Flow – неочаквано висока житейска ефективност и продуктивност – стъпка отвъд ограниченията

flow,продуктивност

Flow – да постигнеш най-висок резултат с лекота, решителност и смисъл.

Следващите няколко минути са за хората, които разчитат на себе си. Или май за тези, които разчитат себе си. В крайна сметка е за всички, които обичат да четат, защото в противен случай няма как мъдростите по-долу да Ви докоснат.

Става дума за две различни неща – ефективност и продуктивност. Ще кажете “какво им е различното”?  Ще Ви отговоря: от моя гледна точка почти всичко.

Ефективността винаги е свързана с обективно измерими параметри. За нея се търсят и успяват упорито да се намерят доказателства.

measuring_and_reporting_1xВ бизнеса се хвалят с forecast-и, KPI-и и какви ли не изкуствено създадени елементи, подсилващи усещането за контрол върху ефекта на дейността.

Продуктивността от своя страна е нищо друго освен субективно усещане.

Топлина в тялото, ясен, целеустремен поглед, зареян някъде през лицето на любопитния събеседник, провокирал ни да мислим.

И ние мислейки, създаваме идея, образ, търсена взаимовръзка. Ние продуцираме нещо, продуктивни сме, усещаме резултата жив тук и сега.

Може би малко сме се пренесли в бъдещето, в илюзията за реализация, но си вярваме и, излизайки от представата ни, ние я създаваме тук и сега.

Ефективността и продуктивността са двете лица на съвремието.

Бизнесът с неговите изисквания и ограничения и индивидуалните проекти с усещането за смисъл и свободна воля. Много е писано за ефективността в бизнес аспект.

Още повече май сме се отегчавали със съвети за висока лична продуктивност, приоритизиране, управление на времето и други подобни.

Време е като че ли да спрем да четем и да започнем да разчитаме. Да се пробваме с нещо близко, с нещо, което разпознаваме, с нещо наше.

Включете се и Вие и да поразсъждаваме малко:

  • Как мислите, от какво зависи продуктивността на личностно ниво?
  • Какво означава за Вас да сте продуктивен?
  • Кога сте най-продуктивен?

Flow – отвъд теоретичните ограничения за ефективност и продуктивност!

Помислете. Повикайте някое скорошно усещане. Потопете се . За повече. Колкото ви харесва.

A image

Знаете ли, съществува понятието Flow, което отива отвъд традиционните теоретични конструкти за ефективност и продуктивност.

Flow ни завихря така силно и обсебващо, че дори не разбираме колко много сме надскочили себе си в дейността. Това състояние не търси измерими доказателства за успеха, разбран като такъв според някой външен критерий.

То разчита на индивида и на неговата заявка за успех и критерии за висок резултат. Темата е вълнуваща, вдъхновяваща и много много зареждаща с енергия.

Налице е теория,  дори съществува и практически уъркшоп, в който се описва концепцията за Flow в две посоки –  Активност и Продуктивност.

Активността идва у нас като усещане за енергия, движение, посока и ускорение.

Продуктивността от своя страна е ориентирана към краткото време на приключване на дейността, качествената работа и успешния резултат накрая.

Целта в хода на преживяването на Flow като Активност в живота и Продуктивност в задачите е да усещаме ускорение, движейки се в нашата си посока…

…като всеки ден с минимум усилия и максимум качество правим неща с висока добавена стойност за нас и важните други около нас.

Ако ви е интересна тази концепция, вижте – тук.

Аз бях на този уъкшоп, всъщност аз го създадох. В него работим за постигане на Flow в система. Отговаряме на въпроса как да ни се получи? С лекота и с известна доза планиране.

Нагласяме ситуацията също както постиламе одеалото на зелената тревичка в началото на прекрасен слънчев следобед в парка.

Последните месеци излизам извън ситуационното обуславяне. Търся предпоставки одеалото винаги да е застелено. Питам се какво още и как по друг начин?

Търся първоизточника, иска ми се да не се съобразявам със системи, макар да съм се убедила, че работата в тях помага.

Промених малко начина си на живот, поекспериментирах и разбрах, че най-важното, което обезпечава високата продуктивност, е чистото съзнание.

Яснотата, решителността, съгласувания смисъл.

Всичко, което ви кажат по съвет на другите или предприемете за действие няма полза, ако не сте си дали време да позволите на вашият вътрешен глас да спре.

Той често е на repeat по отношение на тези толкова важни социално – желателни цели/задачи/ангажименти. Пратете го на ваканция и да, пращайте го редовно да си почива.

Защото и той се изморява да намира изкуствено смисъл за всички онези ideasдейности, които вие предприемате, за всички онези извинения, които се налага да измисля.

  • Кога за последно пратихте вътрешния си глас да си почива?
  • Къде бяхте тогава?
  • Как беше? Хубаво, тихо…как?

Желая ви с най-чистата усмивка и топлина, която имам, да създавате за себе си все повече моменти, в които да чувате дълбоката тишина в момента между две вдишвания.

Тогава знаете без безсмислени обосновки, че сте на точното място в точното време и правите вашето нещо. Точно в този момент не се замисляте за резултати, за външна оценка по отношение на успех – не.

В този тих момент вие просто се наслаждавате на дейността.

Това е flow – вътрешната радост от извършването на дейност, която ви вдъхновява. Всичко отвъд е наслагване на социален модел за успех.

Физическото състояние и Flow

Знаете ли, преживяването на повече такива моменти е следствие от цялостното ви физическо, психическо и емоционално състояние.

Знам, че започвам да говоря като психолог, но си мисля, че в този случай е важно.

Flow не идва в затормозено съзнание, трудно може да се прояви в изморено и схванато тяло. Flow не обича трескавия ум, който носи емоции на притеснение, тревога и вина. Също така не обича да се появява в ситуации „на всяка цена“.

Състоянието харесва избора, подходящия момент, течението. То много добре разпознава автентичността, истинските мотиви, проявата на нашите лични стремежи.

Разпознава такива ситуации и най-неочаквано ни връхлита.

И тогава, и по-скоро малко след като ни е зашеметило, се оглеждаме и разпознаваме резултата, надхвърлил с много очакванията ни.

Чисто съзнание, ясни мотиви, споделени ценности и доверие. Доверие в себе си, в подходящия момент, в резултата.

Опитайте да се почетете с лекота, с усмивка, но пък с отговорност и с доверие към себе си.

ideasОтговаряйте като разчитате на себе си. Отговаряйте, разчитайки себе си:

  • Кога ми е най-добре? Какво правя тогава?
  • Защо ми е толкова добре тогава?
  • Когато не ми е добре и какво правя тогава?
  • Как да създавам в ежедневието си повече моменти, в които се чувствам добре?

Защото можем да се научим да влизаме във Flow, ползвайки система,  можем да намерим какво ни пали, какво кара погледът ни да се рее в образи на бъдещи идеи, но преди всичко можем да си позволим да намерим време на тишина, време, в което създаваме пространство, в което потокът да ни настигне, връхлети и погълне във вдъхновение.

Нежна Многознайкова е създател на този текст и на FLOW: уъркшоп за висока продуктивност в живота (Career Speeder, датата предстои, място SOHO, София)

Уъркшопът е факт, за да позволим на времето  да се разгърне в  безкрайни блажени минути…

Защото: Колкото по-бързо косеше Левин, толкова по-често и по-често чувстваше минутите на забрава, когато вече не ръцете размахваха косата, а самата коса раздвижваше цялото съзнателно, пълно с живот тяло, и сякаш магически, без да мисли за нея, работата, правилна и определена, се вършеше сама. Това бяха най-блажените минути.

– “Ана Каренина”, Лев Н. Толстой

Ако имате въпроси относно събитието, на което ще научите как да използвате пълноценно всички облаги на Flow, задавайте ги тук отдолу, в полето за коментари!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА