Полезните навици са аксесоар на хората, които искат да имат добър живот

полезни навици

Всеки иска добър живот. Но не всеки го получава.

Един от основните виновници за това е известен на всички – липсата на време. Време за семейството, време за приятелите, време за кариера, време за себе си, време за пътувания, време за годишните цели, време за печелене на странични доходи, време да се грижим всичко това да се развива.

Изглежда доста, нали?

„Нямам време за всичко!“ 

Това е мантрата, която всеки не спира да върти в главата си. Това е вярването, което е залегнало у нас като личности, като обществото. Все повече обаче става ясно, че липсата на време е само повърхността на проблема. Тя е само видимата част на айсберга, която оставя същината скрита. Това, което наистина ни липсва е достатъчно пространство да мислим умно, енергия да действаме бързо и яснота за посоката, в която да вървим целенасочено. На тяхно място най-често отглеждаме в себе си чудене, съмнения, обърканост, недоверие и умора. Тези неща задъхват и забавят живота ни – ментално, емоционално и физически. Те поддържат в нас среда, която ни създава ежедневна мозъчна мъгла и ни кара да се чувстваме изморени, което на повърхността ни създава впечатление, че не ни стига време. Но ние сме тези, които създават тази мъгла в себе си. И съответно ние сме тези, които могат да я разсеят.

Важно

Липсата на яснота, време, енергия и фокус са резултати от начинa ни на живот – действията, които вършим всеки един ден. А действията, които повтаряме ежедневно са системата от навици, които несъзнателно сме изградили и следваме в нашия живот. За да променим резултатите, които получаваме, трябва да променим навиците, които поддържаме! Навиците ни са тези, които контролират над 40% от живота ни! Реално ние може да повлияем на тези 40% като само променим привичките си.

Само за секунда си представете какво значи съзнателно и целенасочено да може да управляваш 40% от живота си. За хората, които наблюдават как другите го правят изглежда като някаква магия. Все едно реалността се огъва в ръцете им. Късметлий – обикновено така им викат. 🙂 Само, че както казва една приятелка – Да си Късметлия  е въпрос на навик. 🙂

Нали разбирате? Всеки иска добър живот. Но само тези, който създават условия за него, го получават! 🙂

Сигурна съм, че повечето от вас са съвсем наясно с важността и ползите на полезните навици. По-долу обаче ще ви споделя някои по-дълбоки предимства, които носят полезните навици в живота ни и които обикновено остават незабелязани на повърхността, но са фундаментално важни за увеличаване качеството ни на живот и резултатите, които постигаме. 🙂

Полезните навици ни изграждат силна вътрешна среда.


полезни навици

Ако една идея възникне в съзнанието ти и в този момент ти не си достатъчно силен, за да я задържиш и осъществиш – тя се превръща в спомен. Това значи, че част от теб е загинала. Част от теб не е могла да получи живот. Една светлина по-малко осветява живота ти. Знаете за какво говоря! Ако не си изградил в себе си устойчивост и силна вътрешна среда – законът на гравитацията те повлича надолу и всичко, което искаш да направиш се събаря заедно с теб.

Полезните навици не просто ни генерират повече време и енергия – те ни помагат да изградим вътре в себе си устойчива среда, така че когато една идея ни връхлети да имаме достатъчно вдъхновение, сила и доверие в себе си, за да я реализираме на практика.

Полезните навици поставят контрола в наши ръце


полезни навици

Когато ни липсва енергия да реализираме целите си или просто усещане за щастие – обикновено хората сме свикнали да си ги търсим отвън. Пием кафе да се вдигнем малко. Палим цигара да се успокоим. Сипваме си едно да се отпуснем. Това, което всъщност правим с тези неща е да развиваме модел на поведение, в който поставяме нашата енергия и нашето щастие да зависи пряко от външни фактори. Затова и тези неща не водят до устойчива позитивна промяна в живота ни, а просто замазват положението.

Шон Акхор, авторът на книгата „Предимството да бъдеш щастлив“ пише, че избирайки да изградиш един единствен полезен навик в ежедневието си, вместо да избереш да вземеш антидепресант или да поддържаш някой вреден навик – увеличава с 30% вероятността повече никога да не усетиш депресарско състояние в живота си. Когато изграждаме полезни навици ние започваме сами да генерираме енергия, време и щастие. Сами ставаме гарант да имаме тези неща в живота си. Контролът е в наши ръце, а не зависим от външни стимули. Тогава щастието и високата продуктивност не са мираж, а стават наше ежедневно поведение

Полезните навици тренират в нас умението да бъдем game changers!


полезни навици

Песимист е човек, които вижда един проблем и мисли, че той е перманентен и нерешим. И обикновено се отказва да го реши, още преди да е започнал. Оптимист е човек, който поглежда към същия проблем, но го вижда като нещо временно и преодолимо. И просто започва да го решава. Ние обикновено казваме на тези хора game changers. Защото търсят решения за подобрение, експериментират и създават промяна в себе си и света около тях.

Познайте какво – именно това е и процеса, по който се създават полезни навици – търсене на решения за подобрение, експериментиране и създаване на устойчива промяна. 🙂 Изграждайки и поддържайки полезни навици в ежедневието си – ние всъщност всеки ден несъзнателно тренираме в себе си умението да бъдем game changers! И това умение автоматично подобрява начина, по който виждаме, интерпретираме и действаме във всяка една друга сфера на живота си.

Eй, точно в този момент животът ни наистина се превръща в игра!

 Полезните навици ускоряват времето ни за възстановяване.


полезни навици

Коя мислите, че е една от най-съществените разлики между добрите спортисти и обикновените спортисти?

Давам ви джокер – не е умение. Не е начин на трениране или фитнес тактики. Не е дори мотивацията и това колко силно искат да спечелят.

Отговорът е: Времето за възстановяване – скоростта, с която те се връщат на терена след провалите и грешките, които допускат в играта си. И още по-точно – скоростта, с която се възстановяват ментално от тези провали и грешки.

Така е и при абсолютно всички хора. Всеки е потъвал надолу и знае много добре, че понякога да се изправиш коства наистина много усилия, компромиси и самотни сълзи. Ако в този момент нямаш силна вътрешна среда – времето ти възстановяване може да отнеме дълго. Дори завинаги. Защото ако след провал, половината ти ум е все още разстроен от миналата ти грешка, когато дойде следващия неминуем удар – ще бъдеш смазан – психически, физически и емоционално!

Ако не се възстановяваме достатъчно бързо, малките грешки и провали започват да се трупат, да стават големи, да ни притискат и да ни събарят.

Полезни навици в живота ни подобряват цялостното ни здраве – емоционално, ментално, духовно и физическо, и така ни помагат да се възстановяваме изключително бързо от грешките си. Те са нашия добър приятел, който идва и ти помага да събереш парчетата, когато нещата се разпаднат. А по пътя – те ще се разпаднат със сигурност. Тогава  е моментът, в който полезните ще ти помогнат да се върнеш бързо и уверено в играта.

Да паднеш десет пъти, да се изправиш единадесет – това е фундаменталната полза, която носи изграждането на полезни навици.

Полезните навици са концепция свързана със създаване на пълно щастие


полезни навици

Щастието е новата продуктивност. Нещото, което те вкарва във flow и те изкарва на върха. А по пътя ти помага да си в екстаз от пътуването, дори и когато си във влакчето на ужасите. 🙂

Пълно щастие има. Обаче с една особеност. Цялостното щастие е сбор от щастието тук и сега и щастието от това да имаш визия за себе си напред. Напоследък много нашумя концепцията за тук и сега, но повечето хора го четат като “живей за момента, не мисли за бъдещето”. Това обаче в дългосрочен план не те прави щастлив, а апатичен. Защото ако не мислиш за бъдещето си, ако нямаш визия за себе си – в един момент започва да ти липсва смисъл в живота, който сутрин да те вдига от леглото. Буквално да те вдига от леглото! Ако живееш само тук и сега – повече използваш мотивация,  за да живееш – буташ дните си или се пускаш по течението. Ако обаче имаш визия за себе си – тази цветна, наситена, емоционална и ентусиазираща картина в съзнанието ти, те дърпа напред и ти създаваш свое собствено течение в морето.

Каква е разликата между това да буташ и да бъдеш издърпван в реализирането на целите си?

Както се казва:  It makes ALL the difference. 🙂

Затова и изграждайки си полезни навици в ежедневието, които да ни осигуряват щастие тук и сега и едновременно с това да ни помагат да поддържаме в съзнанието си картината на своята визия – това ни поддържа състояние на flow и пълно щастие в достатъчно време от деня, за да създадем качествена промяна в живота си и в света.

Пълното щастие е абстрактно понятие, на което полезните навици дават конкретна форма и  инструкция за изпълнение. 🙂

Полезните навици ни правят създател на позитивна промяна света около нас


полезни навици

Едно от най-важните неща, които правим изграждайки си полезни навици в ежедневието е, че тази положителна промяна в живота ни, малко по малко прераства в нещо много по-голямо от нас самите. Защото всеки, създавайки позитивна промяна в собствения си живот, независимо дали го вижда или не, въздейства на хората около себе си и те да създават положителна промяна в техния живот. Това бързо може да се види при родителите, които имат малки деца. Те веднага и нагледно виждат как тяхното повeдение влияе на поведението на децата им, защото те попиват и възпроизвеждат всеки техен модел на поведение. По абсолютно същия  начин влияем и на останалите хора около нас, просто промяната не се забелязва толкова бързо.

Неминуемо е. Промяната в нас води до промяна в другите. А помагайки на другите започваме да осъзнаваме, че ние сме човек, който може да създава качествена промяна в света. Тук и сега. Веднага. С every breath you take. 🙂

Може да създадем качествена промяна в света около себе си като просто изберем да имаме полезни навици в ежедневието си. 🙂


В изграждането и поддържането на полезни навици не става дума да сме маниакално перфектни, а напротив – да си залитаме от време на време, къде планирано, къде не, но да успяваме да се връщаме към тях. Да успяваме да се връщаме към най-добрата версия на себе си, дори и ако сме се отдалечили много. Да се правим на перфектни вече е демоде. Обаче да сме естествени ни дава свобода и по-големи криле дори и от редбул. 🙂 Това правят полезните навици – помагат ни да имаме повече енергия, да бъдем повече себе си, да развием качествата си, да постигаме успехи и да помагаме за положителната промяна в живота на хората около нас. 🙂

Наскоро един приятел ми каза: „Не всеки  може да си позволи твоя начин на живот, Венета“. След разговора ни се замислих, че наистина съм постигнала доста. В момента обикновено работя по четири до шест часа дневно, развивам свои проекти, мога да си позволя да почивам по 2-3 месеца в годината, живея лятото на морето, зимата в София, мога да си позволя да правя каквото искам и когато си поискам. И изглеждам като късметлийка в очите на доста хора. 🙂 Но късметът ми идва именно от онези 40%, които полезните навици в ежедневието ми създават. 🙂

Преди две години, голяма част от познатите ми започнаха да ме питат – как имаш повече енергия, как си толкова целенасочена, как поддържаш яснота и категоричност? Какво правиш? В един момент, разказвайки за полезните навици на всеки по отделно и виждайки резултатите в тях, разбрах, че създаването на система от полезни навици е нещо критично важно, за да стоим изправени, да дишаме спокойно и да вървим уверено и вдъхновено напред. Затова и създадох Програмата за изграждане на полезни навици.

полезни навици

Това е една от най-добрите Програми за изграждане на полезни навици в света, защото създава огромна дълбочина, разбиране и вдъхновение в участниците. 🙂 И то във всяко едно направление на живота им. Едни придобиват повече смелост да бъдат себе си, други генерират вдъхновение и започват работа по свой собствен продукт, трети отслабват с 15 килограма, четвърти подобряват взаимоотношенията с важния за тях човек, а други – подобряват връзката със себе си, изграждат повече кураж и независимост от мнението на хората. 🙂

Стойността на информацията, която даваме, начина на представянето й, хората, които каним за уебинарите, опитът, който споделяме – всичко е на високо ниво. Още повече, че навиците са създадени така, че да изграждат и поддържат комбинация от щастие тук и сега и визия напред, което да ни помага наистина, реално да усетим що е то flow и пълно щастие. 🙂 Имаше хора, които в началото се притесняваха, че тази Програма е дългосрочна, но с времето разбраха, че тя се влива в тяхното ежедневие и ритъм, и от там им помага да увеличат скоростта си съвсем лесно и неусетно. Тя е като свежо вдишване и издишване, което ни снабдява с повече кислород. 🙂

За мен полезните навици в 21-ви век не са глезотия, а необходимост. Защото, искаме или не – всеки ден, всеки от нас се качва на сцената. Шоуто започва. С първият ни дъх за деня, дори и да е в 5 часа сутринта – светлините са ON! Завесите се вдигат. Играта започва. От там нататък едни от нас играят най-добрата версия на себе си, действат с яснота и целенасоченост и реализират идеите си, а другите нямат време, енергия и яснотата да го направят, защото не поддържат своята вътрешна среда физически, ментално, емоционално и духовно силна, и законът на гравитацията ги пречупва.

Всеки иска добър живот. Но само тези, който работят за него, го получават!

За тях въпросът не е „Дали?“, а „Кога и колко?“

Заповядайте заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици?

Ако искате да изградите навици, които да подобрят физическото, емоционалното и духовното ви здраве, заповядайте заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици за 2017-та. В нея всеки ден отделяме от 5 до 20 минути на ден, за да си създадем силна вътрешна среда, която да помага за експоненциално развитие на всяка сфера от живота ни, да ни направи по-фантастични, гениални, щастливи и вдъхновени. Дори и понякога да нямате няколко минути да изпълнявате практиките си, единственото нужно е да четете кратките послания за деня, който ще получавате на имейла си. Те са създадени така, че постепенно и надграждащо да се натрупват в нас като начин на мислене и така да предизвикат качествена и позитивна промяна в действията ни.

Навиците, които ще изграждаме през 2017-та година са:

 1. Януари – Творчество и креативност.
 2. Февруари – Интуиция.
 3. Март – Разтребване на непотребното. Минимализъм.
 4. Април – Благодарност и позитивни утвърждения.
 5. Май – Медитация.
 6. Юни – Здравословно хранене.
 7. Юли – Физическа активност и спортуване в ежедневието ни.
 8. Август – Управление на времето, енергията и продуктивността. Изграждане на визия и план за довършване на недовършеното.
 9. Септември – Ранно ставане.
 10. Октомври – Опознаване на себе си.
 11. Ноември – Хармонични взаимоотношения с хората около нас.
 12. Декември – Прошка, даване, креативна визуализация.

Повече за всеки модул може да прочетете ТУК.

Програмата за изграждане на полезни навици 2017г. започва от 01.01.2017.  Записването стартира на 15.12.2016 и до 25.12.2016 е на промоционална цена от 15 лв на месец, а цената за цяла година обучение, за абсолютно всички полезни навици е само 180 лв. 🙂 След 25.12.2016 цените ще бъдат увеличени двойно, затова ще ви очакваме до 25.12.2016. Ако искате да се възползвате от голямата годишната промоция – може да се регистрирате ТУК. 🙂

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак