Защо детето трябва да има задължения вкъщи?

защо детето,вкъщи,задължения

Задълженията на детето у дома не са просто прищявка на родителите. Това е начин да го научим да бъде отговорно и да се грижи за другите хора.

  • Защо е важно вашето дете да има списък с неща, които и да прави у дома?
  • Защо изобщо трябва да помага в домакинството и на какво ще го научи това?
  • Как да го мотивирате да се заеме с домакинска работа?

Отговорите ви очакват в следващите редове…

Всеки родител иска детето му да бъде успешен човек.

Много от нас записват наследниците си в музикални училища, спортни академии, престижни университети, създавайки всички условия за това, тяхното дете да бъде всестранно развито и минимум изключително реализирано и успешно.

Но доста родители спестяват на децата си домашните задължения.

Вероятно смятат, че това не е особено важно. А може би не искат ежедневно да спорят с малчугана, който напук отказва да измие чиниите или почисти безпорядъка в стаята си.

Но защо е толкова важно за едно дете да върши по нещо у дома?

По време на изследвания, провели се от компанията Braun Research, през есента на миналата година, този въпрос бил зададен на 1001 човека.

Резултатите от анкетата били следните: 82 % от запитаните отговорили, че в детството си те редовно изпълнявали домашни задължения, а само 28% от хората споделили, че собствените им деца имат някакви домашни задължения.

Днес родителите искат децата им да насочат времето си върху това, което ще способства за техния успех в бъдеще. Но по ирония на съдбата много родители са престанали да поставят задачи за изпълнение вкъщи, макар ползата от това да е доказана нееднократно.
Ричард Ренд, психолог

Десетилетия изследователска работа показват, че наличието на списък с домашни задължения влияе положително на учебния процес при децата, на тяхната психика, а също така ще им е от голяма полза за бъдещата им кариера.

Според изследване на Марти Росман, професор в университета в Минесота:

Ако от ранна детска възраст научите детето си да изпълнява домашни задължения, в последствие то ще започне да се чувства много по-самостоятелно, отговорно и уверено в себе си.

ezgif.com-crop

Същността на това проучване е: били избрани 84 деца, а изследването било направено върху три периода от живота им. Първият етап се провел в предучилищна възраст, вторият – когато децата били на възраст 10-15 години, а третия – когато навършили 20-25 години. Резултатите показали, че децата, които са започнали да поемат част от домакинската работа от 3-4 годишна възраст имали по-топли отношения със семейството и приятелите си, били по-успешни в училище и в университета.

Те също така започнали да се изкачват по кариерната стълбица много по-бързо в сравнение с тези, които нямали домашни задължения и с тези, чиито задължения у дома се появили по-късно през пубертета.

Отговорностите към дома учат децата да бъдат чувствителни, отзивчиви и да се грижат за другите, отбелязва Ричърд Вейсборд, психолог от Харвардското бизнес училище.

В процеса на изследването, резултатите от което били публикувани миналата година, той и неговият екип проучили 10 000 ученици и студенти.

Децата трябвало да определят, кое от изброеното ценят най-много: постижения, щастие или грижата за околните.

Почти 80% отговорили, че предпочитат постиженията и щастието.

Но резултатите от изследването също така показали, че с щастието хората по-често асоциират не големите постижения, а доверието и силните отношения с другите хора.

Ричърд Вейсборд смята, че днес се наблюдава дисбаланс в ценностите, а оптималният път към връщането в необходимото русло е от ранна детска възраст да учим децата си на доброта и да формираме в тях отговорност и желание да помагат на другите, давайки им отговорности и задачи свързани с дома.

Следващия път, когато вашето дете откаже да ви помогне с домашните задължения под предлог, че трябва да си напише домашната работа, не се поддавайте на изкушението да се съгласите на преговори и да го освободите от задълженията му вкъщи. Когато домашното се конкурира с домашните задължения и вие правите избор в полза на първото, вие отправяте към детето си посланието: оценките и личните постижения са по-важни, отколкото грижата за другите. Възможно е сега тази препоръка да ви се струва не на място, но с течение на времето ще разберете, че такова поведение е било неправилно.
Мадлен Левин, психолог, “Учете децата си правилно”

Как да мотивирате децата си да изпълняват отговорно домашните си задължения:

Следете за това, което казвате.

Резултати от изследване проведено миналата година показали, че ако ще благодарите на детето си за това, че е било добър помощник, а не просто да му кажете „благодаря за помощта”, то неговото желание да поеме част от домашните задължения се увеличава.

С тази малка промяна в обръщението към него ще повишавате и самооценката на малчугана, и той ще започне да се чувства полезен и важен за другите.

Съставете си списък с домашните задължения.

Включете задълженията в дома в списъка със занятията му по музика или спортните тренировки. Така вашето дете ще може да планира времето си и да се научи на порядък.

Превърнете всичко това в игра.

Всички деца обичат игрите. Направете от домашните задължения игра, измислете различни нива на ангажиментите вкъщи, които вашето дете трябва да достигне.

Например, като за начало то може да подреди дрехите, вещите, играчките си, а след известно време да получи правото да използва компютъра или таблета.

Как да мотивирате децата си да изпълняват отговорно домашните си задължения

Не давайте на детето си пари за това, че ви помага у дома.

Психолозите смятат, че паричната награда може да доведе до намаляване мотивацията на детето, тъй като алтруистичния порив в този случай ще се превърне в бизнес сделка.

Помнете, че характера на задачите вкъщи има значение.

Ако не искате да възпитате егоист, то задачите, които давате на детето си, трябва да бъдат такива, че да носят благо за цялото семейство.

  • Правилно: „Трябва да избършеш прахта в хола и да измиеш чиниите след вечеря”.
  • Неправилно:  „Подреди си стаята и си прибери дрехите от стола”.

Забравете фразата „върши си домашните задължения”.

Помнете, че не трябва да заповядвате. Вместо да кажете : „Върши си домашните задължения”, – кажете: „Хайде да свършим малко работа вкъщи”.

По този начин ще акцентирате върху това, че домашната работа и отговорности не са само рутинен дълг, но и начин да се погрижите за всички членове на семейството.

Не асоциирайте работата вкъщи с негативизъм.

Не трябва да възлагате домакинската работа в качеството ѝ на наказание.

Когато обсъждате с мъника си домашните неща за вършене, в това число и тези, които правите самостоятелно, старайте се да говорите за тях с позитивизъм или в краен случай неутрално. Ако постоянно се оплаквате, че трябва да измиете чиниите, бъдете сигурни, че детето ще последва вашия пример и също ще започне да недоволства.

Вашето дете има ли домашни задължения? Коментирайте

[su_box title=”Още ресурси за възпитанието на децата:” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]
  1. 35 подаръка, които децата ви никога няма да забравят (HIT)
  2. Възпитание на деца – подсъзнание преследващо успеха, стремеж към цел, копнежи за победа
  3. Безумните неща, които пропускаме при възпитанието на децата ни
  4. 5 опасни неща, които трябва да позволите на децата си да правят
[/su_box]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак