Как да придобиеш невероятна позитивна нагласа?

позитивна нагласа

Силата на позитивната перспектива. Силата на въпросите!

“Този, който задава въпроси не може да избегне отговора” Камерунска поговорка

Едни от най-силните инструменти за рамкиране, които използваме в ежедневието си, са и едни от най- простите – силата на въпросите.

Въпросите определят фокуса на перспективата ни, както и успеха, любовта, страха, гнева, удоволствието или учудването, които преживяваме на съществуващата база.

В следващите редове ще разберете за една техника, която можете да използвате, за да вкарате в действие силата на позитивната перспектива в собствения си живот още сега чрез силата на въпросите. Задавайте на себе си въпросите, които предстоят по долу всяка сутрин и съм сигурен че ще усетите промяната.

И така започнете освен с чаша кафе, но и със задаването на няколко прости въпроса към себе си. Те ще ви накарат да се чувствате страхотно и ще ви мотивират до края на деня ви.

Не е ли вярно че нашият житейски опит се базира на това върху, което се фокусираме. Следващите въпроси са предназначени да ви донесат повече щастие, вълнение, гордост от самите себе си, благодарност, радост, отдаденост и любов към всеки ден от живота ви. Има ли по хубави чувства от тези? Не, нали?

10 въпроса, които дават сила, въпроси за положителен старт на деня!

[sws_divider_line]

Не забравяйте че качеството на въпросите, които си задавате, определя и качеството на живота, който живеете.

Опитайте се да дадете два или три отговора на следващите въпроси и ще се почувствате още по пълноценни, щастливи и весели.

Ако изпитате трудности с намирането на отговор на някои от тях, просто добавете едно “бих могъл” към въпроса. Например: Как “бих могъл” да бъда по-щастлив в живота си точно сега? Виждате ли много е просто.

Важно: Докато отговаряте на всеки въпрос, изграждайте си жива представа на това, за което мислите, след това я допълвайте.

Например, когато мислите за това, което ви кара да се чувствате истински щастлив, правете цветовете по-ярки, звуците по-силни и чувството по-дълбоко.

Във времето, в което си задавате и отговаряте на всеки въпрос, цялата ви перспектива ще се променя към по-добро и ще бъдете готов да започнете деня със замах!

Силно Ви препоръчвам да отделите 10 минути, докато пиете сутрешното си кафе, за да отговорите на  тези колкото прости толкова и мощни въпроси.

Ще станеш от масата много по щастлив, много по благодарен и ще имаш един още по-страхотен ден, гарантирам Ти!. Ето ги и въпросите най-накрая:

 • 1. Кой или какво в живота ми ме прави най- щастлив в този момент? Как  ме кара да се чувствам това?
 • 2. Кой или какво ме вълнува най-много в живота ми в момента?
 • 3. С какво се гордея в живота си точно сега? Какво мога да кажа за това, което ме изпълва с гордост? Как ме кара да се чувствам това нещо или някой?
 • 4. За какво се чувствам благодарен в момента в живота си? Какво мога да кажа за това нещо, което изпълва сърцето ми с благодарност?
 • 5. Кое е нещото, което ме изпълва с радост най много в живота ми?
 • 6. Какво съм направил до момента в живота си. Какво съм почнал и съм го довършил? Как ме кара да се чувствам това нещо?
 • 7. Кой или какво в живота ми ме кара да се чувствам най-обичан? Как давам и получавам любов?
 • 8. Кой или какво в живота ми ме кара да се чувствам най-богат?
 • 9. Кой или какво в живота ми ме прави най-страстен?
 • 10. Кой или какво в живота ми ме прави най-силен?

5 Въпроса за една по-добра вечер!

[sws_divider_line]

Вечерта отново си задайте въпросите от сутринта, както и тези допълнителни въпроси:

 • 1. Какво е това нещо, което дадох днес?
 • 2. Какво научих днес?
 • 3. Как днешния ден повиши качеството ми на живот?
 • 4. Как мога да използвам днешния ден като инвестиция за утрешния?
 • 5. С какво допринесе днешния ден за моето бъдеще?

Въпроси, които разкриват възможности!

[sws_divider_line]

Въпроси, които разкриват възможности!
Следващите въпроси ще разкрият нови възможности пред вас!

Една от разликите между гении като Айнщайн и много други учени от неговото време е, че той е задавал умни въпроси.

Видът въпроси, които Айнщайн си е задавал, са така наречените „въпроси за възможности”. Това са въпроси, които фокусират съзнанието върху това, което е възможно но вероятно не е вземано предвид по-рано.

Помислете за ситуация, в която се чувствате затънал, и си задайте следните въпроси за възможности:

 • Какво би се случило, ако това вече не е проблем?
 • Какво може да се направи, за да бъде всичко наред?
 • Ако знам, че има просто решение, какво би могло да бъде то?
 • За какво още не съм помислил?
 • Ако направя поразителен пробив в тази област, как би изглеждал?

Помнете златното правило: Винаги получавате повече от това, върху което се фокусирате в живота. Така че е жизненоважно да осъзнаете и да се концентрирате върху успеха си, върху всичко – важно или дребно, което е наистина здравословно и възнаграждаващо около вас.

Никога не задавайте този въпрос: “Защо не мога да направя това?”

[sws_divider_line]

Този въпрос предполага, че:

 • а) нещо трябва да се напраВи
 • б) вие НЕ можете да го направите.

Само за да разбере въпроса, съзнанието ви автоматично започва да търси всички причини защо „НЕ” можете да направите” това, което възприемате, че е нужно да се направи.

Без значение какъв отговор ще дадете, вие възприемате базисната предпоставка на въпроса. Обратно, представете си, че се запитате: „Как най-лесно мога да свърша тази работа?” Този въпрос е най-правилният и  предполага, че:

 • а) работата може да се свърши
 • б) има различни начини да се свърши
 • в) може да се свърши лесно.

Тези предпоставки или предположения действат като насочващ компас на съзнанието ви, което търси начин как да заработят нещата.

Въпросите насочват фокуса ви, а вие винаги получавате повече от това, върху което насочвате вниманието си в живота.

Ако качеството на живота ви не е добро, изследвайте вътрешните въпроси и се запитайте колко по-полезни можете да ги направите. Ето някои примери за често срещани, но безполезни въпроси:

 • Защо това винаги се случва на мен?
 • Защо не се харесвам?
 • Защо никога не мога да отслабна?

Сега си задайте нов въпрос: Как мога да попитам за тези неща по начин, който насочва към позитивното? Нека се научим как въпросите могат да ни направят по-силни. Започнете със задаване на въпроси, които предполагат позитивното, като:

 • Кой е най-елегантният начин, no който мога да реша този проблем?
 • Колко различни начини за решаване на проблема мога да намеря?
 • Как най-лесно мога да спра да правя………..?

Тези въпроси карат мозъка ви да търси и сортира различна информация и ви поставят в ново, по-продуктивно състояние.

Ако не сте доволни от отговорите, които получавате, можете да промените въпроса или да продължите да питате, докато не получите удовлетворение. Вашият мозък ще продължи да търси, докато не бъде открит нужният отговор.

Въпроси, с които бързо да изкараш от главата си гнева, злобата и страха!

[sws_divider_line]

Твърде често хората се окопават на някое неползотворно място поради липса на емоционална гъвкавост. Като задаваме въпроси, които нежно подтикват слушателя да преживее нещата по различен начин, има  хора които за минути се освобождават от години болезнени емоции.

Байрон Кати, авторка на удивителната книга „Да обичаме това, което е”, използва прост, но забележително ефективен набор оm въпроси, които помагат на хората да преодолеят гнева, злобата и страха доста бързо.

Авторката започВа с въпроса дали има хора, които съдите жecmoko – такива на които не сте простили за нещо, което са направили.

Той пита за определена информация, kamo; Как искате да се променят? Какво трябВа или не трябва да правят? Какво ви е нужно от тях, за да бъдете щастливи? След като веднъж е разкрил перспективата, която причинява негодуванието, авторът задава четири ‘прости въпроса:

1. Вярно ли е?-Когато хората за първи път обмислят дали гледната им точка е вярна, отговорът обикновено е звучно „да”. Така или иначе, той го търси с още проучващи въпроси:

2. Можете ли наистина да знаете, че е вярно? За много хора е учудващо, че наистина не могат да знаят със сигурност, че това, което си мислят, че ги разстройва, е вярно. Промяната започва да се случва.

3. Как реагирате, когато размишлявате или си разказвате тази история? Този въпрос ви кара да видите негативните последствия, стреса и разстройството на мозъчната ви нагласа. Бързо става очевидно, че да продължавате да гледате на света през тази рамка е непродуктивно в най-добрия случай и направо разрушително в най-лошия.

4. Какъв ще бъдете без тази мисъл/история? За да отговорите честно на този въпрос, трябва да излезете от ограниченията на негативната перспектива, която сте създали. Спонтанно започвате да се чувствате по-добре.

На този етап повечето хора са готови да се освободят от бремето на разстройството и да прегърнат своето ново свободно от стрес съзнание. Можете да работите с тези въпроси всеки път, когато искате да излезете извън ограничената перспектива.

Нова перспектива върху връзките

[sws_divider_line]

Тайната на това да се разбирате добре с другите е възможността да виждате света през техните очи или, както казват индианците, „да извървите миля с техните мокасини”.

Силата на перспективата помага на великия индийски лидер Ганди да стане легендарен във воденето на преговори.

Възможността му да вижда от различни гледни точки му дава гъвкавост в мисленето и действията и го прави ненадминат във воденето на преговори.

Някои дори казват, че той предизвиква края на британската империя, защото бил достатъчно гъвкав да си представи нещата през очите на своите опоненти.

По време на преговорите за бъдещето на Индия той можел да вижда ситуацията от всички възможни страни, дори да си представи, че стои върху раменете на своите опоненти, седи в креслата им, докато не почувства, че почти „знае мислите им”.

Понеже отделял време да се подготви съвършено, той имал отговор на всичките им съображения и притеснения още преди да започне дискусията.

Когато се опитваме да видим ситуацията през гледната точка на другите, е важно да имаме предвид следното нещо: Хората правят това, което правят, за да постигнат някаква цел или да задоволят някаква нужда.  Ако в момента преживявате конфликт в една или повече свои връзки, направете това просто упражнение като тест:

Погледнете на връзките си в перспектива, направете следното:

[sws_divider_line]

Забележка: Преди да го направите, първо го прочетете веднъж. След това седнете или легнете, затворете очи и се отпуснете се

1. Помислете за някого, с когото имате проблем. Върнете се към ситуация, в която сте имали конфликт, или си представете, че този човек стои пред вас сега. Вижте какво виждате, чуйте вътрешния си диалог и си водете бележки как се чувствате. Сега изплувайте от себе си и оставете тези чувства да си идат.

2. След това влезте в обувките на човека, с когото не се разбирате. Ако искате, можете да си представите, че си слагате неговата шапка като въображаем шлем.

Погледнете как изглежда светът от неговата перспектива. Вижте себе си през неговите очи. Какво би могъл да си казва той за тази ситуация? Какво е чувството да сте в неговите обувки? Сега изплувайте от този човек и оставете тези чувства да отминат.

3. Помислете за някого, на чиито интелигентност и мъдрост се възхищавате. Може да бъде приятел, наставник или дори историческа личност.

Влезте в неговите обувки и си представете, че той наблюдава отношенията между вас и човека, с който не се разбирате. Как възприема ситуацията като неутрален наблюдател?

Преместете се в позиция, от която можете да виждате едновременно себе си и човека, с когото имате проблем.

Наблюдавайте какво се случва с „тези хора там”. Какво правят те? Какви неща си казват един на друг? Какви прозрения долавяте в съзнанието на мъдрия наставник? Какви съвети отправя към вас?

4. Накрая вземете това, което сте научили, и се върнете в собствените си обувки. Погледнете на човека, с когото имате проблем, по нов начин и изберете поне едно нещо, което да кажете или направите, за да се стигне до щастлива развръзка.

Силата на убежденията-спрете да се наказвате чрез негативните си убеждения за Вас самите!

[sws_divider_line]

Най-силната рамка, която можем да използваме, за да оформим перспективата си, е в какво избираме да вярваме за себе си и света.

Едно убеждение може да се окаже решаващо за разликата между работниците и изпълнителния директор, между успеха и провала, между обикновените бегачи и световните шампиони.

Нашите убеждения могат да определят степента на нашата интелигентност, щастие, качеството на връзките ни, дори здравето и успеха ни. По много начини това, в което вярваме, има далеч по-голямо влияние върху живота ни от обективната истина.

Например няма никакво значение колко далеч ще пътувате по земята – няма да паднете от нея. Но хиляди години вярването, че земята е плоска, означавало, че повечето хора дори не опитвали да пътуват отвъд хоризонта. Бил достатъчен само един човек, които да иска да види нещата различно, за да преобрази опита на планетата.

Легендарният психолог Абрахам Маслоу разказал следната история за силата на вярванията:

Един пациент не се грижел за себе си, тъй като вярвал, че е труп. Неговият психиатър провел много сесии с него, като се опитвал да го убеди, че не е труп.

Накрая психиатърът попитал пациента си дали труповете кървят. Пациентът бил непреклонен. „Труповете не кървят” – настоял той. – „Всичките им телесни функции са спрели.”

Тогава психиатърът убедил пациента да участва в експеримент, в който ще прободе с игла ръката си, за да види дали кърви. Разбира си, когато иглата пронизала кожата, кървенето започнало. С изумен вид пациентът казал: “Явно съм се заблудил… труповете кървят!”

Убежденията и вярванията са прозорците, през които гледаме света. Ако вашият „прозорец на вярвания” е покрит с твърде много негативност – идеи като „светът е опасно място” или „не може да се вярва на хората” – ще виждате опасен свят и незаслужаващи доверие хора.

Ако замените вярванията на вашия прозорец с позитивни, като „светът е приятелски настроен” и „мога да вярвам на себе си”, ще живеете в приятелски настроен свят, където сте в състояние да правите интелигентен избор за всеки аспект от живота си.

Убежденията ви определят вашите решения, определят отношението ви към нещата и безспорно насоката, в която се движите в живота.

Те контролират всичко около вас. По същия начин, по който прожекционният апарат проектира образи от парче филм върху екрана, това, което възприемате в света, е проява на вярванията, които са в главата ви.

Ако се чудите какви са вашите вярвания, погледнете как се чувствате по отношение на живота си. Чувcmвame ли се в контрол? Чувствате ли се силен? Изпитвате ли щастие през повечето време?

[sws_divider_line]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак