ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
имитатор,епидемия

Най-страшната зараза за бизнеса – имитаторската епидемия

Запази за после

Някои от оригиналните творби на художници като Пикасо, ван Гог, Джаксън Полок и Реноар вървят по над $ 100 млн. всяка, а с течение на времето същите произведения се ценят още по-високо.

През 2011 г.”Картоиграчите”, нарисувана от Пол Сезан е продадена за $259 млн., с което се поставя рекорд за най-висока сума платена за картина в историята. Богаташите определено ценят майсторството, новаторството и оригиналните творби на големите майстори.


Ако единицата “стотици милиони” е извън твоя ценови диапазон, може да си осигуриш страхотно копие на някоя от тези картини за около 2500 щатски долара. Съвременните художници занимаващи се с рисуване на реплики ще възпроизведат стила, текстурата и боите, създавайки на пръв поглед същата картина върху платно с цена 1/100 000 от цената на оригинала.

Това може би вече не е извън ценовия ти диапазон?

Ако пък все още е, копие под формата на постер със същите картини в различни размери може да си купиш от eBay на цена стартираща от $49.95.

Да оставим картините за малко настрани и да се насочим към гениите в музиката. Сър Пол Маккартни е натрупал богатство от $ 1.2 млрд, композирайки оригинални музикални шедьоври.

Само за да го слушат на живо, на феновете му се е налагало да плащат за билет голяма сума, равняваща се днес на $ 1000.

Пол Маккартни и Майкъл Джексън
Големите Пол Маккартни и Майкъл Джексън

Сравнете истинския Пол Маккартни с местната “кавър банда, която изпълнява същите хитове и то с високо качество за 100 пъти по-ниска цена на билет – само за 20 лв вход с включени минимум две питиета.

Музикантите от “кавър бандата” са талантливи, тренират усърдно и вероятно звучат страхотно. Концертите им продължават толкова дълго, колкото и тези на оригиналните изпълнители, дори по-дълго от концертите на Маккартни и определено се справят добре.

Толкова добре, колкото добре нарисувано копие на Реноар!


Осъзнавайки, че светът не само жадува, но и с удоволствие плаща за оригинално мислене и свежи идеи, защо прекарваме дните си имитирайки работата, творчеството и мислите на другите?

Вместо да разцепим земята с наша нова идея или иновативен продукт, ние правим така, че единствено запълваме с копия пазара.

Вместо да създадем нова, уникална рекламна кампания или смислен предизборен клип, решаваме да копираме уморени от ползване лозунги, отдавна безславно потънали в океана на еднаквостта.

Имитаторските решения не просто  изобилстват…….те ни заливат!

Всеки път търговците прилагат едни и същи техники за продажба, методи за приключване на сделката, едни и същи способи за борба с конкуренцията – един и същ бизнес модел като този на най-сериозните си конкуренти. Дизайнът, дигиталният маркетинг, печеленето на пари онлайн и т.н. следват същите сходни модели, които не ни отличават от никой.

Ограничаващите права за ползване, забраните и останалите рестрикции приети отдавна и станали част от традицията ограничават свободомислещите, вместо да им помагат.

Ние сме в разгара на имитаторска епидемия, в творческа криза и дефицит на вниманието – все вируси, които не ни позволяват да изправим глава и да се замислим, вместо автоматизирано да продължаваме да си живеем.

Да, оригиналната работа изисква творчество, креативност и кураж, съставки, които всеки от нас притежава. Въпреки страха от предполагаемия риск, създаването на творчески решения е единственият начин да  се измъкнем от посредствеността, възползвайки се максимално от потенциала си.

Ние сме тук, за да вървим отпред, не за да следваме. Ние сме тук, за да изграждаме нови пътеки, а не да се крием зад сянката на другите.

Не забравяй, сляпото следване на стадото, в което всички сме навели покорно глава отнема същото време и енергия, които можеш да вложиш в изграждането на твоята собствена и уникална визия за живот.

Без значение каква е професията ти, прегърни ролята си на велик художник в тази област. Твоето празно платно те очаква.

Отиди и нарисувай шедьовъра си….

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

100 инструмента, които ще направят живота ви много по-лесен →
БЕЗПЛАТНА Е-КНИГА
0 лв за сега. Може да бъде платена в бъдеще.
100 инструмента, които ще направят живота ви песен
0 лв за сега. Може да бъде платена в бъдеще.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
-50% ОТСТЪПКА - последен денс с 200 лв намаление
10
дни
10
часа
10
мин.
10
сек.
Най-желаният абонамент за Мастърхак с -50% ОТСТЪПКА + пълен достъп до всичко