Последните 3 навика на Кови, които ще ви превърнат в свръх ефективен човек!

ефективен човек ,стивън кови

Тук ще разгледаме колко важни са навиците 4,5 и 6 на Стивън Кови за високоефективния човек. Благодарение на тях ние постигаме победи във външния физически свят.

И по-важното: ще направим преход от независимост към взаимосвързаност.

Ако все още не сте разгледали първите 3 навика, може да го направите:

  1. Първият навик на Стивън Кови – Бъдете проактивни  icon-external-link
  2. Втори навик – В началото имайте предвид края  icon-external-link
  3. Трети навик – поставете най-важната цел на първо място icon-external-link

Навик 4 гласи:

Насочете мислите си към ситуацията печеля/печелиш!

В максимата на Самуел Джонсън – „Няма приятелство без доверие и няма доверие без честност”, виждаме, че външните победи са насочени към взаимоотношенията между хората. Ако първите три навика работят на ниво личност, то следващите три навика работят на ниво междуличност. Благодарение на първите три навика ние извървяваме труден, но сладък път на вътрешно самоусъвършенстване – работа, която мнозина подценяват и търсят непрекъснато лесни пътища за заобикалянето им.

С навик 4 ние сме по средата на пътя си към постигане на намеренията си в реалност.

В създаването на ситуации печеля/печелиш човек пълни въображаемо своята емоционална банкова сметка. В романа си „Захир” Пауло Коельо набляга много силно на ползите от поддържането на подобен тип банкова сметка – ако правите малки жестове или определени услуги на други хора, вие пълните емоционалната си сметка.

В нея, вместо пари се пълнят услуги, които след време вие може да осребрите, когато ви се наложи да действате и имате нужда от помощ. Така, че когато помагате на дадена личност и той не ви отвърне с нужната благодарност, не се вайкайте, а се радвайте, тъй като след време ще имате да вземате това, което сте дали днес.

Пълненето на емоционалната банкова сметка е бавен процес, в който бързите ремонти не важат. Старайте се да поддържате добро ниво на сметката си, за да имате повече от това, което се крие зад думата късмет в бъдеще време.

Съществуват 6 основни депозита:

  • разбиране на индивида от среща,
  • обръщане внимание на дребните неща,
  • спазване на обещанията,
  • изясняване на очакванията,
  • ролята на личната цялост
  • искреността на извинението.

Виждаме, че всички емоционални депозити обхващат ежедневните ни дейности и е хубаво да можем да вникнем повече в тях, а не да ги изживяваме механично, за да успеем да извлечем поуки и да създадем ситуации печеля/печелиш.

? Вижте и: Магията на 7-те навика на високо ефективните хора [инфографика]

Навик 5 – Стремете се първо да разберете, а после да бъдете разбрани

Според Паскал icon-quote-left сърцето има доводи, които разума не познава icon-quote-right . Това е основата на Навик 5 – да имаме прозорливостта да видим събитието от всички страни, а не да се задоволим само с нашата си удобна версия на случващото се.

Така както доктора първо преглежда пациента и поставя диагнозата, преди да издаде рецептата, така и ние трябва да се научим да слушаме това, което обкръжаващата среда ни казва, за да успеем да реагираме адекватно.

Няма сложни казуси, когато човек умее добре да сее разбиране и да жъне възприятие.

След като успеем първо да слушаме, после по-лесно ще можем да изложим своите тези и да бъдем правилно разбрани.

Така различията между хората няма да бъдат пречка за взаимната комуникация.

След като умело изграждаме ситуации печеля/печелиш и имаме навика първо да разбираме другите и после да бъдем разбрани достигаме до същността на:

Навик 6 гласи – Синергирайте или Единодействайте.

Когато английската нация била на ръба на своята гибел в началото на Втората Световна Война и народа се доверил на Уинстън Чърчил да бъде негов лидер, то симпатичния старец с пурата споделил, че всичко, което правил до този момент е било подготовка за тази най-важна според него мисия в живота му.

Така на практика той описва как всички предишни навици, умения и премеждия са му помогнали да бъде готов за мисията на живота му или с други думи: Той години наред е изграждал умело в себе си енергията, чиито плодове ще бере в най-точния момент посредством синергията – триумф над всички останали навици взети заедно.

Единодействието обединява в себе си уникалните човешки дарби като справедливост, въображение, съвест и независима човешка воля, мотива за предлагането на ситуацията печеля/печелиш и уменията за емпатия и изслушване.

Микса между тези изброени дейности дава уникален резултат като достигането до предели, които сме мислили преди за невъзможни.

Самата природа използва принципа на синергията и резултата, който всекидневно виждаме, когато сме навън е зашеметяващ. С края не шестия навик ние сме започнали уникален за нас процес на обновяване, който ни отвежда до смисъла на:

Навик 7 – Да наточим секирата

С последният  седми навик Стивън Кови ни насочва към постоянно поддържане на първите шест навика. Неслучайно той го е нарекъл и по този начин.

Брус Бартън се чуди:

Как е възможно малките неща да дават сериозни последици и най-вероятно това, което влагаме в смисъла за малките неща е дълбоко погрешно.

Кои са малките неща в живота ни?

Физическо натоварване и спорт, умствено натоварване посредством писане, четене и учене, духовно – посредством ценности, медитация и задължение, социално-емоционално, което ни отвежда в света на служенето и вътрешната сигурност.

Много често в живота ни тези активности остават на заден план, което се отразява негативно на живота ни в дългосрочен такъв.

Защото физическото натоварване е здраве за физиката и духа, защото благотворителността ни прави по-добри, защото вярата ни отмъква от света на негативните сенки, защото четенето на книги ни открива един нов свят…Ето защо е хубаво да се замислим над малките неща, които дават големи промени в живота ни след време.

Поради цялостната си природа Навик 7 не се вписва само във вътрешния и външния свят, а ги обгръща в своята цялост. Навик 7 спокойно може да бъде вграден като правило във всеки един от предходните навици, но най-добри резултати дава в горепосочените активности. Затова отделете малко време на ден, за да почетете интересна книга, да се разходите из парка, да посещавате редовно духовен център или участвате в благотворително събитие.

Всяка една от тези активности ще ви даде нови очи за света и ще ви доведе все по-близо и по-близо до поставената от вас цел, а именно по-добър живот.

Т.С. Елиът го е казал най-добре:

Не трябва да спираме да търсим! На края на всички наши дейности ще се върнем отново в началото, за да го видим така сякаш е за пръв път.

От казаното до тук по темата за седемте навика на Кови за високоефективните хора е важно да отбележим факта, че всичко е в наши ръце.

А това, което мислим и правим показва що за хора сме.

Ако искате да бъдете високоефективен човек набележете си цел, направете първата крачка и следвайте знаците по пътя.

Зад всеки един от тях стои поне един от принципите на Кови и ако вие имате очи да разчетете правилно знаците, пътят ви към поставената цел ще бъде много по-приятен.

Вижте още по темата за 7-те навика:


icon-file-o hristo-stoyanovОт Христо Стоянов: Искам да изкажа огромната си благодарност към гост автора ни Димитър Шопов, който със своите прекрасни статии обхвана най-важното, което всички ние трябва да знаем за концепцията за свръх продуктивност, създадена от Стивън Кови.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак