Иван Абаджиев – за маестрото сред треньорите!

треньор ,маестро,иван абаджиев
  • 1969г. Атанас Киров и Младен Кучев – ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНИ
  • 1971г. трето място в света
  • 1972г. втори в Европа, първи в света, 3 индивидуални шампионски титли от ОИ в Мюнхен
  • 1974г. световни шампиони, 4 индивидуални титли
  • 1976г. двама Олимпийски шампиони в Монреал
  • 1979г. европейски шампиони
  • 1980г. двама Олимпийски шампиони
  • 1984г.  европейски шампиони, 5 индивидуални титли на турнир „Дружба”
  • 1985г. Световни шампиони с 6 индивидуални титли
  • 1986г. Европейски шампиони с 5 индивидуални титли и световни шампиони с 7 индивидуални титли

Неговите възпитаници са притежатели на 44 световни шампионски титли, 200 поправки на световни рекорди, притежават 6 от 7- те световни купи.

Наричат го Магьосника, Старшия, Върховния. За него Готфрид Шодъл се изказва: „ Абсолютен авторитет в нашия спорт, нямащ  равен на себе си”.

Като спортист Абаджиев е стриктен във всеки детайл. Нещо, което по–късно изисква и от състезателите си. Става републикански шампион  и сребърен медалист от Световното първенство в Техеран през 1957година.

Множеството си успехи постига благодарение на своето трудолюбие. Като всеки успешен в днешно време мениджър, бизнесмен, той работи неуморно, докато не постигне  целта си.

В неговото съзнание още от детство е заложена философията на неспирната работа. Само тогава човек би успял, когато положи нужните усилия.

Един негов ден като дете е следният:

Ставахме преди изгрев, работехме на нивата до разсъмване и чак тогава закусвахме. После пак работа. Само, докато боледувах, не съм работил.

Днес преоткриваме тази философия, която още тогава е била пред очите на хората.

В наши дни също имаме подобни примери, но имената им са други: Стив Джобс, Бил Гейтс, Роджър Федерер, Цветана Пиронкова, Григор Димитров и т.н.


Спортната си кариера започва с гимнастика.

Успява да стигне до националния отбор, но контузия го изважда от спорта. Той не се отказва, а се ориентира към вдигането на тежести.

Тренировъчният му режим, методите му на трениране са невиждани дотогава. Той тренира два – три пъти повече от другите състезатели, където и когато му падне.

Вдига тежести, бяга с тежести в пясък, бяга в сняг, кара велосипед по стръмни хълмове и всичко това с цел да бъде най-добрия.

Иван Абаджиев вижда,че общата работа не носи резултат. Разбира, че за да си добър в една област, трябва да се отдадеш напълно – само и единствено на нея.

Физическото развитие е голяма част от спортния живот, но обогатяването на знанията също е приоритет. Изучава научна литература по въпросите на тренировката, методиката, преглежда биографиите на успелите спортисти и взема най – добрите примери от тях.

Всичко, което прави Иван Абаджиев противоречи на установените норми и правила в онова време. През 1960г. го отстраняват, за да не обърква тренировката на съотборниците си.

Режимът му включва закуска с кисело мляко, тренировка, супа и отново вечеря с кисело мляко. И въпреки всички критики той покрива Олимпийския норматив.

Треньорската му кариера започва в Нови пазар. Следва Сливен и София. Навсякъде е обвиняван, че прекалено натоварва спортистите, че похабява младежкия елит.

Според философията на Абаджиев талантът е само едната част на успеха. Това е даденост, която трябва да се развива и усъвършенства през целия живот.

Другата част е страстта. Когато човек няма това вътрешно желание за победа, за успех, за развитие, той никога няма да бъде добър, колкото другите.

Въпреки,че непрекъснато е критикуван и неодобряван, той остава верен на вижданията и методите си, колкото и различни и трудни да са.

Резултатите на щангистите се подобряват с невероятните 50 – 60 кг.

ivan-abadjiev

Недоверието ме държеше нащрек, принуждаваше ме непрекъснато да доказвам правотата си, да се задълбочавам все повече в методичната литература, да премина към естествените науки, да се развивам.

Увеличава натоварванията 5-6 пъти, което води до постигане на още по – високи резултати.

Абаджиев не е само вещ в своя спорт, но и в отношението си със спортистите. Той успява да подчини на волята си действията на състезателите с една проста дума „Можеш!”

Всеки човек е индивидуалност, всеки има своите силни и слаби страни. Въпреки това ограничения почти не съществуват за човека решил,че ще успее.

От всички препятствия, през които човек трябва да премине най – голямото си остава самият той. Повярвайте в себе си и ще видите неограничените възможности около вас.

Набележете целите си и работете здраво, за да ги постигнете.

Той учи състезателите си да гледат напред и нависоко. Да преследват цели и независимо от всички предизвикателства, да знаят,че искат ли успеха, трябва да се потрудят.

Когато отборът ни заема първо място в Мюнхен през  1972г. всички го смятат за сензация, само не и в българския лагер. Само българите знаят колко труд е вложен, колко скъсани екипи са сменени, за да са на върха.

Вижте още и → Постоянството – урок, който всички трябва да научим!

Винаги, когато постигнете успех, вгледайте се в това как сте го постигнали, какви усилия сте вложили, къде най – много се затруднихте?

Помислете, направете си изводи, поуки, грешки, които допуснахте?

Идеята е в това да знаете къде сте силни и къде не. Когато познавате себе си ще работите по – добре, ще знаете къде трябва да наблегнете и усъвършенствате!

Непрекъснатото увеличаване на натоварването е в основата на успеха за атлетите на Абаджиев.

Винаги добавяйте ново предизвикателство в тренировката си, повишавайте възможностите си всеки ден! Усъвършенствайте подготовката си непрекъснато!!!

Застоят е СМЪРТ!

Абаджиев смята, че не трябва да се придържаме сляпо към познатото, а да добавим нещо ново, нещо допълнително към вече наложения модел.

Иван Абаджиев

Когато има свободно време през тренировъчните дни, той обогатява знанията си като чете. Когато намери нещо ново, интересно, нестандартно го прилага и се вглежда в него. Търси защо това става по един или друг начин, какъв ефект има.

Прилагайте всичко ново, което ви хрумне.

Не се страхувайте да експериментирате. Когато създавате нещо свое вие допринасяте за собственото си развитие и вече не сте част от еднообразието. Новото винаги е различно, винаги странно и затова винаги ще бъде притегателна сила за хората.

Иван Абаджиев е човек изпреварил своето време, човек, който служи за пример на треньори и спортисти по целия свят с всеотдайната си работа, любопитство и страст.

Състезанията приключват в събота, вечерта е банкетът, в неделя сутринта Абаджиев отново е в залата, търси новото, различното. Това е Иван Абаджиев…


kalojanОт Калоян Чернев, студент в Национална Спортна Академия “Васил Левски” – София. Изучава Педагогика на физическото възпитание. Интересува се от мениджмънт на спортната индустрия, здравеопазването и новите технологии в спорта, който е и най-голямото му вдъхновение.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак