9 начина да комбинираш творческото и логическо мислене за супер интересни резултати!

thinking

Това, което знаем за лявото и дясното полукълбо е мит. Да, не е много точно…

Вярно е, че някои мозъчни функции са свързани с лявото или дясно полукълбо, но мозъкът ни е съставен от две сложни полукълба, които работят заедно, за да изпълняват задачите по начин, който е много по-сложен от просто “ляво” или “дясно”.

Грешите, ако смятате, че сте само в едната или другата крайност.

Ако по принцип не сте креативни, или ако пък сте креативни, но се затруднявате да извадите на бял свят идеите си, четете нататък…

Този списък с 9 научно доказани начини съдържа информация за това как да отключим своя творчески потенциал, за да получим резултатите, за които винаги сме мечтали.

1. Почивайте си често по време на работа

tiredМоже да сте чували за това и преди, но си струва да се повтори. Ако търсите нови творчески идеи, но сте блокирали, време е да се поразходите.

Ходенето увеличава притока на кръв към мозъка и е доказано, че отваря идейния поток. Това може да е лекото побутване, от което имате нужда, за да си кажете най-накрая “А-ха! Сетих се!”. 

Да фантазираме и мечтаем по време на почивка е от голямо значение.

Проучване в университета Британска Колумбия установило, че мечтаенето е изключително важен когнитивен процес, при който не можем да се съсредоточим върху конкретна задача, а по-скоро създаваме връзки, които ни помагат да решим по-големи проблеми.

Фантазирането, което може да заема около една трета от будния ни живот е едно важно опознавателно състояние, в което можем несъзнателно да изместим вниманието си от непосредствените задачи към важните проблеми в нашия живот.

Така че в случай на творчески блокаж вземете си почивка.

2. Винаги носете бележник със себе си

notebookНяма да станете супер гуру на великите идеи с магическа пръчка само ако носите бележник, но всеки е бил озарен от страхотна идея, докато прави нещо съвсем различно и след като свърши с него, не може да си спомни каква точно е била блестящата му хрумка. Не позволявайте това да се случи и на вас – идеите идват и си отиват наистина бързо.

Не изпускайте тези гениални моменти. Носете бележник или тефтерче навсякъде със себе си (или използвайте бележките в телефона си или запишете кратко гласово съобщение) – не пишете текстови съобщения докато шофирате!.


Виж още: Do It (Tomorrow) – асистент за управление на задачите ви в Android и iPhone


3. Потърсете вдъхновение сред природата

forestТова е полезна идея и за двата типа хора, ако изобщо има два типа.

Когато разсъждавате над нещо и търсите иновативно решение, почерпете идеи от методите и моделите използвани в природата. 

Както Жанин Бенюс, съосновател на Института Биомимикрия обяснява,

…природата вече е решила много от проблемите, с които се борим. Животни, растения и микроби са съвършените инженери. След билиони години изследване и напредък, неуспелите са вкаменелости, а това, което ни заобикаля е тайната на оцеляването. Хората имат склонността да усложняват нещата. Обръщайки се към естествено възникнали цветови схеми (камуфлажни схеми) или еволюционно-тествани структурни дизайни (пчелните кошери) можем да намерим вдъхновение и да получим нови креативни идеи, които иначе е възможно да пропуснем.

4. Потърсете нови преживявания

campfireШироко прието е, че новите идеи идват от връзките между съществуващите знания. Получаваме знания, независимо дали е съзнателно или не, защото сме отворени за нови преживявания.

Това може да са преминаване в по-горен клас, четене на книги, пътуване и изследване на други култури, които също ни принуждават да работим по решаването на проблеми и подобряване на комуникационните умения.

Новите преживявания и научаването на нови неща ни предоставят повече знания и различни гледни точки. Това е натрупване на по-голям опит, както и повече гледни точки, които са благоприятни за създаването на нови връзки между различните елементи.

Нови преживявания не означава нещо съдбоносно.

Това може да е нещо съвсем просто като например да минете по друг маршрут на път за работа, ново място за тичане или ново кафене, където да изпиете сутрешното си кафе

Tези малки промени в ежедневието  могат да бъдат достатъчни, за да направите връзки, които не сте правили преди, връзки, които да ви помогнат за голямата идея.

5. Медитирайте

meditationПолзите от медитацията са добре известни и не се използват само от будистките монаси, както някои от нас все още смятат.

Все повече хора включват медитацията в начина си на живот като практика за релаксация и повишаване на креативността.


Виж още: Възстановете връзката със себе си отново


Проучване от 2013 година показва, че медитацията е два вида – фокусираща вниманието медитация (FA), където индивидите се фокусират върху една мисъл и активно игнорират отвличащите вниманието им фактори и отворен мониторинг (OM), където индивидите свободно наблюдават и възприемат мисли или усещания по гъвкав начин.

Целта е да се разбере въздействието на различните стилове на медитация по двата основни типа творческо мислене – конвергентно мислене и разнопосочно мислене.

В конвергентното мислене се опитваме да излезем с творческо решение на конкретен проблем. В разнопосочното мислене се стремим да генерираме много възможни идеи в ситуация, в която повече от едно решение може да проработи. Това, което изследователите най-накрая откриха е, че докато фокусиращата вниманието медитация не помага особено със събирането на мислите така, както те предполагаха, отвореният мониторинг повишава възвишените мисли и определено може да усили творческите способности.

6. Налагайте ограничения, за да активирате творчеството

broken-lines-square-borderТова може да изглежда малко контра-интуитивно, но си струва да бъде изпробвано. В едно изследване, публикувано в списание за организационно поведение, учените открили, че креативността е по-висока при структурирани условия, и още повече, когато са наложени ограничения. Това означава, че ако си наложите определени ограничения, можете да засилите своите творчески способности. Налагането на рамки дава някаква структура и може да даде тласък на инерцията ви.

Ограниченията могат да са времеви, материални или конкретни задачи. Това е все едно да имате под ръка само два инструмента, с които трябва да извършите сложен ремонт – за да го направите трябва да сте наистина креативни.

Можете дори да преминете на следващо ниво и да се принудите да генерирате определено количество идеи или да ги напишете в рамките на определен срок.

7. По-добър брейнсторминг

brainstormingНевинаги брейнстормингът е добър вариант, защото повечето хора са доста тихи и обиграните им колеги бързо изказват идеите си.

И тъй като това са единствените чути идеи, те успяват да бъдат наложени и реализирани. Провалът е в това, че най-очевадната идея обикновено е първата изказана, но не е особено креативна. Това води до групово мислене и всеки се обединява около точно тази идея, така че за нещастие по-творческите идеи, които отнемат повече мислене, за да бъдат възприети никога не биват изслушвани.

Гениалното решение на този проблем е brainwriting, термин, измислен от професор Пол Паулус. Генерирането на идеята трябва да се случва преди груповата дискусия.

В проучване, което той провежда, един от участниците в групата пише своите идеи за различни видове приложения върху листчета с различни цветни химикали и ги предава, за да може останалите 4 участника да добавят своите идеи.

Това продължава 15 минути. Другата група пише списъци поотделно.

Паулус установява, че най-голямото количество идеи се генерират в групите ако участниците били помолени да запомнят всички идеи, които са генерирали.

Brainwriting определено е ефективен инструмент и може да е нещото, от което се нуждае вашият отбор, за да получи своя творчески скок.


Виж още:  Визуализирайте идеите си с 8 безплатни приложения за Брейнсторминг!


8. Съсредоточете се върху това да сте креативни

light-bulbПротивно на общоприетото схващане, творчество може да бъде научено и преподавано. Все пак, за да научите нещо, трябва да се отнасяте с него като към умение, за което вярвате, че може да бъде научено. Това може да е промяна в начина, по който мислим за творчеството.

В проучване, учените се опитват да разберат дали творчеството може да бъде стимулирано при студентите по инженерство. Те дали тест свързан с творчеството на 64 ученика. След това изслушали и 3 лекции за творчество.

После студентите били разделени и 37 от тях получили допълнително консултиране на базата на техните резултати, докато останалите 21 просто присъствали на нормалните лекции. След 6 седмици студентите били тествани отново и било установено, че консултираните са по-иновативни, от тези, с които не била проведена консултация и че консултираните студенти са по-творчески настроени от останалите.

Вижте тази статия, която ще ви помогне да спрете да блокирате вашата креативност.

9. Задавайте нови въпроси

question-circular-speech-bubble-outlineПри появата на нови идеи възникват и отговори на въпросите, които сме си задавали. Проблемът е, че ако продължаваме да си задаваме едни и същи въпроси ще получаваме подобни отговори.

За щастие, новите въпроси могат да подтикнат мозъците ни, към нови отговори и по този начин да достигнем до по-креативни идеи.

Айнщайн – един от най-големите научни умове на всички времена, също бил изключително креативна и колоритна личност. Веднъж той казва:

Ако имах час за решаване на проблем и животът ми зависеше от решението, щях да прекарам първите 55 минути, в определяне на въпроса, който да си задам…, защото при правилно определен въпрос можех да реша проблема за по-малко от 5 минути.

Разгледайте понятията и обстоятелствата от различен ъгъл – това ще ви подтикне да потърсите нови въпроси. Уверете се, че си задавате специфични въпроси, а не неясни такива. Например, ако някой, който иска да рисува се взира в празното платно и се пита “какво чувствам, когато рисувам”. А би могъл да се запита “Как мога визуално да представя тревогата и вълнението при отваряне на нова глава в живота ми?”

Последният въпрос е много вероятно да породи нови идеи, така че е важно да практикувате задаването на въпроси в този стил, за да разширите своите възможности за творческа продуктивност и нови идеи. Може да изглежда странно, че оттеглянето от реалността всъщност може да увеличи креативността, но това е страхотен метод.

Психологическото дистанциране от проблемите помага за увеличаване на креативността.

Можем да създадем психологическа дистанция по най-различни начини.

Можем да си представим нашите проблеми от гледна точка на друг човек или да мислим за ситуацията, сякаш е нещо невероятно. По този начин, обръщаме въпроса в нещо по-абстрактно, и това позволява създаването на различни връзки.

Е, как да бъдеш по-креативен?

Независимо дали си човек, който се съмнява в своя творчески потенциал, или някой, който е загубил своя творчески канал, тези методи, са длъжни да възвърнат вашите сили и идеи.

  • Правете паузи и нека умът ви фантазира.
  • Включете медитация към сутрешния си ритуал.
  • Използвайте по-добре методи за брейнсторминг или се ограничавайте, за да запалите искрата на творческата енергия.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: