Влез в Клуба
Влез в Клуба

Как да правите гигантски скокове в развитието си с помощта на експоненциалното мислене

  •  
  •  
  •  

Запази за после

Това е откъс от новата книга “Безграничният потенциал” на Джим Куик, издавана от издателство “Ракета”.

Искате ли я безплатно?

Влезте в клуб Мастърхак за 6 месеца и ние ще ви я изпратим за наша сметка до вратата. Научете повече


Ако направим 30 нормални стъпки напред, все още ще сме някъде по пътя. Но ако вместо това предприемем 30 експоненциални стъпки, ще обиколим Земята повече от двайсет пъти.

Това е видът мислене, застъпван от Навин Джаин.

Той е носител на технологичното отличие „Алберт Айнщайн“ и основател на някои от най-иновативните компании в света, включително Moon Express (първата частна компания, получила разрешение да кацне на Луната), World Innovation Institute, iNome, TalentWise, Intelius и InfoSpace.

Експоненциалното мислене е, когато започнете да виждате нещата от друга мисловна нагласа – каза ми Джаии. – Не става дума за някакъв вид разчупено мислене извън кутията. Става дума за съвсем различно мислене в съвсем различна кутия.

Тук обикновеният гений започва да граничи с безграничния гений.

Както Джаин обяснява, линейното мислене (видът мислене, който повечето от нас използват) ни кара да застанем срещу проблема и да потърсим решение. Може да погледнем на проблема от редица ъгли.

Може да си сложим различни шапки и да го разрешим, мислейки в различен контекст. И дори можем да открием отговор, който да донесе ефективно решение на проблема и да ни придвижи напред.

Всичко това е значим прогрес.

Но какво, ако…

Вместо това разгледаме самата първопричина на проблема и разрешим нея?

Резултатът ще е експоненциален прогрес, носещ глобална промяна.

Джаин дава пример с липсата на питейна вода в много части на света. Човек би могъл да се опита да се справи с този проблем от редица гледни точки, включително да намери начини за подобряване на филтрацията и създаване на системи за придвижване на питейна вода от места, където я има в изобилие, до места, където е оскъдна.

Но какво, ако вместо това установите, че сред различните причини за недостиг на сладка вода най-важната е, че голяма част от нея се използва за нуждите на селското стопанство, а не за пиене?

Бихте се опитали да разрешите проблема по съвсем различен начин.

Ами ако можете да използвате значително по-малко вода за селското стопанство, да кажем, чрез някаква комбинация от аеропоника, аквапоника или други техники, които в момента се тестват или още не са изобретени?

Това би довело до такова изобилие от питейна вода, че първоначалният проблем, който си бяхме поставили, веднага ще се разреши.

Ето това се нарича експоненциално мислене.

И неговата стойност е очевидна.

🟩 Вижте още и: Как да намериш едно-единствено решение, което да премахне нуждата от всички останали решения?

Когато Джаин стартира компанията си Viome, целта му е да атакува всеобхватния характер на хроничното заболяване, което той смята, че стои в основата на световната здравна криза. Той разбира, че имунната система на всеки индивид е различна, и следователно начинът, по който всеки човек обработва консумираните храни, може да варира значително.

Заедно с екипа си разработват инструмент за анализ на микробиома на червата на всеки отделен индивид. Целта е да можете „да разберете кои храни са подходящи за вашето тяло и да откриете как оптимизирането на дейността на червата ви може драстично да подобри здравето ви.

Навин Джаин оперира в най-големия мащаб.

Той е успешен предприемач, който никога не е стартирал две компании в една и съща индустрия. Един от основните му работни принципи е:

Създаването на компания за милиарди е просто въпрос на решаване на проблем за 10 милиарда долара.

Повечето от нас не мислят в такъв голям мащаб.

Но все пак можете да използвате експоненциалното мислене, за да упражните ума си и да обезграничите личния си гений.

🔰 Ето как да го приложите:

И така, как един човек мисли експоненциално?

Прилагането на експоненциално мислене води до реална промяна в обучението, бизнеса или личния ви растеж.

Но как едно мислене, което е по-малко линейно и повече експоненциално, може драстично да преустрои живота ви?

Първата стъпка е:

Да разберем как изглежда експоненциалната мисловна нагласа.

В Harvard Business Review, Марк Бончек – основател и главен просветителен директор на Shift Thinking – описва линейното мислене като права върху графика, която постепенно се издига с течение на времето.

След това той я съпоставя с крива, която в началото бавно се извива нагоре, а след това изведнъж се изстрелва над другата линияа.

Това е визуалното му изобразяване на експоненциалното мислене:


Линейният начин на мислене се фокусира върху това да направи нещо по-добро, докато експоненциалният начин на мислене е фокусиран върху създаването на нещо различно – отбелязва той. – Инкременталната мисловна нагласа се задоволява с 10%. Експоненциалната – с Х10. Стандартният начин на мислене очертава права линия от настоящето към бъдещето – продължава Бончек. – Един „добър“ линеен бизнес план ви дава възможност да видите как точно ще стигнете от точка А до точка Б.

Но експоненциалните модели не са прави.

Те са като завой на пътя, който ви пречи да видите зад ъгъла, само че в този случай кривата се изкачва нагоре.

Бончек говори конкретно за прилагането на експоненциално мислене в бизнеса, но същото разбиране може да бъде приложено при мислене и в други сфери на живота. Представете си например, че се опитвате да разберете как да събирате цялото си семейство на масата за вечеря поне три пъти седмично. Линейното мислене ще включи разглеждане на работните графици, училищните графици, графиците за дейности и социалните графици на всички, за да се опита да намери някакъв начин да ги поизчисти.

Но експоненциалният начин на мислене би се насочил към превръщането на напрегнатите графици на семейството ви в нещо различно.

Може би вечерята изобщо не е целта.

Може би целта е по-скоро откриването на ключови моменти през седмицата, когато всички да можете да сте заедно, отдавайки цялото си внимание един на друг. Може би проблемът изобщо не е във вашия график, а в това как всеки от вас е избрал да запълни времето си. В началото може напредъкът да не прилича много на напредък. Едва три месеца след започването чувствате подобрение. Тогава придобиват форма промените, върху които сте работили, и изведнъж става така, че имате много повече време заедно.

Ако искате да се научите да мислите експоненциално и да направите огромна напред в живота, работата или бизнеса си, помислете за тези 4 стъпки следващия път, когато обмисляте проблем или задача:

🟦 СТЪПКА 1: Стигнете до основата на проблема

Както Навин Джаин илюстрира, когато се занимава с глобалния проблем с водата, основният проблем въобще не съвпада с повърхностния.

Както отбеляза Джаин, основният проблем при недостига на прясна вода не е достъпът до водата, а фактът, че толкова много от нея се използва за селскостопански нужди.

Решаването на основния проблем позволява разработването на много по-ефективно решение на повърхностния проблем.

Да се върнем към нашия сценарий за вечерята.

Повърхностният проблем е, че семейството рядко се събира на вечеря заедно, тъй като графиците на всички са твърде заети. Основният проблем може би е, че графиците са толкова заети, защото съпругът ви се чувства принуден да работи дълги часове, дъщеря ви се чувства принудена да бъде елитна спортистка, синът ви се чувства принуден да има перфектни академични резултати, за да може да бъде сред първите приети в колеж, а вие се чувствате принудени да участвате в три борда с нестопанска цел.

Но може би дори това не е истинският основен проблем.

Може би напрежението се причинява от натиска, който всеки от вас изпитва, защото не се стреми към тези цели заради самия себе си, а живее в общност, която гледа с лошо око на хората без такъв тип цели.

🟦 СТЪПКА 2: Подходете по нов начин

Едно от най-важните неща за експоненциалното мислене е да запълните мислите си с въпроси от типа „Какво, ако“.  Иви Маки от Иновационния център на сдружението „Джон Люис“ казва, че въпроси от типа „Какво, ако“ служат за внасянето на непредвидими сценарии в картинката.

Например „Какво би станало, ако човешката раса трябваше да се адаптира и да живее в свят, който е 90% под вода“ или „Какво би станало, ако вече не можем да докосваме нещата с ръцете си, за да си взаимодействаме“.

Това помага да се концептуализира един ЦЯЛ нов набор от неща, за които може би никога не сме мислили по този начин.

Позволява ни да си представим какво би ни било необходимо, за да оцелеем в един бъдещ свят, който би могъл да е съвсем различно място.

Да се върнем към нашия пример.

Разбрали сте, че основният проблем се дължи на преобладаващите представи във вашата общност, които са ви принудили да запълвате ежедневието си с дейности, отнемащи твърде много от вашето време. Тогава можете да се запитате: „Ами ако не се интересувахме от това какво мислят всички останали?“. Или може би: „Ами ако денонощието се състоеше само от 18 часа, вместо от 24?“. Или дори: „Ами ако живеехме някъде другаде?“.

🟦 СТЪПКА 3: Четете за проблема

На практика четенето освобождава мозъка ви повече от всяка друга дейност. То е особено важно, когато става дума за експоненциалното мислене.

Не можете да правите огромни познавателни скокове, ако нямате добре оформен поглед върху темата. И така, сега, когато сте преминали през упражнението „Какво ако“, прочетете и някои алтернативи. 

🟦 СТЪПКА 4: Екстраполирайте

Вече установихте основния проблем, поставихте въпроси, които ви позволяват да си представите свят без проблема, и направихте своето проучване. Сега е време да изпробваме сценарий.

Нека го разиграем така:

Убедени сте, че сте изпълнили живота си с определени дейности, защото са ви необходими, за да поддържате статуса си в общността.

Задали сте си въпроса: „Ами ако живеех някъде другаде?“ и сте открили, че всички в семейството ви са заинтригувани от тази идея.

Завършили сте с проучването си и сте открили, че бихте могли да бъдете по-щастливи и по-доволни, ако преосмислите и преразгледате вашите работни/спортни/училищни/филантропски цели.

И така, какво би се случило, ако се преместите на сто мили оттук, някъде в страната или дори в друга страна?  Знаете, че напредъкът при извършването на нещо толкова драматично може да не проличи веднага.

Видяхте правата и извитата линия и разбирате, че дори е възможно да изглежда, сякаш сте предприели огромна крачка назад поради всички корекции, които трябва да направите.

Представете си, че четиримата изигравате този сценарий и решите, че да направите ход, е най-правилното нещо. Две години по-късно семейството процъфтява и вечеряте заедно почти всяка вечер.


“Не използвам само мозъка, който имам, но и всеки друг, който мога да взема назаем.” –  Удроу Уилсън

Искате ли още такива примери, методи и тактики, които ще ви помогнат да правите огромни скокове в развитието си? Влезте в клуб Мастърхак за 6 месеца и ще ви изпратим напълно безплатно копие от книгата на Джим Куик.

Влезте в нашата общност от над 500 мозъци и постигайте повече  →

[P.S.] Освен книгата подарък ще получите и 200 лв отстъпка →


  •  
  •  
  •  
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
100 принципа и инструмента, които ще направят работата и живота ви много по-леки
супер полезни инструмента
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да постигаш повече
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си