13 цитата от Ошо – хиндуистки духовен учител, мистик и вдъхновител

Бхагаван Шри Раджниш,духовен учител ,13 цитата

Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив или не.

Известен и като Бхагаван Шри Раджниш, Ошо има издадени над 600 книги на 30 езика и милиони последователи, възприели мъдростта на индийския философ и мислител.

[su_heading size=”25″]13 мъдрости от духовният учител Ошо[/su_heading]

  1. Хората приемат всичко толкова сериозно, че това става бреме за тях. Научете се да се смеете повече. За мен смехът е толкова свят, колкото и молитвата.
  2. Всяко действие води до незабавен резултат. Просто бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е наблюдавал себе си и е открил какво за него е правилно и какво неправилно; какво е хубаво и какво лошо. И благодарение на това, че е открил това сам, той има огромен авторитет: даже, ако целия Свят ще говори нещо друго, за него нищо няма да се промени. Той има собствен опит, на който може да разчита и това е достатъчно.
  3. Всички ние сме уникални. Никога не питайте никого, какво е правилно и какво не. Живота е експеримент, в хода на който следва да се изясни какво е правилно и какво неправилно. Понякога може да постъпите неправилно, но това ви дава съответния опит, от който вие ще получите облага.
  4. Има моменти, когато Бог идва и чука на вашата врата. Това е любовта – Бог, който чука на вашата врата. Чрез жена, мъж, дете, любов, цвете, залез или изгрев…Бог може да почука по милиони начини.
  5. Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – ето това е наистина необикновено.

Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало се побутнете. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте отново. Този, който може да е щастлив сам, е истинска личност. Ако щастието ти зависи от другите, то ти си роб, ти не си свободен! – Ошо

  1. Живота – това е тайна. Тя не може да бъде предсказана. Но има много хора, които биха искали да живеят с предсказан живот, защото тогава нямаше да има страх. Всичко щеше да е определено, и нямаше да има съмнения в нищо.
  2. Първо се уединете. Като за начало бъдете удовлетворен от самия себе си. Първо станете толкова искрено щастлив, че да няма значение, ако никой не дойде при вас; вие сте пълни, препълнени. Ако никой не почука на вашата врата, то няма значение, всичко е наред – нищо не изпускате. Не чакайте, някой да дойде и да почука на вашата врата. Вие сте си удома. Ако някой дойде при вас – прекрасно. Ако никой не дойде – също прекрасно. Тогава вие можете да завържете отношения с други. Вече можете да правите това като стопанин, а не като роб, като император, а не като просяк.
  3. Ако ти си богат, не мисли за това, ако си беден – не приемай бедността си на сериозно. Ако си способен да живееш в мир, помнейки за това че мирът е само спектакъл, ти ще си свободен, няма да те докоснат страданията. Страданията са резултат от сериозното отношение към живота, блаженството е резултат от игра. Възприемай живота като игра и й се радвай.
  4. Смелостта е движение в неизвестното и извън зависимостта от всички страхове. Смелостта това не е безстрашие. Безстрашието се случва, когато ставате все по-смел и по-смел. Това е върховното изживяване на смелостта – безстрашието е смелостта, която става абсолютна. Но в началото разликата между страхливеца и смелчагата не е толкова голяма. Единствената разлика е в това, че страхливеца слуша своите страхове и ги следва, а смелчагата ги оставя на страна и се движи напред. Смелчагата отива в неизвестното, независимо от всичките си страхове – куражът е любовна афера с непознатото!
  5. Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в едно направление и климат. Утре в друго. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. То се променя. То постоянно се променя. Трябва да имате проницателни очи, за да видите това. В противен случай, прахът пада, и всичко става постарому; изглежда, че всичко вече е било.

“Тъгата дава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво извило клоните си в небето, а тъгата е като корените забили се в недрата на земята. И двете са необходими – колкото отива на високо, толкова се впива надълбоко. Всичко това става едновременно. Колкото по-високо е дървото, толкова по-дълбоки ще бъдат неговите корени. В действителност, това винаги се случва пропорционално. Това е балансът на живота. ” – Ошо

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА