ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

Не по-трудно, а по-умно: как да използвате ефекта на Червената кралица

Запази за после

„Пчелите трябва да се движат много бързо, за да останат неподвижни.“ – Дейвид Фостър Уолъс

Ефектът на червената кралица красноречиво ни показва, че не можем да бъдем незаинтересовани и самодоволни.

В противен случай ще изостанем. 

Всъщност, за да останем на мястото, на което сме днес, трябва да сме работили по-бързо и по-усилено предния ден и да не спираме да се развиваме паралелно със системите, с които си взаимодействаме.

Нека ви дам пример с животните…

Ако всички те бяха еволюирали с еднаква скорост, нямаше да има промяна във взаимодействието между видовете.

Но не всички животни се развиват с еднаква скорост. Както отбелязва Дарвин, някои са “по-отзивчиви към промяната“ от други.

Видовете, които са по-приспособими към променящата се среда, е по-вероятно да получат предимство пред онези, с които се конкурират, а така ще увеличат и шансовете си да оцелеят. В краткосрочен план тези малки промени не правят голяма разлика, но с минаването на десетки поколения предимството може да се развие експоненциално. 

Да се върнем към бизнеса:

От предприемачи и главни изпълнителни директори на компании от Fortune 500 до най-продаваните автори и мениджъри от средно ниво, всички имат собствена Червена кралица, която ги стимулира да се движат не просто по-бързо от всички останали, а много по-бързо по принцип. Тук идва и важният въпрос:

Вместо да бягате по-бързо и по-усилено, няма ли да е по-добре да бягате по-умно?

Ще ви дам няколко примера от с Мастърхак. Така ще разберете какс ние самите се възползваме от ефекта на Червената кралица и то не просто, за да стоим на едно място, а да се развиваме:

  • Не спираме да разработваме нови ръководства, използвайки нашия собствен алгоритъм, за да обогатяваме съдържанието си. Обновяваме и старите, за да забързаме “бягането си”, но с по-малко усилия.
  • Инвестираме средства в подбрани от нас книги и курсове, които подаряваме на най-лоялните членове на клуба, за да могат същите да разполагат с още един източник на изключително ценна и препоръчана информация.
  • В съдържанието, което създаваме влагаме и огромна част и от личния си и практически опит, тествани инструменти, похвати и стратегии, за да спестим усилия на нашите абонати за неща, които ние вече знаем, че работят.
  • Общността, която създадохме добавя огромна стойност на всеки, който реши да се присъедини към нея и вземе активно участие в развитието ѝ. 
  • Осмелихме се и да направим първата крачка за излизане от Фейсбук като създадохме специална платформа, в която ще изместим секретната ни Фейсбук група, за да можем да даваме още повече, а не да стоим на едно място като всички останали. Направихме го, защото както казва и Червената кралица от “Алиса в страната на чудесата”: “Ако искаш да стигнеш някъде другаде, трябва да бягаш поне два пъти по-бързо!” Е, ние бягаме доста бързо…
  • Продължаваме да сме най-ефективния дигитален филтър като не спираме да отсяваме огромно количество информация, за да филтрираме само това, което наистина си струва да знаят членовете на клуба.
  • В общността ни срещаме хора и бизнеси, които вече направиха куп успешни сделки с невероятни резултати.

Да, това не са особено популярни подходи, защото изискват много усилия, пари и време, но стоенето на едно място е още по-скъпо.

Ако постоянно не се подобряваме, няма да съществуваме.

Как да го направите и вие ли?  Като се опитвате да разпознавате как работи светът, а не как бихте искали да работи.

Когато светът не работи така, както бихте искали е лесно да кажете, че той греши и така да се понесете по течението и каквото стане. 

А знаете ли какво ще се случи? 

Ще изостанете и тогава ще ви бъде още по-трудно да наваксате. 

Все едно сте в самолет. Когато летите срещу вятъра, двигателят се натоварва повече и работи много по-усилено. Но когато летите с вятър в гърба, изразходвате по-малко енергия и стигате по-бързо. 

? Помнете: разпознаването на реалността и адаптирането на поведението ви спрямо нея създава този попътен вятър.

Мастърхак е попътен вятър за 1200+ души, които избраха да се движат напред по-умно и два пъти по-бързо, вместо да стоят на едно място.


А вие какво правите, за да не стоите на едно място?

Споделете в коментарите…

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си