Това са 5 от моите любими TED видеа!

видеа ,TED

Безспорно е, че трудно бихте намерили по-вдъхновяващо място в интернет от TED.

Всъщност не мястото го прави толкова инспириращо, а личностите, чиито мисли имаме възможност да чуем и видим благодарение на тази феноменална организация за лекции.

В оставащата част от статията ще Ви изброя 5 от моите любими TED видеа, като този материал по инициатива на Ади Василева, част от организацията на TEDxNBU.

Истината е, че да посоча само 5 видеа се оказа трудна задача.

Сред толкова много вдъхновение, хиляди презентации и харизматични лектори, никак не е лесно да отличиш само няколко. Със сигурност това не са единствените ми любими лекции от TED, но тук съм ви подбрал няколко, които си заслужава да се видят.

И преди да Ви пожелая приятно гледане, искам да отбележа, че всяко от видеото има и субтитри на български, така че още по приятно да се насладите на лекцията.

Е, сега вече мога да ви пожелая приятно гледане:


Дори и този, който се обесва сам, търси избавление от страданието, но просто не знае друг начин да го намери – Блес Паскал

Къде е щастието? В спомените от миналото, или в настоящия момент? Или пък в нещо друго, съвсем различно? Как да го намерим?

Това всъщност е едно доста старо видео, но този факт всъщност няма особено голямо значение, когато говорим за щастие.

В него един будистки монах от френски произход, след лежерните шеги в началото, съвсем сериозно ще ни разкаже за щастието от гледна точка на будизма – нещо, по което напоследък все повече се захласвам, и ще ни отговори на някои от горните въпроси.

Препоръчвам ви → 12 брилянтни урока за живота от дебеличкия Буда


Тъй като определям себе си като интроверт, нямаше как да пропусна проведената преди време лекция на Susan Cain по темата. Често определението интроверт се приема като негативно качество, но Сюзан ще сподели с вас нещо по-различно по въпроса.

В този свят, където да бъдеш социален и да комуникираш активно се цени изключително високо – повече от всичко друго, може да бъде трудно, дори срамно да бъдеш интроверт.

Но в тази своя презентация, Сюзън твърди, че интровертите носят в себе си необикновени таланти и способности, които с радост биха дали на света. И вместо да бъдат потискани, те трябват да бъдат насърчавани и окуражавани. Вижте видеото!


Представете си как няколко хвъркати мини робота изграждат съвсем самостоятелно една устойчива конструкция! Не можете ли?

Това видео не е посветено на успеха или мотивацията, но пък от друга страна е не по-малко вдъхновяващо и доста любопитно.

В него се говори за роботи, за летящи роботи и за бъдещето.

Само преди няколко месеца се появи слух в онлайн пространството, че собственика на Amazon планира да доставя стоки на клиентите си чрез летящи роботи.

Е, това оказа се не е чак такава фантастика.

В тази лекция Vijay Kumar ще ни разкаже за много интересни, малки, летящи роботчета, за бъдещето и новите възможности пред нас. Вижте го, много е интересно!


Продължаваме с нещо още по-любопитно!

Това е едно от любимите TED видеа и на Бил Гейтс. Та представяте ли си, че човек може да издържи под вода цели 17 минути? Не е възможно ли? Напротив!

Следващата презентация е на фокусника, каскадьор и авантюрист Дейвид Блейн, който ще ни разкаже, а даже и ще ни покаже, как е направил така, че да задържи въздуха си под вода за цели 17 минути – само 2 минути по-малко от цялото видео!

Това не е единственото приключение на този ексцентричен човек. Ще видите и други луди негови експерименти и преживявания. Затаете дъх и гледайте!

И не правете това у дома…

Вижте и историята на най-великото свободно падане в историята на човечеството


Няма как да не приключим този кратък, но атрактивен списък с нещо размазващо, с нещо наистина вдъхновяващо, каквото е следващото видео!

Нямам представа защо, но видеото е налично в TED вградено от Youtube, има го и във Vimeo. Поради тази причина няма и субтитри, но се разбира кристално ясно!

Най-важното, което трябва да знаят за мен е, че имам щастлив живот – Сам Бърнс

Съвсем неслучайно започнах описанието на видеото с цитат на лектора Сам Бърнс. Предполагам, че ако вече сте го изгледали, в първия момент сте се втрещили!

А ако не сте, изгледайте го, втрещете се, след това се успокойте и помислете върху трите причини, които карат Сам Бърнс да се чувства щастлив… и накрая помислете върху това!

Какви късметлии сте само, нали? Проумявате ли го?

Да бъдеш смел не е лесно, но това е ключът да вървиш напред. – Сам Бърнс

А кои са вашите любими TED видеа? Споделете ги в полето за коментари…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак