Как Брус Лий постига толкова много за толкова кратко време?

Ако Адолф Хитлер не беше расист, жаден за власт, тираничен суперзлодей, днес той можеше да прави топ курсове за продуктивност, когато темата за 4-часовата работна седмица е в разгара си. 

По време на управлението му Германия нахлува и завладява около 20 държави в Европа и Африка, като много от победите му се случват застрашително бързо – като удар от мълния!

За целта Хитлер използва стратегия, наречена от него “блицкриг”, което на немски означава “светкавична война”. 

Силно повлиян от пруския генерал от XIX в. Карл фон Клаузевиц и неговия “принцип на концентрацията“, блицкригът фокусира огромна част от ресурсите на армията върху внимателно избрана цел на врага!

Така се нанася зашеметяващ удар (като мълния), който осигурява така нужната инерция в ръцете на атакуващата армия. 

И тук се включва Брус Лий…

Блицкригът ми напомня за маневрата от бойните изкуства, която Брус Лий популяризира – така наречения “Едноинчов удар” (The One-Inch Punch). Брус Лий можеше да генерира достатъчно сила, за да принуди правостоящ човек да се приземи на задника си, удряйки го с юмрук, разположен само на 3 см от гърдите на противника. 

Той успяваше да генерира такава сила от толкова малко разстояние, защото не използваше само ръцете си, а цялото си тяло, като генерираше инерция от краката, бедрата, торса, гърдите и гърба, а след това я съсредоточаваше в една единствена точка на удара: в юмрука си.

Ударът от един инч е като физическо въплъщение на философския принцип, измислен от Наполеон Хил, но станал известен благодарение на Брус Лий, наречен “Definite Chief Aim” (определи ясна цел).

Стратегията “Definite Chief Aim”, описана от Брус Лий

Това е да решите коя за вас е конкретната, ясно определена цел на живота ви и да вложите по-голямата част от енергията, уменията, ресурсите и хъса си в нейното постигане.

Това е като историята за “единственото нещо“.

Забелязвам, че при хората с високи постижения – било то зли диктатори, майстори на бойните изкуства или предприемачи – е способността им да се движат с голяма упоритост към една целенасочена цел.

Тези концепции за блицкриг, едноинчовия удар и определянето на главна цел са в разрез с популярното днес, що се касае до продуктивността, където последователността надделява над силата. 

Но това не е достатъчно…

Въпреки че има много ползи от последователността и способността да градим ден след ден, малцина се питат какво се губи по този начин.

Чудя се дали работата трябва да бъде стабилен и последователен (безкраен) джогинг или поредица от спринтове, разделени между почивка, възстановяване, размисъл и покой.

Вие какво мислите…?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта