Дисциплина – как да постъпваш правилно, въпреки изкушението да не го правиш

Когато с Христо обсъждахме да споделя в Лайфхак част от опита си, първата ми идея беше да направя материал за нещата, които знам, че най-много допадат на моите ученици – различни биохакове, упражнения и методи за подобряване на здравето и представянето.

Но размислих…

Има нещо друго, по-важно, за което рядко се говори…

Нещо, което дори не звучи “секси”, но без, което какъвто и да било хак, трик или дългосрочен успех би бил немислим. Дълго време свързвах това “нещо” с чувство на вина, усилия и дори наказание.

През ученическите ми години въпреки добрите ми оценки учителите ми неизменно го споменаваха и настояваха да се поправям. Днес, години по-късно, заел тяхното място, дудна на моите съмишленици за “дисциплина”, “навици”, “фокус” и т.нар. “long term commitment”.

Точно Дисциплината е това за, което искам да ви разкажа днес.

В едно интервю ме питаха кой е най-важният хак (разговора беше за биохакове) който бих искал моите клиенти да научат.

Източник

Помня, че отговорът ми беше свързан с дишането.

И да, убеден съм че дихателните практики са основа на добро здраве и добро представяне, но колкото повече си мисля, Дисциплината е нещото, без което никакъв успех или прогрес не е възможен.

Връзката между постоянството, дисциплината и успеха е известна отдавна. Когато говорим за тези неща няма как да не споменем това което е “черешката на тортата” – навиците!

Един любим цитат от The Story of Philosophy на Will Durant, (погрешно приписван на Аристотел) много елегантно изразява връзката между нашите навици и как ни възприема света:

“We are what we repeatedly do.

Excellence, then, is not an act, but a habit.”

Дисциплина – това е способността ни да се концентрираме върху задача, проблем, ситуация когато:

  • Не ни е интересно
  • Не е приятно и дори по-скоро е неприятно (студен душ)
  • С постоянство ден след ден заставаме на старта

? С други думи: дисциплината е, когато постъпваме правилно, независимо от изкушението да не го правим.

Дисциплината е в основата на нашето еволюционно оцеляване (това е цяла друга много интересна история).

Ако добавите дисциплина към каквато и да е цел – било то финансова, кариерна, фитнес или друга изведнъж шансовете ви за успех се повишават многократно. Дисциплината е качество, което е универсално и когато веднъж си я развил можеш лесно да използваш цял живот и в най-различни цели. Ако можех да се върна години назад бих се фокусирал именно на изграждане на това качество в себе си.

Често в живота постигаме успехи, които дължим на това, че сме “аутсорсвали” дисциплината на човек или организация с вече установени стандарти и принципи за дисциплина, които ние ползваме наготово. Примери за това са успехите в спорта, когато спортистите следват стриктна програма наложена им от треньора.

Друг пример е родната казарма от моето време, която макар и с хиляди недостатъци поне ми показа силата на постоянството в сутрешната рутина – нещо, което е в основата днес на най-популярната сред учениците ми програма (401 Микрофит).

Един от многото проблеми с които трябва да се спрявяме днес, е че сме постоянно залети от информация. Това обаче вместо да ни прави по-информирани, често ни обърква повече и като резултат не предприемаме никакви действия за себе си.

Затова във всичко, което пиша или правя с ученици винаги се стремя да се придържам към такава информация, която може да предизвика конкретно действие. Информация, която да им носи пробив.

Няма значение колко знаете, колко титли имате пред името или колко книги сте прочели ако не изразите това знание в действие.

В този смисъл искам да ви дам нещо конкретно, което е проверено и работи, без значение дали вярвате в резултата или не – такива универсални инструменти са ми любими.

С времето съм събрал хубава колекция!

✅ Ето и кратката и версия:

  • Направете анализ на деня си и вижте колко пъти на ден ви се налага да използвате самоконтрол и самодисциплина.
  • Изберете нещо в което искате да проявявате повече самоконтрол
  • Определете си цел свързана с това нещо, коята да е изпълнима всеки ден (1-2 минути са чудесен старт)
  • Използвайте приложения като Habit Tracker, Журнала на Христо или обикновен тефтер, за да следите прогреса си.
  • На верен път сте, ако следвате целта си поне 24 дни в месеца.

Навиците са като скрита супер сила.

В момента който ги “отключите” включвате на турбо перформанс и нуждата от постоянно прилагане на дисциплина отпада!

Ставате свръхчовек на автоматик.

Това, което до скоро ви се е струвало трудно или дори невъзможно, днес го правите с лекота, без дори да се замислите.

Първият ми мобилен офис…

? Вижте още и: Няма причина да не живеем 125 години – Дойчин в интервю за Дарик радио [слушайте тук]  →

Преди 3 години, когато станах на 50 реших, че искам да направя 50 лицеви опори. При първия опит с много мъка и лоша форма трябваше да спра на 35. Тогава си измислих система, която дисциплинирано следвам и до днес. Всеки месец на първо число правя 20 лицеви опори и добавям една за всеки следващ ден. В последните 5 дни на всеки месец по тази схема трябва да правя 45,46, 47,48,49 и…50 или 51 ако месеца има 31 дни. Всеки месец това са около 1000 лицеви опори.

Първите месеци ми беше супер трудно.

Дисциплината ми трябваше да се пребори с моята изобретателност да си измислям извинения (имам черен колан в това) да не си направя лицевите опори всеки ден. Имаше дни в които не ги направих, и за да не зачестяват тези дни си измислих “лихви” – добавих повече към следващите дни докато си “изплатя” задължението.

Живота не е мил с нас и ако искаме да успеем не трябва да си позволяваме винаги да избираме лесния начин.

Днес, три години по-късно съм на 53 и във всеки момент мога да направя повече от 50 лицеви опори.

Това може и да не изглежда кой знае какво за някои, но на мен ми дава самочувствие и увереност, защото е свидетелство, че съм приложил дисциплина и съм постигнал траен резултат.

Успехът всъщност е кратко състезание – спринт, зареден със дисциплина, достатъчно дълъг, за да се появи навикът и да вземе връх.
– Гари Келър

Защо ви разказвам това?

Защото без значение какво изберете за цел – лицеви опори, отказване от цигари, студен душ… ако успешно приложите дисциплина и развиете навик – създавате в мозъка си модел, по който всяко следващо усилие ще става по-лесно и по-лесно.

Поздравителната реч на Navy SEAL Адмирал Макравен, обяснява по един брилянтен начин, защо да си оправяш прецизно леглото всяка сутрин е най-добрия начин да започнеш деня си.

Ако не сте я гледали горещо ви го препоръчвам.

Ако сте се “надъхали” от тази статия не бързайте да шервате или да коментирате… Използвайте позитивната енергия първо за себе си.

Вземете лист хартия и напишете едно нещо, което искате да превърнете в навик. Ако не знаете как да си направите план за да го постигнете пишете ми и ще ви дам идеи.

Your Discipline is my pleasure!

Let’s Life Hack…


Дойчин Кършовски е професионален коуч със собствена практика в САЩ и член на клуб Мастърхак. Методите му са подходящи за хора, които ценят времето си и са мотивирани да живеят по-добре и по-здравословно. Най-добре помага на клиентите си да възприемат устойчиви здравословни навици, основани на холистични принципи и здрав разум.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: