Ключът към успешната манипулация на ума!

Да действаме „лениво“ означава да използваме най-малко усилия, за да постигнем най-големия възможен ефект и да получим максимална печалба. Тим Ферис определя този принцип и като – Най-малката ефективна доза!

Учениците в китайските школи по бойни изкуства изучават идеала:

Отбягвай вместо да спираш. Спирай вместо да блокираш. Блокирай вместо да нараняваш. Наранявай вместо да убиваш.

Казано с други думи, те се учат да използват минимално насилие, за да се предпазят и да отразят агресията на врага. Същото е и с успешната манипулация. Без излишни усилия избираме най-простия план, чрез който да предизвикаме падението на врага.

Брус Лий казва, че е по-трудно да победиш противник, който използва прости похвати, отколкото противник със сложна техника. Освен това той предупреждава:

Колкото по-сложно е нещо, толкова по-лесно се чупи.

Този принцип на простотата е валиден, независимо дали се опитваме да пробием сложна алармена система, сложен похват за отбрана или сложния комплекс от съзнателни и подсъзнателни оправдания, с които противникът предпазва съзнанието си.

Около врага да бъде „мъгливо“ означава той да бъде объркан и замаян, а това се постига с простия „метод на печурката„.

Когато попитате опитен производител на печурки кой е най- добрият метод за отглеждането им, той ще ви отговори: „Дръж ги на тъмно и им слагай повечко боклук.

P.S. А ти очакваше някакви сложни трикове, нали?

Сподели статията:
  • 143
    Shares

1
Остави коментар

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Маргото Recent comment authors
нови стари харесвани
Маргото
Гост
Маргото

Много добра стратегия.

LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие. Ежедневно публикуваме полезно съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.