Мъдростта на Дракона: 10 съвета за успешни презентации от Брус Лий [от Майк Рам]

брус лий

Освен че ще ни запознае с философията и мъдростта на един голям човек, Майк Рам  умело ще вплете същата тази мъдрост и философия в нещо изключително полезно за всеки един от нас, качества, които би било страхотно да притежаваме. За какво става въпрос ли? Четете до край и ще разберете

Легендарният кино актьор Брус Лий е бил не само холивудска звезда, но и човек, който е търсел истината за живота и е успял да изгради своя собствена философия, въз основа на която е създал и бойното изкуство, Jeet Kun Do, което е усъвършенствал и преподавал до края на живота си.

Неговите философски прозрения и съвети могат да бъдат приложени във всяка област на живота, но аз, като човек, който активно се занимава с говорене пред публика, открих с изненада колко точно са приложими и за онези, които се занимават с публична реч, независимо дали става въпрос за изнасяне на презентации на семинар, за представяне на продукти и услуги пред клиенти, за защитаване на корпоративни стратегии и бизнес планове пред инвеститори, за разговори на коктейли или за интервю за работа. Във всички тези случаи човек има какво да научи от великия майстор на нунджакото.

Убедете се сами:

1. Страхът от излизането на сцената е само в глава ти. Преодолей го!

“Няма граници. Има пречки, но ти не трябва да стоиш там, ти трябва да ги преодолееш. Ако те убие, убило те е. Човек трябва постоянно да подобрява нивото си.”

Много хора смятат, че не могат да говорят пред публика.

Това вероятно им е внушено от колеги или други недоброжелатели, но истината е, че всеки притежава някакви качества и има таланта да ги изрази по един или друг начин.

Ако се поддадем на страха никога няма да успеем да ги реализираме, а смисълът на живота е да се развиваме постоянно напред.

Който стои на едно място – умира.

2. Провалът не е фатален. Фатално е да се откажеш да опитваш

“Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш.”

Да, някои хора може и да ни се подиграват, когато се провалим веднъж. Но ние трябва да опитаме пак. Може да се провалим и втори път. Тогава трябва да опитаме още един път.

И тогава, на третия път, ще постигнем успех, защото сме станали по-добри, защото не сме се отказали от целта си.

А онези, които са ни се присмивали, са останали там, където са били и преди. Те не са имали смелостта да опитат и да се провалят.

Затова и никога няма да успеят.

3. Поставяй си високи цели. Дори и да не успееш да ги постигнеш, ще знаеш, че си гледал нагоре

„Целта невинаги е достижима, но често ни служи за посока, към която да се стремим.“

Само онзи, който си поставя високи цели, ще постигне високи резултати. Винаги имайте ясна представа какво искате да постигнете с всяка ваша презентация.

Преди да излезете да говорите, трябва да имате ясна цел и постоянно да се стремите към нея, даже и да е непостижима в дадения момент.

В стремежа си към нея, ще откриете и пътя към нейното постигане.

4. Ако искаш да кажеш нещо – направи го веднага. Не отлагай безкрайно

“Ако мислиш прекалено дълго за нещо, никога няма да го направиш. Всеки ден прави по една категорична стъпка към своята цел.”

Отлагането е най-страшната болест на нашето време.

Все си намираме оправдания да не започнем да правим нещо, защото все нещо не е готово докрай, не е изпипано, не сме съвсем сигурни прочие оправдания.

В един момент разбираме, че животът е отминал, а ние нищо съществено не сме постигнали. Затова си направете план как да постигнете набелязаната цел и всеки ден изпълнявайте поне по една задача от този план.

Така със сигурност ще сте направили поне една крачка към реализирането на вашата цел.

5. Всеки има какво да каже

“В основата си бойните изкуства означават честно да изразяваш себе си.”

Както в бойните изкуства, така и в изкуството на презентирането, така и в много други области на живота, всеки, който изразява честно себе си, е интересен и привлича вниманието на другите.

Често са ми казвали: „Ама аз нямам какво да споделя с аудиторията!“.

Не е вярно. Все има случки, истории, опит, които може да сподели и те могат да бъдат интересни. Важното е да бъдем искрени, честни и това, което споделяме, истински да ни вълнува.

6. Не е необходимо да си холивудска звезда, за да бъдеш добър презентатор

“Прилагай това, което е полезно, отхвърляй това, което е безполезно и добави онова, което е специфично твое.”

Има различни подходи и стилове на презентиране. Някои презентатори са забавни, други са сериозни. Някои са приказливи и сладкодумни, други са пестеливи на думи, но илюстрират идеите си с въздействащи картини или примери.

Всеки има своя подход и всеки подход има своя ефект на въздействие.

Изучавайте стиловете и подходите на различните презентатори, използвайте онова, което сметнете, че ще ви свърши работа, и създайте свой собствен стил.

Ако сте искрени, ако сте отдадени, вашата публика ще ви обикне.

7. Коренът на успеха е в добрата подготовка

„Добрият майстор по бойни изкуства не става напрегнат, а готов.“

Никога не подценявайте подготовката!

Трябва да познавате добре материала си, да сте убедени в онова, което казвате, да сте проверили източниците си, да познавате аудиторията, залата и техниката, с която трябва да презентирате.

Когато всичко е тренирано и отработено, всякакво напрежение отпада. Вие ставате спокойни и уверени в себе си. Тогава презентацията е успешна.

8. Слушайте своята публика. Винаги давайте възможност за въпроси

„Мъдрият човек може да научи повече от глупав въпрос, отколкото глупака от умен отговор.“

В диалога се създава доверието и чрез него можете да демонстрирате своята ерудиция. Винаги давайте възможност на хора от публиката да ви задават въпроси и се стремете да им отговаряте изчерпателно.

Това помага за удовлетворяване на интересите на хората в залата и за издигането на вашия авторитет като специалист.

Планирайте си презентацията си така, че винаги да имате време за въпроси и отговори.

9. Когато сгрешите – признайте си

„Грешките винаги са простими, ако човек има смелостта да си ги признае.“

Понякога може да кажете непроверен факт, да цитирате несигурен източник, да направите грешка на езика или просто да сте недостатъчно подготвен.

Не е желателно да се случва, но е човешко да се греши.

Хората, обаче, най-много ненавиждат измамата. А когато сте застанали нависоко, тя лъсва още по-ясно. Затова винаги най-добрата стратегия е да си признаете грешката и да се извините за нея.

Тогава вашата аудитория ще бъде по-склонна да ви прости и да оцени по достойнство всички останали моменти, в които сте се представили добре.

10. Майсторството идва с практиката

“Знанието не е достатъчно – трябва да го прилагаме. Желанието не е достатъчно – трябва да действаме.”

Малцина са онези презентатори, които са се родили с голям талант да говорят интересно и увлекателно и да въздействат на своята аудитория.

Всички останали научаваме това изкуство с много практика и опит.

И аз някога съм бил срамежлив и мълчалив, а когато отворех уста, говорех с тежък провинциален акцент. Но нещата могат да се променят и това става с упражнения. Много упражнения. Редовни упражнения.

Няма значение колко добре познавате теорията и колко книги сте прочели по въпроса. Трябва да практикувате.

Говорете на своите приятели и близки, изнасяйте лекции на колегите си, правете си видео записи и анализирайте резултатите.

И един ден грозното пате ще се превърне в красив лебед. Истина ви казвам!

11. (Бонус съвет) Талантът дреме във всеки от нас. Потърсете го и го извадете на показ

„Аз не мога да те науча, аз мога само да ти помогна да откриеш себе си.“

Днес има всякакви учители, кой от кого по-титулувани и дипломирани. И всеки ви предлага най-доброто обучение, най-изтънченото изкуство, най-сигурния успех.

Не търсете онзи, който най-много се хвали или има най-много дипломи.

Отидете при този, който може да погледне в душата ви и да ви помогне да видите себе си и собствения си талант. Онова, което идва отвътре, е най-истинското, то е вашата същност, то е основата на вашия успех.

Предложение от човека, на когото винаги ръкопляскат – Майк Рам!

Издействахме специална оферта – само за читателите на lifehack.bg

В началото обещах да Ви разкажа какво интересно и полезно нещо е подготвил Майк Рам за всички нас, нещо, което ще е от страхотна полза за вашата дейност, живот и бизнес, а именно:

Курс по презентационни умения и говорене пред публика

Не случайно Ви представихме основните стълбове от философията на Брус Лий, тъй като цялото обучение е изградено именно върху нея. И за да я разберете по-добре, сметнахме че няма да е зле да ви запознаем с най-важните й опорни точки.

И сега, след като това вече е факт, да видим какво по-точно ни предлага Майк:

Курсът “По стъпките на Дракона” дава не само важни знания за възможностите да въздействаме върху другите със силата на своите комуникационни умения,

…но включва и много практически упражнения, целящи както преодоляването на притесненията на презентатора от излизане пред публика, така и изчистване на грешките при говоренето и държането на сцената,

…също и създаването на добри навици в подготовката и изпълнението на презентацията, които да гарантират успешното постигане на нейните цели.

Вдъхновен от философията на големия кунг-фу боец и киноактьор Брус Лий, курсът “По стъпките на Дракона” внушава увереност, сигурност, спокойствие и гъвкавост.

Той създава умения за успешно реагиране на всяка ситуация благодарение на усилени тренировки и ясно поставени цели.

Какво представлява курсът?

Курсът включва както теория и много примери от практиката, така и много упражнения по време на учебната част, а също и домашна работа, която всеки курсист трябва да подготви самостоятелно.

Курсът се състои от четири модула, които се провеждат в четири последователни седмици.

За кого е предназначено обучението?

Обучението е насочено към хората, на които често има се налага да представят търговски продукти, да изнасят лекции, да участват в семинари, да водят преговори.

Той е изключително полезен и за онези, които искат да се научат да представят успешно себе си и своя бизнес пред другите.

Например тези, които си търсят нова работа, нови партньори или инвеститори в бизнеса, или тези, които представят пред публика своите продукти или услуги.

Колко струва и как да се регистрирам?

[su_button url=”https://rammsoft.com/bg/” rel=”nofollow” target=”blank” style=”flat” size=”8″ center=”yes” radius=”2″]Повече информация за курсовете на RammSoft[/su_button]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА