ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
самоконтрол

Как да постигнеш съзнание като вода, за да минаваш през всичко с лекота…

Запази за после

Замислете се за момент…

Какво би могло да се случи, ако собственото ви състояние на самоконтрол и справяне със ситуацията беше идеално на всички нива и по всяко време.

Какво щеше да се случи, ако можехте да посветите 100% от вниманието си на всичко, което трябва да свършите или да решите, без да си позволявате каквото и да било разсейване?

Дали това е възможно? Да, но не винаги.

Има начин да сложите ръка на всичко, да запазите душевното си спокойствие и да свършите най-значимите неща с минимално усилие, що се отнася до целия спектър от житейски и професионални задължения.

Можете да изживеете онова, което майсторите по бойни изкуства наричат “съзнание като вода“, а спортистите -„зоната”.

Най-вероятно вече сте изпадали в подобно състояние.

Без внимание няма живот — независимо дали става въпрос за миене на прозорци или писането на литературен шедьовър. – Надя Буланже

Това е състояние на работа, активна дейност и съществувание, при което съзнанието е напълно изчистено и се случват само конструктивни неща. Това състояние е достъпно за абсолютно всеки и е жизнено необходимо, ако искате да се справите със сложността на живота през ХХI век.

Способността ви да генерирате власт е правопропорционална на умението ви да релаксирате.

Опитът на един спортист


Световно известният гребец Крейг Ламберт описва своето емоционално състояние в книгата си „Съзнание над водата“, 1998 г. така:

Гребците имат специфичен термин за това състояние без механично триене: люлка… Спомнете си удоволствието от люлеенето на люлката в задния двор — лек кръг от движения, при които удоволствието идва от самото люлеене.

Люлката ни носи със собствен ритъм; ние не полагаме никакво усилие. Оттласкваме се леко с крака от земята, за да стигнем по-нависоко, но гравитацията свършва почти цялата работа вместо нас.

Ние не толкова се люлеем, колкото сме люлени.

Лодката ви полюшва. Това корито иска да се движи по-бързо и скоростта изтръгва истинска музика от дървото, от които е изкована.

Нашата работа се свежда единствено до това да работим с лодката и да престанем да затормозяваме движението й с напразните си усилия да увеличим скоростта. Прекалените усилия имат точно обратен ефект: убиват скоростта на плавателния съд. Опитите стават все по-мъчителни, а от мъчителните усилия всичко се проваля. 

Забележете социалните парвенюта, които се опитват да подражават на родените аристократи, но въпреки всичките им усилия те никога не могат да достигнат до тяхната висота.

Аристократите от своя страна не полагат никакви усилия — те са го постигнали по рождение.

Люлеенето е вид постижение.

Сравнението „съзнание като вода”

Когато е празно съзнанието ви е готово за всичко — то е отворено за всичко. – Шунруи Сузуки

В каратето има образно понятие, чрез което се описва „съзнание като вода” – или състоянието на пълна готовност.

Представете си, че хвърляте камъче в спокойно езеро.

Как реагира водата?

Нейната реакция е изцяло съобразена с маса та на предмета и със силата, с която е хвърлен той, след което се възстановява до пълен покой. Няма да видите нито свръх реакция на тази вода, нито недостатъчна реакция.

Всичко, което ви кара да реагирате неадекватно, може да ви контролира. И обикновено го прави.

Ефектът от удара при каратето идва от скоростта, а не от физическата сила – цялата енергия се концентрира във върха на юмрука, нанасящ удара.

Затова и видимо не толкова силни хора могат да трошат тухли с ръце: от това не им излизат мазоли и не се изисква да прилагат груба сила, а просто да съчетаят съсредоточаване на удара си с максималната скорост.

Запомнете: Напрегнатият мускул не развива максимална скорост. Затова при по-високите нива на бойните изкуства наред с всичко друго се учи и изисква равновесие и спокойствие на духа. Ключът за постигането им се крие в изчистване на ума плюс максимална гъвкавост.

Всичко, което ви кара да реагирате неадекватно, осъществява практически контрол върху поведението ви. 

Ако проявите прекалено емоционално или прекалено равнодушно отношение към получения имейл, подчинените си, предстоящите задачи, децата си или непосредствения си началник, резултатите от вашата работа ще бъдат далеч по-слаби от желаните. Повечето хора отдават по-голямо или по-малко значение на нещата, но не и толкова, колкото трябва, просто защото не са усвоили състоянието „съзнание като вода“.

Има едно-единствено нещо, което можем да направим, и щастливите хора наистина го правят според възможностите си.

Можем да присъстваме изцяло.

Всички можем да бъдем там. Нека да посветим цялото си внимание на шанса, с който разполагаме.

– Марк Ван Дорен

Спомнете си кога за последен път сте се чувствали на върха на творческите си възможности. Сигурно сте усещали, че контролирате ситуацията на сто процента, не сте се чувствали подложени на стрес, били сте максимално съсредоточени върху онова, което правите, времето сякаш спира (пропускате дори обяда) и усещате, че напредвате към набелязаната цел.

Искате ли отново да изпитате това усещане?


? Вижте още иЗапомнете вие сте тук и сега! Джо Витале

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
-50% ОТСТЪПКА - последен денс с 200 лв намаление
10
дни
10
часа
10
мин.
10
сек.
Най-желаният абонамент за Мастърхак с -50% ОТСТЪПКА + пълен достъп до всичко