Как да се концентрираме по-добре според дресьорът на лъвове Клайд Бийти

концентрация

Но какво било това нещо?

# Дресьорът на лъвове, който оцеля

Клайд Бийти е роден в Брайнбридж, Охайо през 1903 година.

Когато бил тийнейджър напуснал дома си, за да се присъедини към цирка.

Започнал работа като чистач на клетка.

През годините, които последвали Бийти бързо се издигнал от обикновен чистач на клетка до популярен артист в цирка. Бийти станал известен с неговият “борбен акт”, с който укротявал свирепи диви животни.

В един момент Бийти започва да вкарва лъвове, тигри, пуми и хиени едновременно в обръча и ги опитомява. Тук е и най-впечатляващия му подвиг от всички…

В епоха, когато по-голямата част от укротителите на лъвове умират на цирковата арена, Бийти изживява своите 60 години. Накрая рак, а не лъв отнема живота му.

Как успява да оцелее?

Благодарение на една простичка идея. Клайд Бийти бил един от първите дресьори, който въвел използването на стол в обръча.

Ето какво се случило…

# Камшикът и столът

Класическият образ на укротителя на лъвове е човек, който държи камшик и стол. Камшикът получава цялото внимание, но най-вече заради публиката и заради шоуто. Всъщност столът върши цялата работа.

Когато дресьорът държи стол пред лицето на лъва, лъвът се опитва да се съсредоточи върху всичките четири крака на стола.

Разделяйки фокуса, лъвът се обърква и става несигурен в това какво да прави по нататък. Когато е изправен пред толкова много възможности лъвът решава да почака, вместо да атакува човека държащ стола.

clyde-beatty-lion-tamer
Клайд Бийти тренира лъв със стол.

# Избягвайте съдбата на лъва

Колко често се припознавате в позицията на лъва?

Колко често искате да постигнете нещо повече за себе си (да свалите килограми, да качите мускулна маса, да започнете бизнес, да пътувате повече) объркани от всички опции пред себе си никога не постигайки прогрес? Това е валидно за всичко – здраве, фитнес, бизнес и продуктивност, където всеки човек и компания изглежда вярват в това, че тяхното задължение е да усложнят нещата.

Тази ситуация е безкрайна и разочароваща, защото докато всички експерти са заети да дискутират кой от всички варианти е най-добър, хората, които искат да подобрят живота си (аз и ти) остават разочаровани от цялата противоречива информация.  

Крайният резултат е, че се чувстваме, като че ли не можем да се съсредоточим, или че сме съсредоточени върху грешните неща, и така предприемаме по-малко действия, по-малко напредваме и оставаме същите, когато не можем да се променим към по-добро. Мисля, че е време да променим това.

Ето как …

# Как да се фокусираме и концентрираме по-добре

Всеки път, когато пред лицето ви се размахва стол, запомнете това: всичко, което трябва да направите е да се ангажирате само с едно нещо.

В началото дори не трябва да пожънете успех. Просто трябва да започнете. Да започнете, преди да се почувствате готови е един от навиците на успешните хора.

Способността да започнем и да се ангажираме със задача е единственото нещо, което трябва да направим, за да се съсредоточим по-добре. Повечето хора нямат проблеми с фокусирането. Те имат проблеми с вземането на решения.

Имали ли сте някога задача, която трябва да свършите?

Какво стана? Свършихте ли я?

Може би сте се забавили, но след като сте се ангажирали трябва да го завършите.

С други думи: 

За да постигнете напредък в работата, в живота в бизнеса по-важно е не да се мъчите да се концентрирате по-добре, а да знаете как да изберете само една конкретна задача и да се ангажирате с нея.

От там ще дойдат и по-добрия фокус и лазерната концентрация. Имате възможността да се съсредоточите, просто трябва да изберете към какво, вместо да действате като лъв и да делите вниманието си между четирите крака на стола.

Точно това е…

Умението да вземате решения, а не умението да се концентрирате!

Искате ли да свалите 30 килограма? Страхотно.

Яжте истинска храна (нещо, което не е пакетирано е добро начало) и повече физически упражнения. Не се нуждаете от повече информация. Не е нужно да се учите как да се фокусирате върху правилните неща.

Просто трябва да се ангажирате с основите. Първо изградете добри навици, след това ще имате достатъчно време, за да разберете подробностите.

Искате да се представите като елитен спортист? Страхотно.

Спрете да мечтаете и започнете да живеете като един от тях.

Организирайте деня си около вашата тренировка. Ако трябва да пропусне други ангажименти, ще трябва да ги пропуснете. Ако това е важно за вас спрете да отвличате вниманието си и се фокусирайте върху важните неща.

Столът има четири крака – изберете си само един!

Искате ли да започнете бизнес? Можете! Разбира се, ще бъде трудно.

Всеки предприемач е несигурен.

Не е нужно да научите нова стратегия или да разберете как да се съсредоточите по-добре. Просто трябва да се ангажирате това да се случи. Направете първата стъпка. После ще разберете как и кога да предприемете втория етап.

Всички имаме възможността да се съсредоточим и да се концентрираме, но само ако сме решили какво е важно за нас и това, което искаме да изпълним.

Единственият грешен избор е да не направиш избор.

# Спрете да гледате стола

Животът не е генерална репетиция.

Независимо дали го знаете или не, вече сте на цирковата арена. Всички сме.

По-голяма част от времето, седим тихо, загледани в стола пред нас, мълчаливо дискутирайки кой крак е най-важен. Нещата не трябва да стоят по този начин.

Ако искате да отидете някъде, да постигнете нещо, да станете някой …  вземете решение. Ако сте наясно къде искате да отидете, останалата част от света или ще ви помогне да стигнете до там или ще се опита да ви попречи.

И двата варианта ще се случат. 

Не трябва да правите всичко наведнъж, но има нещо, което трябва да направите сега. Нещо, което е важно за вас, нещо, което е предназначено за вас.

Не знам какво е, но го намерете.

Източник: jamesclear.com

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак