Сляпото следване на най-добрите практики може да ви докара най-големите провали

В своята книга „Мисли два пъти” Майкъл Мабусин пише:

Често наблюдаваме успеха на различни хора, за да намерим общите черти сред тях, които после и ние да копираме и да приложим. И когато открием някакъв модел решаваме, че той може и на нас да донесе успех. Това обаче не работи. Да, трудно е да се оспори логиката на най-добрите практики. Но какво означава най-добри практики? За кого са най-добри? Какво ги прави успешни?

Можем ли да ги възпроизведем едно към едно и в нашия бизнес? В живота ни? Сред обстоятелства, в които се намираме? Имаме ли необходимите умения? Какви са страничните ефекти?

Каква е мотивацията ни?

Никак не са редки случаите, в които си правим изводи и вземаме решения за нещо, без да разбираме при какви условия и обстоятелства успява или не успява това нещо.

Точно затова не съм привърженик на сляпото копиране на съвети, правенето на изводи от скрийншоти с умопомрачителни резултати или други подобни “доказателства” за успеха на някоя стратегия, трик или курс, просто защото това може да бъде подвеждащо.

За мен и за вас то може да не работи по същия начин, просто защото имаме друго ниво на компетенция, сблъскваме се с други обстоятелства и работим при различни условия.

? Вижте още и: Контекст или съдържание – на кое да заложите?

И все пак…

Подобни примери са важни, не може без тях.

Те са нашата отправна точка, от която да започнем да тестваме нещата, но в нашата собствена реалност.

При нашите собствени условия.

Следващият път, когато ви споделя най-добрите практики от дадена област или решите да си купите книга или да посетите курс, приемете тези добри практики като нещо ново, нещо, с което да експериментирате.

Но не и като нещо, което със сигурност ще работи за вас.

Ако се “подхлъзнете” по този начин може да бъдете разочаровани.

И вината за това ще бъде само и единствено в предварителната ви нереална представа за “вълшебството на най-добрите практики”.


P.S.

Заради всички доводи, които изложих по-горе в lifehack.bg и клуб MasterHack винаги се стремим да прилагаме нещо по-различно, а не да спазваме конвенционалните правила.

Преди 6 години никой не вярваше, че клуб като Мастърхак ще бъде успешен. Е, повече от успешен е вече седма година.

Затова не се доверявайте винаги и само на конвенционалните най-добри правила и догми. И вместо най-добрите практики, опитайте с по-различни похвати? А такива в изобилие можете да намерите тук!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА