10 пирона в дъската с годишните ви обещания, които ще ви помогнат да постигнете целите си + подарък

цели,годишни обещания

Често осъзнаваме, че това, което си обещахме в началото на всяка година така и не се случва. Броени дни след настъпването на новата година дори забравяме направените прецизни планове.

Но такава е нашата природа – в края на всеки 365 дневен период изпитваме вътрешна нужда да целеполагаме, да очакваме и да се надяваме на нещо по-добро.

После си го обещаваме, а накрая просто го забравяме…

От вълнение и радост, че годината приключва успешно или пък от облекчение, че неуспешният цикъл завършва – искаме да започнем на чисто. Нека този път да го направим правилно…

Нека този път наистина успеем.

1. Дайте си твърдо обещание

Както и да го наречете – клетва или обет, в него не бива да има възможност за отстъпка от вашите планове.

Така ще имате пълноценен инструмент за преодоляване на трудностите, след като вашият първоначален ентусиазъм се изпари.

Нали не обсъждате сами със себе си миенето на зъбите.

Вие просто редовно ги почиствате. Сигурна съм в това, че изпълнявате обещанията дадени на другите хора.

Отнасяйте се към себе си по същия начин.

Превърнете своето обещание в задължение, което не подлежи на преразглеждане или отмяна поради никакви условия.

Не забравяйте, че понякога: мисълта е враг на действието!

2. Направете обещанието си изпълнимо

Достатъчно ли е конкретна вашата цел?

Много хора не успяват да достигнат набелязаните цели, защото не поставят пред себе си ясни и изпълними задачи.

Чували сте обещания от типа „ Ще стана по-енергичен”, „ще се науча да се отпускам”, „ще придобия решителност”.

В такива желания няма нищо лошо.

Но за тях са необходими действия.

Именно те ще подскажат, какво да направите – да лягате по-рано  или да правите упражнения,  за да се заредите с енергия; да се отпускате по половин час в ден, лежейки на дивана;  или най-накрая да вземете решение относно отпуската си до петък.

За да достигнете успех ви е необходимо да определите точно последователността на своите действия и да разделите целите си на конкретни, малки задачи.

3. Конкретни решения вместо обикновени оправдания

Какво е вашето редовно оправдание?

За да го осъзнаете, следва да помислите за това , какво ви е попречило миналия път да спазите даденото обещание.

Разсеяност? Недостиг на време?

А може би не знаехте от къде да започнете?

И какво си казвате, оставяйки нещата наполовина? „Едва ли това е важно” , „И така не е зле”,  „Прекалено сложно е „

Вместо да се надявате, че този път всичко ще е по друг начин, фиксирайте на лист хартия обичайните си оправдания – това ще ви помогне да се справите с тях предварително.

По такъв начин ако отново възникнат такива няма да се отклоните от правия път и няма да изгубите желание за по нататъшното си движение към целта. Всъщност те понякога ще възникват!

Така е устроен нашият мозък, към настойчиво стремление постоянно да повтаря това , към което сме привикнали.

4. Ако сте муден, превърнете това в преимущество

Хората от този тип много дълго възприемат и оценяват информацията до този момент, до който външни обстоятелства не ги накарат да действат много бързо. Другите 40% от хората си събират мислите и  се активизират своевременно, по своя инициатива, не дочаквайки обстоятелствата да ги принудят към това. Ако попадате в първата категория, обединяваща повечето от нас, задайте си пределен срок за получаване на резултат, който ще ви накара да действате без забавяне – например ще свършите нещо до срещата на випуска, отпуската или сватбата.

За по-ефективна работа срокът на изпълнение трябва да е реален. Хората действащи под натиск винаги се стараят да изпреварят тези, които действат по план.

5. Изпълнявайте заплануваната работа ежедневно

Веднъж помолили Далай Лама да опише тайната на неговото здраве и дълголетие с една дума. Какво отговорил?

„Всичко е въпрос на навик”

Лошите навици ни поробват, а хубавите ни приближават към изпълнението на най-заветните желания.

Колкото повече внедрявате желанията си като част от ежедневния ви живот, толкова по-бързо те се превръщат в навик, за който не е необходимо постоянно да мислите.

Ако да речем искате да достигнете баланса между работата и личния живот, постарайте се всеки ден да правите нещо  за това – тръгвайте си от работа половин час по-рано, разхождайте се със семейството си след вечеря, четете книга преди лягане.

6. Контролирайте своето поведение

Изследванията показват, че ако контролирате поведението си, правейки редовни записки, вие повишавате вероятността от положителни изменения. Това се случва, защото контролът се явява ключов елемент на саморегулирането, който ви помага да действате именно така, както планирате. Вие сте в правото си да изберете за себе си подходящия вид контрол – това могат да са записи за съдържанието на калории в храната, или ежедневно преброяване на случаите, в които сте успели да запазите самообладание. Можете да фиксирате ситуации, в които най-накрая сте престанали да проявявате безпокойство и т.н.

Самоконтролът се осъществява и в тези случаи, когато вие напълно следите за това, което правите – например стараете се да не приемате храна едновременно с гледането на телевизия.

7. Съсредоточете се

А сега – жокер от спортистите.

Оценете това, което вече сте направили, а не това колко ви е останало да свършите. Учените казват на това „ефект на хоризонта” .

Той ни мотивира към по нататъшни действия ( „Успях да свърша два пъти повече неща , отколкото преди една седмица” ) и развива целеустремеността („Аз вече направих това и мога да продължа да вървя по този път нататък”). Помислете за тези 5 килограма, които успяхте да свалите; или за шкафа с дрехи, който подредихте; или за кредита, който изплатихте; или за вечерта, която посветихте на себе си.

8. Правете само по един избор

Когато мислим над теми или други промени в нашия живот, те могат да ни се сторят прекалено сложни.

Но всъщност целият ни живот се състои от избор.

Както напомня Гари Зукав „неосъзнатият избор – това е реакция,… осъзнатият избор – ответно действие”. Старайте се осъзнато да подхождате към това, което избирате.

Ако през деня не реализирате заплануваното и се хващате в това да мислите, че старият досаден навик е в своя връх, опитайте да изпълните следното упражнение – спрете и си кажете : „аз избирам тази сладка бисквитка” ( „ аз няма да отида днес на фитнес” , „ аз ще остана в офиса до късно, за да завърша проекта” , „сега ще се развикам”, „ ще проверявам електронната поща, вместо да почистя бюрото от ненужни вещи” ) Вие ще се харесате ли след такъв избор?

Все пак можете да взимате и други решения, нали?

На следващия ден се постарайте да направите така, че вашия правилен избор да бъде очевиден за вас самите:

„ По-добре да изхвърля този каталог, вместо да купувам ненужни неща” , „Ще направя няколко дълбоки вдишвания, преди да започна речта си „ , „Ще се заема с данъчната декларация днес, вместо да дочакам края на отчетния период”.

Колкото по-добре се научите да се съсредоточавате на позитивния избор, който правите именно днес ( не се безпокойте за това, че ще трябва да го правите „ винаги” ) , толкова по лесно ще го превърнете в нов навик.

9. Копирате действията на тези, от които искате да се поучите

Имам приятелка, която мечтае да отслабне. Когато обядваме заедно , тя казва: „Ще погледна какво ще си поръчаш и аз ще си взема същото”.

Относно изменението в поведението, още не е измислено нищо по-добро от ролевите модели.  Децата се учат чрез копиране на модела на поведение на обкръжаващата ги среда.

Защо възрастните не могат да постъпват така?

Вие знаете човек, който прави това, което вие бихте искали да научите? Какво могат да правят вашите познати, което вие не можете?

Колкото повече наблюдавате тези, които притежават навици, които вие самите искате да придобиете, толкова по-лесно ще възпитате в себе си това качество. Гледайте и се учете!

Не се страхувайте да задавате въпроси:

„Как успя да свършиш всичката работа и ти остана свободно време, за да го прекараш със семейството си ?”

Как с такава лекота създаваш нови познанства? Аз също искам да се науча” , „ какво ти дава сила да поемеш отговорност?”.

В повечето от случаите хората не се отказват да научат някого на това, което умеят да правят добре самите те.

10. Бъдете снизходителни към себе си

Може да забравите всичко, което някога сте знаели. Затова единственото, което има значение, е умението да подредите мислите си.

С такъв афоризъм будистът Силвия Бурстайн ни напомня за това че ние сме просто хора. Не се стараем да направим всичко толкова добре, колкото можем. Ние сме способни да объркаме нещо или да забравим нещо. Но каквото и да правим нашата задача е да обичаме себе си.

Ако ние се отнасяме към себе си с доброта, то няма да зациклим на чувството за вина или срам , а напротив ще започнем философски да възприемаме неуспехите от миналото и да откриваме в себе си сили да започнем всичко от начало.

Вижте още и → Да си направим равносметка: 7 важни въпроса, които да си зададем в началото на всяка година!

ПОДАРЪК: планер на годишните ви цели

цели,годишни обещания

DOWNLOAD

Бележка: след като отворите файла, просто го копирайте във вашия Google профил: File >> Make a Copy

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак