50 доказани във времето принципа, които ще ти спестят много време, болка и разочарования

болка,разочарования,време

Чувал ли си старата поговорка:

“Младостта погубва младите”?

Мислиш ли си от време на време, за това как отново да имаш самосъзнанието, доверчивостта и радостта, която си имал, когато си бил на 15 или 25 години?

И ти, и аз, всички ние губим голяма част от живота си в притеснения, съжаление и болка.

Разбира се, някои от тези моменти са неизбежни, понякога необходими, но нима не пропиляваш и огромна част от времето си в притеснения за неща, за които не си е струвало да се тревожиш?! 

Да, някои от най-ценните мъдрости ще научиш наготово от други хора. Част от тях научаваш докато четеш трудовете на неповторими умове, а други са ти били предадени от приятелите и семейството ти. Въпреки, че някои поуки трябват да получиш от опит, не е нужно да чакаш, докато достигнеш до средната възраст, за да разбереш кои са истински смислени неща.

Нужно ти е само любопитство и стремеж към личностно израстване. След като веднъж разбереш тези уроци, можеш да ги прилагаш в живота си и нагледно да видиш резултатите, в полза на собственото си щастие и благополучие. В противен случай, не се оплаквай…


50 урока, устояли на  безкомпромисната проверка на времето

 • Животът е сега. Все чакаме ли чакаме … онези страхотни, невероятни и удивителни неща да ни се случат …. в бъдеще, като вярваме, че това ще бъде ключът към нашето щастие. Но моментът е сега. Точно сега. Животът продължава да бъде серия от “сега”. Така, че се научи да обичаш сега. В противен случай, остани си с притесненията…
 • Страхът е една илюзия. Повечето неща, от които се страхуваме, никога не се случват или ако се случат – те не са чак толкова лоши, колкото сме си ги представяли. За повечето от нас, самият страх е най-лошото, което може да ни сполети. Всъщност, реалността не е чак толкова болезнена.
 • Правило при взаимоотношенията. В края на деня, най-значими са хората в живота ти. Слагай ги на първо място всеки божи ден. Преди работата, преди компютъра, преди хобитата си. Отнасяй се с тях, сякаш са всичко, което имаш и единственото, от което имаш нужда – защото те са точно това!
 • Дълговете не си заслужават. Нищо не е по-изтощително от това да си потънал в дългове. Бъди предвидлив с финансите, спестявай, живей свободно! Това ще те посъветва и един от най-добрите в ресторантьорския бизнес в Русия – Денис Яхно
 • Децата ти не са Ти. Тук си, за да въведеш децата си в света и да ги пазиш, докато се научат да се грижат за себе си. Можеш да им показваш разни неща, да ги обичаш и подкрепяш, но не можеш да ги промениш. Те сами по себе си са уникални  и трябва да изживеят своя собствен живот. Позволи им го!
 • Вещите прашасват. Колкото и да не ти се вярва сега, повярвай – ще дойде момент, в който адски ще те е яд, че си изгубил времето и парите си, за да се сдобиеш с разни вещи. Колкото по-малко вещи притежаваш, толкова по-свободен ще бъдеш. “Купувай” стойностни преживявания!
 • Забавлението е недооценено. Каква част от деня ти преминава в забавление? А в истински смях? Животът е кратък. Трябва да се забавляваш, дори е задължително. Не карай ситуацията да изглежда по-сериозна от колкото е. Създай си повече забавления. Не се притеснявай за това, какво си мислят другите за моментите, в които се забавляваш – просто се забавлявай!
 • Провалът е един от добрите ти приятели. Толкова много се стремим да избегнем провала, но всъщност точно той е истинското доказателство за това, че сме опитали. Ако винаги и по всякакъв начин се стремиш да избегнеш резила, неусетно спираш да предприемаш каквито и да било действия. Очаквай и приемай провала, като част от опита. Учи се от него и продължавай напред.
 • Приятелството се нуждае от грижи. Едно от всеки пет неща, за които човек съжалява на смъртния си одър е това, че е оставил едно от приятелствата си да се разпадне. Приятелството се нуждае от време и внимание. Грижи се за него, като за екзотична градина – отплатата му си заслужава
 • Първо преживяването. Удоволствието и положителните емоции, вследствие на страхотните преживявания, си заслужават много повече от материалните неща. Ако се чудиш дали да си вземеш нов диван или да отидеш на семейна екскурзия, винаги избери екскурзията.
 • Гневът не си заслужава. Чувството на освобождаване от гнева трае няколко минути. Последствията от него траят много по-дълго. Съжалението, стреса и нещастието са страничните ефекти на гневните изблици. Научи се как здравословно да общуваш с чувствата си и когато се разгневиш, отстъпи, докато се успокоиш и гневът ти отмине.
 • Учтивостта е от значение. Малките прояви на доброта са от голямо значение и имат огромно положително въздействие върху хората около теб. Не е трудно, нито скъпо да си мил. Практикувай го всеки ден, във всяка ситуация, докато не се превърне в естественият ти начин на общуване.
 • Възрастта е просто цифра. Когато си на 20 си мислиш, че да си на 50 е много. Когато си на 50 се чувстваш като на 30. Възрастта ти не бива да те ограничава или да определя човекът, който чувстваш, че си.
 • Уязвимостта е лечима. Да си истински, отворен, уязвим позволява на хората да се отнасят с теб по един много по-различен начин, на много по-дълбоко и интимно ниво. Уязвимостта се практикува с “безопасни” и любящи хора. Тя е способна да лекува емоционалната болка и да укрепва взаимоотношенията.
 • Позьорството изгражда стени. Превръщайки се в човек, целящ да впечатлява или такъв, който да предпазва себе си от болка, намаляваш интимността и автентичността си. Обикновено хората го усещат и това ги отблъсква.
 • Тренировките са сила. Упражненията трябва да са ежедневен приоритет за всеки от нас. Само чрез тях би могъл да бъдеш силен – физически, умствено и емоционално. Подобряват не само здравословното ти състояние, но и перспективите ти за развитие. Упражненията са панацея за почти всичко.
 • Ядът е причинител на болка. Живеейки на принципа “Око за око” и “Зъб за зъб” е като да инжектираш в тялото си отрова всеки Божи ден. Прости и пусни. Няма друг начин …
 • Страстта обогатява живота. Когато откриеш това, което ти харесва да правиш, чувстваш всеки изминал ден като подарък. Ако не си открил своята страст, постави си го за цел, докато я откриеш. Радостта, която това ще ти донесе ще се разпростре във всички аспекти на живота ти.
 • Пътуванията разширяват мирогледа ти. Пътуванията те превръщат в по-интересен, мъдър и приемащ човек. Те ти дават различни гледни точки за нещата, просветляват те и те учат как да разбираш хората по-добре, според културата и начина им на живот. Това е цел достойна да те мотивира да спестиш пари.
 • Не винаги си прав. Мислим си, че знаем отговорите на въпроси, като кое е правилно и кое не, кое е добро и кое е лошо, кое е най-доброто за нас и за близките ни, но истината е, че не винаги сме прави. Винаги съществува повече от един вариант. Съществуват и много различни гледни точки, които са валидни. Запази себе си отворен за тази истина.
 • И това ще мине. Независимо от причината за тревогите и притесненията ти в настоящия момент, както и болката, която в други моменти преживяваш, нищо не е вечно, те също няма да са завинаги или поне няма да са толкова силни. Времето лекува. Нещата се променят. И това ще мине…
 • Значението на нещата зависи от теб. Смисълът на живота се крие в това, в което ти решиш. Реши за какво би си струвало да се живее и проектирай живота си около него.
 • Рискът те учи. За да постигнеш позитивна промяна в живота си, често е необходимо да рискуваш. Налага се да приемеш известна степен на несигурност. Обмислянето и поемането на премерен риск ти помага да израстваш.
 • Промяната е нещо хубаво. Животът е промяна. Не трябва да се противим на това. Да стоиш на едно място е в противоречие на естествения ред на живота. Приеми го и гледай на него, като на едно приключение.
 • Мислите не са реалност. Във всеки един момент от деня ни спохождат случайни мисли, прелитащи в умът ни. Много от мислите ни са отрицателни и ни ограничават. Не трябва да им вярваш. Те не са истината или поне не са цялата истина. Мислите могат да се превърнат в реалност, но само ако им позволиш да го направят.
 • Не можеш да контролираш другите. Често ни се иска хората да мислят и да се държат като нас. Искаме те да заемат мястото, което им предопределяме и да живеят живота, който ние смятаме, че трябва да живеят. Искаме да ги променяме. С времето обаче осъзнаваме, че не можем и не трябва да се опитваме да контролираме околните. Вместо това, приеми различията и ги отдай на уникалността на всеки един от хората в живота си.
 • Твоето тяло е твоят храм. Всеки от нас има нещо или много неща, които не харесва в тялото си. Там се помещава твоята същност. Подари му грижата и уважението си, за да може и то да ти служи максимално ефективно.
 • Докосването е лекарство. Допирът ни свързва с околните и облекчава нивото на стрес и тревожност. Той притежава безброй ползи за здравето, като понижаването на сърдечната честота и подобряването на имунната система. Създаването на любящи връзки с хората, които обичаш е благодат, която трябва да бъде споделена.
 • Можеш да преживееш и това. Каквото и да си мислиш, че не би могъл да преживееш, грешиш – можеш. Ти притежаваш много повече сила, издръжливост и мъдрост, отколкото предполагаш. Ще го преживееш и ще оцелееш!
 • Благодарността умножава щастието. Да използваш умът си, за да се фокусираш съзнателно върху нещата, за които си струва е много по-добра формула за успех. По-добра отколкото да се занимаваш с “празни идеи” и да си губиш времето в несъществени начинания. Благодарността насърчава позитивността и благополучието.
 • Силата на интуицията. Важно е какво ще решиш, но интуицията е тази, която често се оказва съдник при взимането на крайното решение. Интуицията е част от подсъзнанието ти, която се основава на опитът ти от минали преживявания и житейски модели. Тя може да възникне спонтанно, при необходимост от взимане на решение или нужда от информация.
 • Моли се първо на себе си – преди всичко и всеки. Приятното чувство, че околните те одобряват и приемат, е в състояние да те накара да се чувстваш добре в краткосрочен план, но в крайна сметка ще изгубиш себе си. Моли се първо на себе си и се раздавай за другите на базата на съзнателен избор, а не в стремежа си да спечелиш одобрението им.
 • Свободата е да бъдеш честен със себе си. Когато не можеш или не искаш да приемеш нещо си в състояние да се самозаблуждаваш. Дори и истината да е болезнена на първо време, в крайна сметка ще те направи свободен. Бъди честен със себе си, така, че да можеш да живееш автентично.
 • Перфекционизмът е скучен. Перфектното е недостижимо и да се стремиш да го достигнеш ще те прави скучен. Нашите различия, нашите способности и нашите несъвършенства са тези, които ни свързват с човечеството и ни правят истински хора.
 • Значението на малките неща. Това са най-големите победи, най-големите постижения или състояния в живота, които наистина са от значение. Трупай малки неща – тихи моменти сред природата, специално време с децата ти, усмивката на лицето на съпругът ти (ако се е осмелил, да ти стане такъв 😉 ). Обърни внимание на малките неща.
 • Винаги учи. Има толкова много за учене и проучване в краткият ни живот. Възползвай се от обучението, което всеки един ден ти предоставя. Предизвиквай себе си, за да усвоиш нови умения, чети различни неща, премини нови курсове. Учението пази умовете ни ангажирани и гъвкави, дори в напреднала възраст.
 • Времето напредва. Телата ни остаряват. Това е истината, която не можем да избегнем Можеш да управляваш процеса на стареене, като правиш най-доброто за това, с което разполагаш. И все пак направи всичко възможно да оставиш този процес да се случва. Радостта от живота е най-добрата противоотрова срещу остаряването.
 • Бракът променя. Човекът, за когото си се оженил, се променя с времето. Ти също се променяш с течение на времето. Да се надяваме, че ще се промените в една и съща посока или че ще заобичате промените си. Не си позволявай тези нови различия да те изненадат
 • Притеснението е безполезно. Притеснението е полезно, само ако води до решение, но самото естество на тревога означава, че това не е така. Самото притеснение ти носи стрес и физически симптоми /тялото отделя кортизол/, които предизвикват истинската причина за тревога. Научи се как да контролираш и управляваш своите тревожни мисли.
 • Лекувай раните си. Не позволявай на болката от миналото (или настоящето) да се задържа в теб и да страдаш. Не се преструвай, че не е от значение, докато спотайваш мъката дълбоко в себе си. Потърси помощ от професионалист, който да ти помогне да се излекуваш и отново да бъдеш здрав емоционално.
 • По-простото е по-доброто. Животът е пълен с усложнения и задължения, а непреодолимият график ще го направи още по-труден и стресиращ. По-простият живот дава повече пространство, за радост и ангажираност във всяко едно отношение.
 • Свършвай си работата. Ако искаш да получиш нещо в живота, трябва да се потрудиш, за да го вземеш. Рядко има преки пътища. Трудът гарантира постижения.
 • Никога не е прекалено късно. Изразът – “Прекалено късно е” би могъл да бъде само добро извинение, за да не опиташ. Големи неща се постигат във всяка възраст.
 • Действието побеждава тревогите. Действията са лек срещу притеснение, чудене, нерешителност, безпокойство и чувство на неудовлетвореност. Спри да мислиш и направи нещо – това ще ти създаде инерция, която ще те доведе до нещо ценно или най-малкото, ще излекува смутеността, която те е обзела.
 • Създаването побеждава реакцията. Бъди проактивен в живота си и създавай точно това, което искаш, вместо да се задоволяваш с това, което той ти поднася. Създавайки ти разширяваш собствените си възможности
 • Освободи се от прикачените неща. Не бъди твърде обвързан с резултатите или вярванията. Остани отворен за всички възможности и идеи. Ще се изненадаш, колко много са те, когато не се придържаш към опита си.
 • Думите ти имат значение. Думите, които изричаш имат сила. Подбирай ги внимателно. Използвай ги за добро, а не за лошо. Веднъж, след като си ги казал, не можеш да си ги вземеш обратно.
 • Отбелязвай всеки ден. Ако живееш до 90, колко дни ти остават? Това е обратно броене, в което все някога ще достигнеш до последния ден. Осъзнавай го!
 • Любовта е отговорът. Тя е причината да сме тук. Тя е движещата сила на доброто в този, често несправедлив и жесток свят. Споделете я свободно. Изразявайте я ежедневно…

Всеки човек е отделна вселена!

Затова нека № 50 да бъде твоята лична препоръка! Какви са житейските уроци, на които годините вече те научиха? Как те промениха те?

Сподели опита и мъдростта си с нас в полето за коментари…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: