Как да влезем в окото на бурята (кризата) – с позитивизъм или с прагматизъм

От кои искате да бъдете?

От тези, които подсигуряват бедстващата лодка с хладнокръвие, докато морето става все по-бурно или от тези които изразходват цялата си ментална и физическа енергия в сковаваща реакция на страх? Искате ли да сте човекът, който не знае как правилно да вкара лодката си в окото на бурята, камо ли да излезе от нея, без стихията да издуха всичко зад борда?

Не знам за вас, но аз бих искал да бъда този, който затваря люковете, проверява палубата, внимателно прибира платната, за да не се прекърши мачтата, подсигурява лодката и преминава през огромните вълни с цял и непокътнат екипаж, вече изтощен от цялото това преживяване.

? Позитивизъм или прагматизъм?

Да си позитивен и реалистичен не са взаимно изключващи се модели на поведение. Може да изберете да останете максимално позитивни, докато действате като прагматик. Ако отново се върнем на аналагоията ми с лодката, това означава да загърбим проекта за изграждане на новата ни, по-голяма лодка от нулата, докато бурята не отмине.

Вместо това ще насочим енергията си към поддържането на съществуващия ни плавателен съд в стабилно работно състояние.

Това означава да кажем на част от екипажа да си вземе почивка сега, вместо да го оставим да направи фатална грешка, само защото той или тя вече работят на предела на силите си.

Това означава да се уверим, че имаме подходящи инструменти и материали, които ще ни помогнат да преминем през бурята, без да натежат на лодката или да я държат прекалено потопена във водата. Именно този баланс е разликата между това да си подготвен и това просто да оцеляваш.

? Не визуализирайте успеха, представете си ПРОВАЛА!

Астронавтът Крис Хадфийлд, първият канадски командир на Международна космическа станция, го препоръчва горещо. В своята книга “An Astronaut’s Guide to Life on Earth“, той говори много за подготовката и за провала.

Не визуализирайте успеха, визуализирайте провала! Представете си кои са най-вероятните неща, които могат да се провалят. И когато те наистина се прецакат, ще имате цяла армада от възможности. Това е стратегически подход, не розови очила.

Казано по-простичко:

Един грам превенция струва килограм лечение, особено когато става въпрос за стрес, който се случва по време на криза.

Най-добрият антидот за стреса е компетентността!

Астронавтите нямат много време да реагират, когато нещо се издъни.

Те се подготвят за най-лошото, така че да отговорят на ситуацията с компетентност, а не с объркване и страх.

Ами вие – как искате да влезете в “окото на кризата”? Подготвен и с позитивизъм или объркани и изплашени, скрити зад вратата?

? Вижте и: Каква е разликата между професионалист и аматьор!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА