Истината или щастието – кое ще изберете? Кое от двете е по-важно за вас?

Ако ви е дадено да избирате между познаването на истината или вечното усещане за щастие, кое бихте избрали? Кое е по важното за вас?

Любопитството или благоденствието? Ако бяхте котка, щеше да е лесно, но се оказва се че отговорът зависи от това как се чувствате в момента!

Възможно ли е истината да води към щастие и обратното? Нека да видим отговора…

В една от любимите ми сцени от филма „Матрицата„, Морфей /героят на Лорънс Фишбърн/ предлага на Нео /Киану Рийвс/ да избере между две хапчета: червено хапче и синьо хапче.

Ако вземеш синьото хапче, казва Морфей, историята свършва, всичко е до тук! Ще се събудиш в леглото си и ще вярваш на това, в което искаш да вярваш.

Ако вземеш червеното хапче, продължава Морфей, ще останеш в страната на чудесата и аз ще ти покажа колко дълбока може да бъде заешката дупка.

Помни: всичко, което ти предлагам за теб ще е истината, нищо повече.

По този начин Морфей предлага на Нео избор между „живота както обикновено“ и „познаването на истината“ такава, каквато е.

Ако ни предложат подобен избор, повечето от нас смятам, че ще изберат точно това, което избира и Нео: да вземе червеното хапче – да остане в страната на чудесата.

Или може би не е така….

Позволете ми сега да действам като Морфей и да ви предложа същата логика, но този път с малко по-различен и труден въпрос към вас:

Ще Ви предложа да избирате между това да „знаете истината“ и това „да бъдете щастливи“.

Ако изберете първото, ще знаете отговора на всички от големите въпроси на живота като това например: Има ли Бог?, Каква е целта на живота? и т.н., но може би няма да бъдете щастлив.

Ако изберете вторият вариант, ще водите един щастлив и пълноценен живот изпълнен с радост и веселие от този момент нататък, но пък никога няма да узнаете отговорите на големите въпроси на живота!

Кое бихте избрали: истината или щастието?

През последните 2 години психологът Рай Рагхунатан в своите семинари по Креативност и лидерство в университета в Тексас-McCombs School of Business, задава на студентите си рутинно въпроса – кое биха избрали: истината или щастието.

Конкретните резултати от отговорите им са: 58% от студентите избират Щастието, а останалата част, 42% избират истината.

На пръв поглед този резултат може да изглежда в противоречие с това, което казват изследователите на щастието, а именно, че щастието е най-важната цел на всички нас/все пак 42% от тази извадка са почти половината/

От резултатите от експеримента на д-р Рагхунатан се вижда с просто око, че не малка част от хората са заинтересовани да знаят истината, отколкото да бъдат щастливи!

Въпреки това заключение, това не е задължително да е валидно.

За да разберете защо, помислете какво Яков Троуп и д-р Рай Рагхунатан са открили още в поредица от изследвания, които са провели.

В тях двамата професори в началото избират участници в щастливо или тъжно настроение, като ги редуват.

След това ги карат да прочетат есе относно влиянието на консумацията на кофеин.

В есето се подчертава, както положителните ефекти от приема на кофеин като това че повишава умствената бдителност и може да помогне за предотвратяване на Алцхаймер, така и негативните ефекти от неговата консумация: кофеина ни прави нервни и по лесно изпадаме в паника, може да предизвика обезводняване и т.н

Това, което са искали да тестват психолозите е дали хората в различно настроение ще приемат различно позитивната и негативната информация относно кофеина.

По конкретно, щастливите или тъжни участници в експеримента са по благоразположени да обработват негативната информация относно кофеина и обратното?

Техните открития показват, че настроението на участниците е направило разлика във възприемането на негативната информация: участниците в позитивно настроение са били по склонни да обработват негативните ефекти от консумация на кофеин, докато участниците в лошо настроение от друга страна са били много по благоразположени да обработват позитивната информация за кофеина.

Резултатите показват, че участниците в лошо настроение са много по-заинтересовани от това да „ремонтират“ настроението си, т.е. да стават по щастливи,

…докато тези в позитивно настроение са по-възприемчиви към „истината“ в случая за прекомерната консумация на кофеин.

Какво излиза от цялата работа: ако си в лошо настроение би взел червеното хапче и би искал да си щастлив, ако обаче си настроен позитивно ще искаш да узнаеш истината!

Тези резултати имат важно значение за обстоятелствата, при които хората трябва да изберат дали искат щастие или истина.

По конкретно, показват, че хората могат да бъдат по-склонни да търсят истината, само ако се чувстват достатъчно щастливи, но не и в противен случай.

Тези, които са избрали истината /синьото хапче на Морфей/ по време на взимане на дадено решение са били по-малко стресирани и повече щастливи, отколкото тези, които са избрали щастието – каквото му липсва на човек това и търси!

Тези експерименти и заключения предполагат, че има някаква йерархия на реда, закономерност, в която хората търсят щастието срещу истината.

Само когато сме достатъчно щастливи ние започваме да проявяваме апетит и към истината.

С други думи, щастието изглежда, че е първата и по-важна цел, отколкото е истината за повечето хора. Но веднъж постигнато щастие, търсенето на истината става все по важно.

 •  
 •  
 •  
 • „От резултатите от експеримента на д-р Рагхунатан се вижда с просто око,
  че не малка част от хората са заинтересовани да знаят истината,
  отколкото да бъдат щастливи!“

  – Достатъчно здравомислещите хора знаят, че щастието не се преследва. Те знаят, че то следва. В тази светлина, най-логичният отговор е истината.

 • „Щастливият човек по-лесно приема истината” Бях изненадана ,когато чух за първи път това твърдение. Но практиката показа, че в голяма степен твърдението е валидно за много хора.

  Всички ние искаме да сме щастливи. Но знаем ли, какво е за нас
  щастието? Струва ви се, че няма нищо по-просто от този въпрос… но не бързайте с отговора.

  Спрете се! Помислете! Съставете си ясна картина на живота си,
  на своя щастлив живот!

  Възможно е, тя да е различна, от картината на родителите,
  приятелите, или от тази на героите от любимите ви филми.

  Та нали, за всеки понятието за щастие – си е лично негово.

  Да, има подобни неща: любов, семейство, деца, благосъстояние,
  любима работа…

  Но вътре в тези понятия има такова пространство за маневри, че
  желаейки например, просто семейство, ние получаваме семейство, в което ценностите в мъжа и жената са толкова различни, че стигат до развод.

  Желаейки любов, ние получаваме любов, но тя съвсем не се изразява
  така, както ни се иска, за да се чувстваме любими.

  Желаейки благосъстояние, ние искаме много, и даже много
  конкретно: апартамент или къща, кола или две на семейство, и т.п. и т.н.
  но тогава защо, достигайки желаното, се чувстваме опустошени?

  Всичко е просто – в търсенето на щастие, ние се ръководим от чужди
  разбирания!

  И получавайки ЧУЖДОТО щастие, не можем да бъдем щастливи!

  Ние не намираме СВОЕТО щастие, а съгласявайки се на чуждото,
  губим себе си.

  Даже ако ясно сте определили своето виждане за щастие, какво
  става по-нататък?

  Например, приятелката ви се е запознала с мъжа си на фирмено
  тържество. Имали са бурен роман, който скоро довел до сватба. И ето,
  че вече 5 години те са заедно и са щастливи.

  Вие вземате тази история за образец. Но забравяте – вие – не сте
  приятелката си.

  А този, който ви е нужен на вас – не е съпруга на приятелката ви.

  Което е добре за българина, за немеца- може да е кошмар.

  Вие започвате да действате като приятелката си и търпите крах. Не
  затова, че тя е действала неправилно, а защото ние всички сме различни и подходите към различните хора и методи трябва да са различни.

  В резултат губим увереност в себе си, в своите сили и достойнства,
  правим извод за нещастната си съдба и губим вяра и надежда, че някога
  ще намерим СВОЕТО щастие.

  Впрочем от древността е известно, как да:

  -разберем себе си

  -определим своите цели и задачи в живота

  -разкрием основните си ценности

  -поставяме пред себе си такива цели, достигането на които реално
  ще ни направи щастливи

  -достигнем тези цели с помощта на методите и инструментите,
  които са ефективни именно за нас, а не за Иван, Драган и Сийка.

  И в крайна сметка :

  -да намерим себе си

  -да получим всичко, което искаме с минимални загуби на сили, време
  и други ресурси.

  А когато сме себе си, когато сме щастливи, приемаме истината такава, каквато е.

  • Лошото е, че повечето от нас все се сравняваме с някой, все искаме да приличаме на други хора… Уникално допълнение, просто нямам какво да добавя повече 🙂 Благодаря ти Таня!

   • Аз ти благодаря за това, че ни провокираш да мислим и да се стремим да бъдем себе си!

    • Радвам се, че е така. Всъщност с тези коментари всички Вие също ме карате доста да се замисля. В крайна сметка рецепта няма, всеки си пречупва нещата през собствената си личност 🙂

 • Внимателно прочетох статията и интересните коментари които я съпътстват, защото смятам, че всеки от нас е в собственото си търсена на баланса за живота си. Никога за себе си не бих се опитала да направя разделение между истината или щастието, струва ми се безсмислено.
  Ние не живее ли в матрица? Такава матрица каквато сами сме си създали и в нея присъстват и двете понятия и те са основна част от нашия градеж на личността. Разделянето им би направило конструкцията нестабилна и би довело до разпад.
  През различните етапи на формиране на личността като такава, ние имам нужда понякога от идеята за щастието в която да намерим собствената си истина и обратното истина за да намерим правилния път към лично щастие. Вероятно за някои това звучи доста объркващо и е улеснение ако разделим нещата, но това е невъзможно. Не мисля да обяснявам нито едното от двете понятия защото те са строго индивидуални за всеки, а само да ви напомня че ние сме едно цяло от една система която е съвкупност от много различни понятия и те са неделими сами по себе си.

  • Благодаря Ви Петя за конструткивния коментар. В някои матрици едното не може без другото, а в други избираме между едното и другото. Както казахте – „всеки от нас е в собственото си търсена на баланса за живота си“

   Поздрави 🙂

 • Здравейте и ЧНГ!

  Извинявам се за научния тон и подход на изказа си, но се занимавам с психология на ХХІвек и то професионално. Надявам се всички да ме разберат, въпреки големия брой посетитела на сайта , за което се прекланям пред създателя му.

  „Истината или щастието? Кое е по-важно за вас?”. Въпросът е подвеждащ, т.к е зададен в абсолютния си вид. Абсолютният вид съществува само в представите ни. В природата нищо не е абсолютно чисто. Има някакъв вид примеси, които менят процентното си съдържание, в зависимост от обстоятелствата. Пример за това е известният на всички символ Ин-Ян. Затова и статистиката на психиатъра Рай Рагхунатан е променлива спрямо настроението на студентите.

  Щастието е състояние на духа, чувства се със сърцето и няма никакво отношение към истината. Мога да ви дам пример-Разговарял съм с човек, който е щастлив само и единствено в затвора. Когато го пуснат на свобода, той се задушава и се чувства некомфортно. Изкарва не повече от 6 месеца на свобода и прави всичко възможно, за да влезе отново.

  Истината е относителна и се определя от съзнанието. А съзнанието е сбор от знанията на даден етап от развитието на индивида.

  Пример-В своето време истината на Фарадей е, че електрическият ток съществува, а за останалите хора това е лъжа. Сега нa всички ни е ясно, че тока съществува, защото се възползваме от него.

  • Здравейте, г-н Дечев!

   За много години, здраве и щастие 🙂

   Благодаря Ви за страхотното допълнение към статията!

 • Никога не бих погледнала така на нещата, защото много често над личното щастие на хората застават техните нужди – семейството, например. Как ще търсиш собствено щастие, когато животът ти е зависим от други фактори е трудно да се фокусираш върху личното си удоволствие в този живот. Според мен тази статистика е много обща, защото ако говорим в българските граници, със сигурност един човек, който се бори за мижава заплата би избрал истината пред щастието, защото над неговото щастие има много по-важни приоритети. Друго си е ако живееш в Америка и единственото, което искаш е щастие, което да си купиш с пари и тн. Лесно да попитам някого щастието или истината, но хората имат различни приоритети, различни цели и не винаги щастието е на първо място. 🙂

 • Честита новата 2014 година, бъдете живи и здрави и успешни, мисля, че върху истината се гради щастието и обратно, ако не знаеш истината ще искаш да я научиш! Негативизма често ни спохожда, но ако не го допуснем да ни завладее

  и го заменим с положителни мисли ще бъдем щастливи!

 • За много години! 2014-а да бъде здрава, успешна, творческа и изпълнена с любов!
  В математиката има едно условие: „Ако р, то q“. Т. е. ако знам истината, то ще бъда щастлива, защото ще мога да направя собствен избор как, къде и по какъв начин ще бъда полезна за себе си и за останалите. А това е смисълът на човешкото съществуване – да се допълваме с даровете, дадени от Бога, за да си бъдем полезни, докато живеем заедно в определен отрязък от време.
  Що се отнася до негативните преживявания – те ни спохождат по всяко време, ако ги допуснем в сърцето си. Но пък са полезни, защото ни учат по-силно и ефективно от всички останали емоционални състояния. Те са ни базата за сравнение, за да определим кога сме щастливи и радостни.
  Така че лично аз избирам да знам истината. Пожелавам всеки да прави сам своя свободен избор, за да се чувства щастлив, че е избрал най-доброто.

 • Ако усещаш трепета на щастието във всяка своя клетка, то си достигнал до истината-достигнал си до Бога, Абсолюта, Смисъла на живота или както ти харесва да го наричаш. Защото смисълът е в любовта, радостта и щастието, а не в отвлечени теории от учения за личностно или духовно развитие. И вместо да избираме едно от двете, имаме пълно право да изберем И ДВЕТЕ – от нас зависи! Изпращам ти преградки, мило Ице 🙂

 • Честита Нова Година и изобщо не съм съгласна с изводите! 🙂 Когато съм нещастна,объркана,стресирана,на зор и т.н. най-вече искам да знам истината!Истината освобождава!За какво ми е истина,когато съм щастлива?!Тогава съм заета единствено със себе си и преживяванията си.Не знам как тези умни глави са стигнали до подобни заключения,но смятам ,че в живота не се получава така.Поне за мен. 🙂

  • За много години Деси, разбира се, че не може да се определи за всеки. Това е просто малко храна за размисъл всеки за себе си 😉

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >