Истината или щастието – кое ще изберете? Кое от двете е по-важно за вас?

истина ,щастие
Запази за после

Ако ви е дадено да избирате между познаването на истината или вечното усещане за щастие, кое бихте избрали? Кое е по важното за вас?

Любопитството или благоденствието? Ако бяхте котка, щеше да е лесно, но се оказва се че отговорът зависи от това как се чувствате в момента!

Възможно ли е истината да води към щастие и обратното? Нека да видим отговора…

В една от любимите ми сцени от филма “Матрицата“, Морфей /героят на Лорънс Фишбърн/ предлага на Нео /Киану Рийвс/ да избере между две хапчета: червено хапче и синьо хапче.

Ако вземеш синьото хапче, казва Морфей, историята свършва, всичко е до тук! Ще се събудиш в леглото си и ще вярваш на това, в което искаш да вярваш.

Ако вземеш червеното хапче, продължава Морфей, ще останеш в страната на чудесата и аз ще ти покажа колко дълбока може да бъде заешката дупка.

Помни: всичко, което ти предлагам за теб ще е истината, нищо повече.

По този начин Морфей предлага на Нео избор между “живота както обикновено” и “познаването на истината” такава, каквато е.

Ако ни предложат подобен избор, повечето от нас смятам, че ще изберат точно това, което избира и Нео: да вземе червеното хапче – да остане в страната на чудесата.

Или може би не е така….

Позволете ми сега да действам като Морфей и да ви предложа същата логика, но този път с малко по-различен и труден въпрос към вас:

Ще Ви предложа да избирате между това да “знаете истината” и това “да бъдете щастливи”.

Ако изберете първото, ще знаете отговора на всички от големите въпроси на живота като това например: Има ли Бог?, Каква е целта на живота? и т.н., но може би няма да бъдете щастлив.

Ако изберете вторият вариант, ще водите един щастлив и пълноценен живот изпълнен с радост и веселие от този момент нататък, но пък никога няма да узнаете отговорите на големите въпроси на живота!

Кое бихте избрали: истината или щастието?

През последните 2 години психологът Рай Рагхунатан в своите семинари по Креативност и лидерство в университета в Тексас-McCombs School of Business, задава на студентите си рутинно въпроса – кое биха избрали: истината или щастието.

Конкретните резултати от отговорите им са: 58% от студентите избират Щастието, а останалата част, 42% избират истината.

На пръв поглед този резултат може да изглежда в противоречие с това, което казват изследователите на щастието, а именно, че щастието е най-важната цел на всички нас/все пак 42% от тази извадка са почти половината/

От резултатите от експеримента на д-р Рагхунатан се вижда с просто око, че не малка част от хората са заинтересовани да знаят истината, отколкото да бъдат щастливи!

Въпреки това заключение, това не е задължително да е валидно.

За да разберете защо, помислете какво Яков Троуп и д-р Рай Рагхунатан са открили още в поредица от изследвания, които са провели.

В тях двамата професори в началото избират участници в щастливо или тъжно настроение, като ги редуват.

След това ги карат да прочетат есе относно влиянието на консумацията на кофеин.

В есето се подчертава, както положителните ефекти от приема на кофеин като това че повишава умствената бдителност и може да помогне за предотвратяване на Алцхаймер, така и негативните ефекти от неговата консумация: кофеина ни прави нервни и по лесно изпадаме в паника, може да предизвика обезводняване и т.н

Това, което са искали да тестват психолозите е дали хората в различно настроение ще приемат различно позитивната и негативната информация относно кофеина.

По конкретно, щастливите или тъжни участници в експеримента са по благоразположени да обработват негативната информация относно кофеина и обратното?

Техните открития показват, че настроението на участниците е направило разлика във възприемането на негативната информация: участниците в позитивно настроение са били по склонни да обработват негативните ефекти от консумация на кофеин, докато участниците в лошо настроение от друга страна са били много по благоразположени да обработват позитивната информация за кофеина.

Резултатите показват, че участниците в лошо настроение са много по-заинтересовани от това да “ремонтират” настроението си, т.е. да стават по щастливи,

…докато тези в позитивно настроение са по-възприемчиви към “истината” в случая за прекомерната консумация на кофеин.

Какво излиза от цялата работа: ако си в лошо настроение би взел червеното хапче и би искал да си щастлив, ако обаче си настроен позитивно ще искаш да узнаеш истината!

Тези резултати имат важно значение за обстоятелствата, при които хората трябва да изберат дали искат щастие или истина.

По конкретно, показват, че хората могат да бъдат по-склонни да търсят истината, само ако се чувстват достатъчно щастливи, но не и в противен случай.

Тези, които са избрали истината /синьото хапче на Морфей/ по време на взимане на дадено решение са били по-малко стресирани и повече щастливи, отколкото тези, които са избрали щастието – каквото му липсва на човек това и търси!

Тези експерименти и заключения предполагат, че има някаква йерархия на реда, закономерност, в която хората търсят щастието срещу истината.

Само когато сме достатъчно щастливи ние започваме да проявяваме апетит и към истината.

С други думи, щастието изглежда, че е първата и по-важна цел, отколкото е истината за повечето хора. Но веднъж постигнато щастие, търсенето на истината става все по важно.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак