5 видеа за завършващи, които ми се искаше да бях гледала на тяхната възраст

Тази година ставам на 35.

А точно преди 16, завършвах гимназия и имах една много ясна мисъл в главата си:

че нямам никаква представа какво искам да правя от тук нататък.

Бях завършила елитно училище, 80% от чиито випускници заминаваха да учат в престижни университети в чужбина. Е, аз не знаех с какво искам да се занимавам, но поне имах идея, че искам да го правя в България.

Разбира се, записах висше образование, тук.

Изучих се, едновременно работейки като учител по английски. Защото по онова време вярвах, че когато учиш английска филология, обикновено ставаш или учител, или преводач.

Представих си камари с книги и ровене в речници… и хора, на които говоря.

Избрах хората.

Оказа се, че още на 19 години съм напипала‚ моето нещо – да уча хората,  да им помагам да развиват потенциала си, да ги вдъхновявам. Само че осъзнах това, и станах напълно сигурна в ‚моето нещо‘ чак, когато навърших 30, с едногодишно бебе на ръце.

През всичките тези години, десетина на брой, аз изпитвах вина.

  • Че не съм била наясно със себе си и не съм гонила целите си от млада.
  • Че съм пропиляла парите на родителите си, които даваха всичко, ама всичко, за да уча в Американския колеж в София.
  • Че на 26 изоставих учителството, защото вече ми е тясно, и започнах да се уча на HR, от нулата, без да имам идея до къде ще стигна.

Много ми се искаше на 20 да бях гледала видеата, които ще ти споделя по-долу.

Идеите в тях са много истински, устойчиви във времето и задължителни за осъзнаване от всеки млад човек. Или по-зрял. Май никога не е късно, просто ако си на 35 или 45 имаш по-малко време и повечко… багаж. Ще разбереш за какво говоря ако продължиш да четеш.

Хората, които говорят, са успешни и известни, но не е толкова важно кои са те, по-важно е какво казват. Няма да ти отнема удоволствието да изгледаш видеата, само ще ти споделя това, което ме е впечатлило в тях, с тайната надежда да те заинтригувам да ги изгледаш отначало до край. И след това да направиш нещо.

За себе си, децата си или младите хора, с които работиш.

Като се дипломираш – да рискуваш, да опитваш, да пътуваш.

Гари Вайнерчук е сериен предприемач от беларуски произход, който като малък се премества със семейството си в САЩ. Той е основател на най-големия онлайн магазин за вино, WineLibrary.com, както и на дигиталната агенция Vayner Media.

В този човек има толкова страст и огън, че на пръв поглед изглежда като луд. И сигурно е, защото е само на 40, а има мъдростта на 70 годишен и енергията на малко дете.

В четириминутното си видео той се обръща към всички, които завършват университет, с един апел – да осъзнаят, че следващите пет години от живота им са най-важни за тяхното бъдеще. Но не, за да започнат работата на живота си и да трупат титли и пачки!

А за да пътуват,  да опитват,  да грешат и да опитват отново, докато са млади, необвързани, не смачкани от живота. Но моят преразказ е твърде сух.

Чуй Гари и усети енергията му.

Мощна е, а думите му – отрезвяващи, като кофа ледена вода, плисната в лицето ти.

Не мисли за парите! Разбери какво ти харесва и стани майстор в него

Алън Уотс e британски философ, писател и оратор от средата на 20-и век, който популяризира източната философия сред западната аудитория, автор на бестселъра „Пътят на дзен“ и други книги за източните философии. Той работи и с млади хора, и им помага да намерят своя път и посока. В една от лекциите си говори за това, че е важно всеки младеж да открие това, което му харесва да прави, да стане майстор в него и тогава, съвсем естествено, ще последват и финансовите успехи.

Уотс споделя, че поставим ли в центъра единствено парите, може да се окаже, че ще отдаваме часовете и дните си на нещо, което не ни харесва и ще даваме пример и на децата си, че работата е задължение, а не удоволствие и радост. 

Виж триминутното видео, запис на част от негова лекция, с въздействащи музика и образи, и си отговори на въпросите, които задава:

Опитвай много неща, за да разбереш кое е твоето нещо.

Крис Гилъбоу е предприемач, автор и блогър, известен с това, че е посетил (всички) 193 държави в света, написал бестселъра А 100$ Startup. Следя блога му The Art of Non-Conformity от няколко години, защото ми допада начина му на мислене и писане.

Тази пролет той гостува на Мари Форлео и двамата обсъждат новата му книга „Born For This”, (която вече пътува към  мен) , посветена на създаването на тази кариера, която ще ни носи радост и смисъл. Във видеото Мари и Крис говорят за това колко важно е всеки човек, без значение дали работи за себе си или за някоя компания, да мисли като предприемач, да е деен, търсещ и създаващ, както и за това, че най-добрият начин, по който можем да изберем върху каква дейност да се фокусираме, е като… пробваме.

Абсолютно съгласна съм, че с тренировки на сухо не става.

Ето го и самото видео:

Времето ти е ограничено, така че не живей нечий чужд живот – не се примирявай, а продължавай да търсиш.

Всички знаем кой е Стив Джобс.

Визионер, създател на Apple, едновременно прехвален за постиженията си и заклеймен за егоцентризма си. Сигурно си попадал на речта му по случай завършването на випуск 2005 в университета Станфорд, година след като му откриват тумор на панкреаса и го отстраняват, а той си пожелава да живее поне още няколко десетки години. Оказват се само 6.

Тази реч е съставена от три негови житейски истории.

Успокояващо е, че и той не е знаел защо е правил много от нещата, които е правил. Опитвал е това, онова, следвал е интересите и страстта си, и след години се е обърнал и е свързал точките. Всичко се е наредило, като в пъзел. Но, за да се наредят нещата, трябва да имаш какво да наредиш. А не да чакаш всичко да ти се изясни и тогава да се задействаш…

Като споделя за образуванието, което са му открили, Джобс ни напомня, че времето ни на този свят е ограничено и е ужасна идея да живеем нечий чужд живот.

Не знам за теб, но за мен тази реч е особено силна.

Струва си да й отделиш 15 минути. А след това колкото време е необходимо, за да създадеш живота, който има смисъл да живееш, колкото и време да ти остава.

Помнете, че ще умрете. Това е страхотен инструмент, с помощта на който аз успях да взема всички съдбоносни решения в живота си. Мисълта за скорошната смърт е най-добрият начин да се лишиш от всички илюзии за това, което имаш и това, което можеш да изгубиш. – Джобс

https://www.youtube.com/watch?v=gO6cFMRqXqU

Прави по едно нещо на ден, което те плаши…

…и използвай плажно масло.

Баз Лурман не е никак известен в България. Той е филмов и театрален режисьор, може би най-популярен с филма си „Великият Гетсби“ от 2013 г.

Историята на видеото е дълга – само ще ти кажа, че текстът не е негов, но пък се е получила готина полу-песен. И много известна на запад в края на 90-те.

Като възпитаник на американско учебно заведение, някъде около дипломирането ни през пролетта на 2000 – та година, ми попадна текста в оригинал.

Като се върна назад и ‚свържа точките‘, осъзнавам, че тези прости истини са били по-ценни от всякакъв друг съвет, който съм можела да получа точно преди да навърша 20.

А тогава ми беше смешно – какво, да използвам плажно масло и да си чистя зъбите с конец!? Това ли е най-важното?? Или пък да правя по едно нещо, което ме плаши, всеки ден.

Или да уважавам родителите си.

Изобщо няма да ти споделям повече, виж  видеото. Само ще кажа, че на 35 тези истини все още важат, и ще продължат да важат цял живот.


А ти, какъв съвет би дал на завършващите тази пролет? Твой собствен, изпитан на гърба ти, когато си бил на 20-на години, или на 20+20?

cover-33

Още от Лили Георгиева

Личният бранд или какво означава Името ти за останалите?

[su_button url=”https://www.lifehack.bg/brandvoice/kak-se-gradi-uspeshen-lichen-brand/” target=”blank” style=”flat” background=”#FF5C01″ color=”#ffffff” size=”9″ radius=”2″ icon_color=”#ffffff”]Прочети[/su_button]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак