Влез в Клуба
Влез в Клуба
уорън бъфет

Как да се фокусираш много по-добре?

  •  
  •  
  •  

Запази за после

С над $ 50 млрд. долара в банковата сметка, Уорън Бъфет не спира да се класира сред най-богатите хора в света. От всички инвеститори през 20 век, за сега той е най-успешният.

Една от причините за тези резултати е отличната преценка на Бъфет на какво да отделя внимание през деня си. От финансова гледна точка можем да кажем, че той инвестира времето си по-добре от всеки друг.

Философията, която стои зад историята по-долу, споделена от негов служител, ясно илюстрира същността на неговия подход за управление на времето.

За какво точно става въпрос?

За стратегията за продуктивност от 3 прости стъпки, която Уорън Бъфет използва, за да помогне на себе си и на служителите си да определят приоритетите си и и да действат, без да отлагат.

Историята на Майк Флинт


Майк Флинт бил личен пилот на Уорън Бъфет в продължение на десет години. (Флинт също е служил на четирима президенти на САЩ и затова спокойно да кажем, че е добър в работата си.) Флинт разказва, че по време на разговор за професионалните му приоритети с Бъфет, милиардерът помолил пилота да премине през упражнение от три лесни стъпки.

Eто как стават нещата:

СТЪПКА 1:

Бъфет накарал Флинт да напише своите 25 основни цели в живота и кариерата. На пилота му отнело известно време да го направи.

СТЪПКА 2:

След това Бъфет помолил Флинт да прегледа списъка си и да огради пет от тези цели като по-значими. На Флинт отново му отнело известно време да прегледа списъка и в крайна сметка решил кои са петте най-важни цели.

Забележка: Ако си седите у дома, направете пауза точно сега и направете първите две стъпки, преди да преминете към стъпка 3 в тази статия.

СТЪПКА 3:

В този момент Флинт вече имал два списъка. Петте елемента, които бил оградил били Списък А, а 20-те елемента, които не бил оградил били Списък Б.

Пилотът потвърдил, че ще започне да работи върху петте топ цели веднага.

Тогава Бъфет го попитал за втория списък:

” – А какво да кажем за онези, които не сте оградили?”

Флинт отговорил:

” – Ами, първите 5 са основният ми фокус, а останалите 20 са на второ място. Те също са важни, така че ще работя върху тях периодично, както смятам за добре. Те не са толкова спешни, но въпреки това възнамерявам да им посветя доста усилия. “

На което Бъфет отговорил:

” – Не. Сбъркал си, Майк. Всичко, което не си оградил, се превръща в списък от типа “Избягвай да се занимаваш с тези неща на всяка цена”. Тези неща нямат никакво значение за теб, докато не успееш с топ 5 целите си. “

Силата на елиминацията


Вярвам в минимализма и простотата.

Харесва ми да премахвам ненужното. Мисля, че отстраняването на несъщественото е един от най-добрите начини да улесните живота си, да направите добрите навици автоматични и да сте благодарни за това, което имате. – Уорън Бъфет

Да си кажем, че ще се отървем от маловажните задачи и решения, е сравнително лесно. Но истината е, че да се премахнат неща, за които Ви пука е трудно.

Трудно е да се предотврати използването на вашето време за неща, които са лесни за рационализиране, но носят малка полза.

Задачите, които имат най-голяма вероятност да провалят напредъка Ви, са тези, които ви интересуват, но в същото време не са толкова важни.

Всяко поведение си има цена.

Дори неутралното поведение не е наистина неутрално.

То отнема време, енергия и пространство, които могат да бъдат насочени към по-добро поведение или по-важни задачи. Често бързаме просто да се движим, вместо да правим нещо значимо.

Ето защо стратегията на Бъфет е брилянтна.

Точките от 6 до 25 в списъка Ви са нещата, които Ви интересуват. Те са важни за Вас и затова е много лесно да оправдаете прекарването на времето си върху тях. Но когато ги сравнявате с първите си 5 основни цели, те избледняват.

Прекарването на време върху вторичните приоритети е причината да имате 20 полу-готови проекта вместо 5 завършени.

Елиминирайте безмилостно.

Съсредоточете се. Завършете задачата или я убийте. Най-опасните отвличания на вниманието са тези, които обичате, но не отговарят на усещанията Ви.

по идея на: jamesclear.com


P.S. Горещо ви препоръчвам да прочетете по темата и ръководството за Есенциализъм от VIP клуб MindHACK – Как от хиляди възможности да откриеш тази, която ще ти носи най-голямата полза (всеки път)!


  •  
  •  
  •  
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
100 принципа и инструмента, които ще направят работата и живота ви много по-леки
супер полезни инструмента
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да постигаш повече
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си