Как гениите намират вдъхновение? Странните приоми на няколко гениални чешита

Една популярна история разказва, че законът за земното притегляне е бил открит от Исак Нютон, след като размишлявал над падането на ябълка от клона на едно дърво.

Разбира се, не е достатъчно човек просто да наблюдава това явление и да се наслаждава на красотата на природата, за да намери вдъхновение, да улови идея или да направи голямо откритие. Историята познава примери, в които креативни умове развихрят своя талант благодарение на употребата на къде разрешени, къде забранени стимуланти и отрови. Никак не е лесно да си креативен, тъй като вдъхновението прилича на капризна дама, чиято заядливост няма край, а да и угоди човек е почти невъзможно.

Но как да излезем от творческата си парализа? Как да родим онази гениалната идея, която може би ще промени света?

Ок, щом сме направили статия по темата, вероятно имаме и някакъв отговор на тези така важни за живота и съдбата ви въпроси.

Затова не спирайте да четете, защото………..ако го направите сега, ще пропуснете да разберете как някои от най-гениалните умове на планетата са се сдобивали и сдобиват с онези мисли и прозрения, които промениха живота ни завинаги.

  • Салвадор Дали.

Салвадор ДалиЗнаменитият испански живописец бил шампион по дремките.

Но да спи обичал не просто ей така.

Вали не вали, Дали сядал в креслото си с тежък ключ в ръка, а под краката си поставял метална чиния. Заспивайки, ръцете му се отпускали и ключът падал.

Силният шум от удара в чинията будел художника, а тези кратки секунди на унес и загуба на съзнание подарявали на майстора куп нови идеи.

И ако този трик ви звучи някак си „леко“, не прибързвайте – той си има своето съвсем научно обяснение, което се нарича с интересното име Хипногогия! Състоянието Хипногогия или още Буден сън е границата между будно състояние и сън, при което съзнанието на човек пресъздава ярки образи, неочаквани картини и мисли.

Мислиш си, че спиш, но всъщност си в полусънно състояние, при което мозъчните ти вълни са на ниска честота като тази при дълбок сън.

Случва се на 30-40% от хората и е характерно с това, че по време на това състояние възникват слухови и визуални халюцинации, границите на подсъзнанието се разширяват, направлявайки в мозъка поток от асоциации, видения и идеи.

В продължение на векове много творчески личности черпели от този извор на креативност по този начин, балансирайки на границата на будуването и съня.

Ако ви допада този способ, защо не прочетете и нещо повече за благоприятното въздействие на този вид релаксация в ето тази статия → 

  • Игор Стравински

Игор СтравинскиЕдин от най-великите представители на световната музикална култура, споделял, че денят му винаги започвал с физически упражнения, на които се научил от унгарски гимназист. Едно от тях било стоенето надолу с главата.

Оказва се, че обърнатата поза способства за подобряването на кръвообращението и детоксикацията на надбъбречната жлеза. А по думите на Стравински това натоварване значително му помогнало да “настърви” мозъка си за нови, добри идеи. Така че….давайте, вдигайте краката горе

  • Оноре Дьо Балзак

Оноре Дьо БалзакШироко известен френски писател практикувал „брутален” метод на консумиране на кафе за „истински мъже” – изпивал не една изключително силна напитка на празен стомах. Казват още , че Балзак употребявал до 50 чашки кафе в ден, при това наведнъж по 2-3. А ако и това било малко, то тогава идвали наред и смлените зърна.

Истински маниак на кафето!

Не е известно дали силната черна напитка е съдържала и някакви допълнителни „интересни“ добавки, но след нейното изпиване „идеите започвали да маршируват, като батальони от огромна армия на величествено бойно поле„ в главата на твореца

Такова количество кафе, помагало на майстора на перото да се настрои за работа и да започне да излага своите мисли колоритно върху хартията.

  • Йоширо Накамацу

Йоширо НакамацуGoogle приписва на свръх продуктивния японски изобретател създаването на дискетите, макар и някой други източници да сочат друго.

Ако оставим това настрана, в портфолиото на Накамацу се наброяват повече от 3 000 патента, което безспорно показва огромния талант на този азиатец.

Какво обаче изпълва мозъка му постоянно с нови, свежи идеи?

Вероятно ще се изненадате да научите, че това за него е близостта до смъртта.

Разказите му сочат, че практикувал гмуркане под вода до такава дълбочина, в която започва да изпитва кислороден глад. Според Накамацу, гениалната искра може да дойде за около половин секунда, точно преди смъртта и тя често го е връхлетявала именно в моментите, в които е оставал без дъх.

  • Трей Паркър и Мет Стоун

Създателите на един от най-продължителните и успешни анимационни филми за възрастни South Park не виждат как тяхната работа би била толкова успешна, без паниката. За разлика от останалите шоу програми, в които се пишат сценарий, прави се сложна анимация, озвучаване и монтаж за месеци преди ефира, епизодите на „South Park ” се насочват към ТВ канала едва няколко часа преди времето за излъчване.

Трей Паркър и Мет Стоун

Само по такъв начин авторите на сериала са способни да държат под прицел всички световни новини и събития………и разбира се да ги осмиват.

„Паника – това е неотменна част от творческия процес, която довежда до спонтанен мозъчен щурм и раждане на актуални шеги”


Не знам дали е добра идея да изпробвате някой от тези методи за зачеване на креативни идеи. Дори „безобидната” употреба на кафе съвсем естествено довела до влошаване на здравето на Балзак, и страхотният писател бил принуден да се откаже от него.

Да не говорим, че е малко плашещо да се гмуркате до там, до където може да изпаднете в безсъзнание. Но от друга страна стои въпросът: как ще измислите нещо наистина креативно, нещо живото променящо живота на хората ако най-важното, за което ви е грижа е как да не ви се разтупти малко повече сърцето……..

Така и така говорим за вас, нека да ви попитам: Имате ли си свой, личен, откачен начин за раждане на креативни идеи?

Споделете го в полето за коментари…


Вижте още по темата и:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: