярваш.

Не е лесна задача, но това обръща играта все пак…

Всяка успешна кариера в определена степен се превръща в продажба.

Това означава да направиш клиентите, потенциалните служители, медиите, инвеститорите и така нататък върли привърженици, защитници на твоите планове. За да успееш ще са ти необходими вдъхновяваща визия, силни комуникационни умения, известна харизма и доказателства, че можеш да приведеш плановете си в изпълнение.

Инвестирането в комуникационни умения, особено в писмена форма, си струва и се отплаща всеки ден.

Ясната комуникация предполага мисленето ти също да е ясно и след това можеш да използваш прост и стегнат начин на изразяване.

Ще си добър в продажбите единствено, когато твърдо вярваш в това, което продаваш.

Умението се развива като всяко друго – ставаш по-добър като практикуваш упорито. Поради някаква причина обаче, може би защото за някои хора това е неприятно, то се приема като нещо, което не може да бъде научено.

Другото важно нещо при продажбите е, да се появяваш лично, когато е необходимо, независимо дали това ще коства полет със самолет например. Много често личният контакт е причина бизнес отношения да поемат в неочаквано благоприятна посока и да се сключат изгодни сделки, които са изглеждали абсолютно невъзможни.

#5. Не се страхувай да поемаш рискове

Повечето хора надценяват риска и подценяват „отплатата“ от такъв смел ход.

Невъзможно е да си прав през цялото време – трябва да опитваш много неща и да се адаптираш бързо, защото така научаваш повече.

Често е по-лесно да рискуваш в по-ранния период на кариерата си, защото нямаш много за губене и потенциалът да печелиш е голям.

В момента, в който достигнеш точката, когато си покрил основните си задължения, трябва да се опиташ по-лесно да поемаш рискове.

Това значи да правиш малки залози там където губиш един път ако сбъркаш, но да залагаш сто пъти ако нещата работят.

И след това да вдигнеш залога точно в тази посока.

Не се „пази“ твърде дълго все пак.

Гледай да не се присъединиш към хората с потенциал, които са прекарали твърде много време да работят в големи компании.

И да, когато свикнеш с комфортния живот, предвидимата работа и репутация на успешен човек в дадена област, то е много трудно в един момент да оставиш всичко това зад гърба си. Хората имат уникалната способност да обвързват лайфстайла си със сумата за заплатата на следващия месец.

Дори и да напуснат, изкушението да се завърнат към стария начин на живот е огромно – просто въпрос на време за всеки.

Лесно е за обяснение – на човек е присъщо да приоритизира краткосрочните придобивки и удобства пред дългосрочното удовлетворение.

#6. Фокусирай се

Фокусът е това, което увеличава силата, когато човек работи.

Много по-важно е да работиш върху правилното нещо отколкото да прекараш часове в изтощителна работа.

Избягвай да пилееш времето си с неща, които нямат значение.

Когато си разбрал, какво е нужно да правиш, не спирай да изпълняваш бързо твоята програма от задачки. С постоянство и вдъхновение.

Все още няма човек, който се движи бавно и да е станал много успешен.

🔥 Виж още и: Как да се фокусираш много по-добре [Уорън Бъфет]

#7. Работи упорито

Има два варианта: можеш да станеш 90% професионалист в дадена област ако работиш или умно или упорито.

За 99% обаче ти трябват и двете, защото ще се състезаваш с други много талантливи хора със страхотни идеи, които не се колебаят да работят денонощно. Изключителните хора постигат изключителни резултати.

Да работиш много върви заедно и с много компромиси за живота и е съвсем в реда на нещата човек да откаже да го прави.

Има обаче и неоспорими предимства – набира се инерция и успехът „ражда“ следващ още по-голям успех.

Може и да стане забавление….

Една от радостите в живота е да намериш „предназначението си“, да го изпълняваш и да откриеш, че твоят принос има по-голям ефект отвъд собствения ти живот. Предприемачи споделят, че са изненадани колко са щастливи след напускането на работа в голяма компания и са започнали да работят така, че трудът им да има възможно най-голямото въздействие върху средата. Те определено трябва да бъдат насърчавани.

📌 Ето каква е истинската цена да имаш собствен бизнес >> ТУК.

Не пропускай да държиш нещо важно на прицел – как да работиш така, че да не прегориш. Всеки открива своето решение и едно от най-добрите е да намериш работа, която харесваш и да я вършиш с хора, с които ти е приятно да прекарваш много време.

Тези, които ти казват, че можеш да бъдеш успешен в професията си без да се влагаш много усилия през по-голяма част от времето всъщност ти правят лоша услуга. Волята за работа предпоставя в най-голяма степен дългосрочния успех на човека.

И още нещо за упоритата работа:

Нека тя да бъде в началото на кариерата ти.

Колкото по-рано го направиш толкова повече време ще имаш за „изплащане“ на всичките ползи.

Освен това е по-лесно да работиш здраво като млад, защото в повечето случаи тогава тежките отговорности са значително по-малко.

#8. Бъди смел

По-лесно е да създадеш сложен бизнес отколкото нещо просто, защото хората искат да бъдат част от нещо вълнуващо и да знаят, че трудът им има значение. Ако постигаш напредък при решаването на важен проблем постоянно ще получаваш предложения за помощ.

Затова култивирай амбиция и не се страхувай да правиш това, което наистина обичаш. Със сигурност няма да останеш незабелязан. Ако всички правят електронни магазини, а ти искаш да развиваш генно инженерство, то не се колебай, следвай непоколебимо твоето любопитство. Бъди уверен, че вълнуващите неща за теб са такива и за още много други хора.

🎯 Как от хиляди възможности да откриеш тази, която ще ти носи полза всеки път.

#9. Възпитавай волята си

Сигурно ще се учудиш на твърдението, че можеш да подчиниш света на волята си през голяма част от времето.

А повечето хора дори и не опитват и просто приемат, че нещата са такива, каквито са и естествено губят възможности.

Човек притежава огромен потенциал да осъществява плановете си. Комбинацията обаче от съмнение в собствените сили, ранно отказване и липса на достатъчно упорство прави така, че той да не използва и минимума от потенциала си. Затова не се притеснявай да помолиш за това, което желаеш. В повечето случаи няма да го получиш, а и отказът ще бъде болезнен. Когато обаче сработи, тогава ще спечелиш много.

Тези, които казват „Ще продължа нататък докато това се получи. Няма значение какви предизвикателства ще срещна, ще разбера как да ги преодолея.“ и то с пълна убеденост, те просто успяват.

Упорстват достатъчно, за да дадат шанс на щастието да си пробие път.

Пример за това е историята на Airbnb. Основателите на компанията в един момент е трябвало да продават зърнени храни, за да не фалира и независимо от всички трудности по пътя не са се спряли. И днес виждаме резултата.

Не си мисли, че волята и оптимизмът са някаква даденост на човека. Те се възпитават с практикуване.

В крайна сметка няма супер успял човек с песимистична настройка.

#10. Бъди този, с когото е трудно да се конкурират

В света на бизнеса компаниите с най-голяма стойност са тези, с които е трудно да се конкурираш.

Всяка от тях е използвала различна технология довела до успех.

🎯 Какви тактики са приложили големите компании в началото на своето развитие, за да се превърнат в трудни за конкуриране, ще научиш от тази СТАТИЯ.

Най-добрият начин да го постигнеш и ти е като изградиш система от механизми. Ще можеш да се радваш на отлични взаимоотношения като направиш силен личен бранд или станеш добър в нещо, в което се пресичат няколко различни области.

Ясно е, че ако правиш това, което другите правят, няма как да станеш уникален и недостижим. Ето защо не се притеснявай да излезеш извън коловоза.

#11. Изгради мрежа

Никой не създава страхотни неща сам, а винаги с екип.

Да имаш мрежа от талантливи хора, с които работиш, е съществена част от изграждането на хубава кариера.

Можеш да го направиш успешно по няколко начина:.

 • Помагай на хората колкото имаш сили и възможност. В дългосрочен план това ще ти докара предложение за интересна работа например.
 • Изграждай репутация на човек, който се грижи за тези, с които работи. Не се пести и бъди щедър в споделянето на придобивки, оценявай хората за това, в което са добри и им отделяй подобаващото за тях място, роля.
 • Всеки е по-добър в нещо в сравнение с други хора. Затова се определяй по твоите силни, а не по слабите страни. И нека когато осъзнаеш слабостите си те да не ти пречат да правиш това, което желаеш истински. Слабостите си ще компенсираш като наемаш хора, които се допълват вместо такива, които са добри в твоите неща.
 • Откривай неоткрити таланти. Можеш да ходиш на различни събития и като се срещаш с много хора да наблюдаваш кой ще те впечатли. Не забравяй да търсиш степен на усъвършенстване и да не надценяваш опита или моментното ниво на постижения.

Има една особеност при нетуъркинга – да намериш някой, който един вид да заложи на теб, в идеалния случай в началото на професионалния ти път.

Разбира се трябва да излезеш от добре познатото клише да си просто полезен и никога да не забравяш, че на по-късен етап трябва да платиш за дадения шанс.

Винаги избирай да прекарваш времето си с хора, които са позитивни и подкрепят стремежите ти и остави настрана, тези, които не бягат в твоята посока.

#12. Ставаш богат, когато притежаваш неща

Много хора грешат като смятат, че човек става богат от висока заплата. Ако погледнеш списъка на списание Forbes няма да откриеш нито един такъв.

Човек става наистина богат, когато притежава неща, чиято стойност бързо нараства – недвижим имот, природен ресурс, интелектуална собственост. Трябва да имаш капитал в нещо вместо просто да продаваш времето, което се мащабира само линейно.

Най-добрият начин да правиш неща с нарастваща стойност е да правиш такива, които хората искат в мащаб.

#13. Мотивирай сам себе си

Повечето хора имат външна мотивация – правят неща, защото искат да впечатлят другите. Това е лошо поради много причини, но най-важните са две:

 • Когато работиш върху идеи или кариерно развитие, които са ценни, важни за определен кръг от хора, тогава ще си концентриран върху това дали другите смятат, че правиш правилните неща. Даже ще те е грижа за това повече отколкото предполагаш. Ще бъдеш „предпазен“ обаче шанса о да имаш наистина интересна работа, но дори и да ти се получи, то така или иначе друг вероятно ще прави вълнуващите неща.
 • Вероятността да направиш грешни изчисления на риска е голяма. Ще бъдеш много фокусиран в поддържането на други хора и няма да стигнеш до там, че да участваш в конкуренция дори и в краткосрочен план.

Успешните хора имат принципно вътрешна мотивация:

Правят нещо, за да впечатлят себе си и се чувстват призвани да направят нещо, което променя света.

Когато си спечелил достатъчно пари, за да си купиш каквото желаеш и си придобил достатъчно социален статус и нивото на забавление стигнало тавана, то именно вътрешната мотивация е това, което те движи към още по-върхови постижения. Мисия невъзможна е правилната мотивация да бъде събрана в „комплект“ от правила, но човек я разпознава, когато я види, просто защото тя намира начин да се изяви.


Това беше нашата гледна точка за факторите за успеха.

Съвсем нямаме претенции да ти предлагаме рецепти, които да приложиш веднага и да ти гарантираме, че работят.

В крайна сметка ти като всички ще дефинираш успеха си посредством отлична работа в области, които са важни за теб.

Колкото по-рано поемеш в тази посока, толкова по-далеч ще отидеш. Можеш да си супер успешен само в това, в което образно казано „гориш“.

А ако вече си преживял успеха – сподели в коментарите.

КЛУБ ЗА ЕДИНОМИСЛЕЩИ ПРЕДПРИЕМАЧИ

🔰 Искаш ли да постигаш повече?

Да, при нас няма да намериш тайната как да станеш милионер за ден. Но ти гарантирам, че ще намериш това, което реално ще ти помогне да движиш бизнеса си по-леко, по-удобно и по-умно. Влез и в секретната ни Facebook група и разбери защо навсякъде дават общността ни за пример!

Учи, споделяй, прилагай и постигай повече!

Влез в клуба

получавай най-новото от нас
Директно на имейла си
Overlay Image

 • 2.4K
 • 152
 • 4
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

==========

❤️ Секретна група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

топ инструмента
за по-лека работа и резултати
100
FREE ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
СПЕСТИ 300 ЛВ
Влез в клуба за 12 месеца с огромна отстъпка + подарък
- 45% ОТСТЪПКА
Влез в клуба за 6 месеца с огромна отстъпка, отключи пълен достъп до всички ресурси и вземи супер подарък
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this