Умението да бъдеш честен с другите – тънката граница между теб и бруталното, гадно копеленце

психология,сила,честен

Миналата седмица прочетох статията „Понякога определено би било страхотно да бъдеш брутално, гадно копеленце…е поне за теб!“ тук в lifehack.bg.

И тъй като статиите в lifehack.bg не завършват с точка, а със запетая, запетая, след която на ход си ти, през целия ден бях ангажиран с мисли за този пост – като песен, която чувате сутрин и цял ден звучи в съзнанието ви като фон.

Усещах, че в него има нещо изключително стойностно, и в същото време нещо, с което не мога да се съглся изцяло.

Стойностното в статията

Доналд Тръмп, Джони Деп, Мадона … личности, който живеят на върха на своя потенциал. Реализираната личност има самочувствие, тя знае своята стойност и познава своята сила. Тези личности са извоювали вътрешната свобода да бъдат себе си, без да се съобразяват със социалното огледало: „Какво ще кажат хората?“, „Ами ако се изложа?“, „Дали ще ме одобрят?“.

Те могат да бъдат брутално честни.

Възхищавам се на всеки, който има силата да е честен с другите. Честността ни позволява да заявяваме себе си, да казваме АЗ съм тук и няма да позволя на никой да ме тъпче. Имаме нужда от това качество, защото мнозина се оставят да ги мачкат.

Да си честен е трудно – страхуваме да не би да засегнем другите, да не би да си навлечем неприятности, да не би да ни отхвърлят… Честността ни позволява да бъдем себе си, да живеем автентично и да защитаваме собствените си граници. Липсата на честност в комбинация с прекалена учтивост означава:

  • да търпим лошият дъх на Лари Кинг /вижте въпросната статия/;
  • да се подчиняваме на правила и закони, който не са справедливи;
  • да губим себе си, защото не можем да заявим, защитим и наложим себе си.

Небалансираната учтивост те кара да „преглъщаш“ всичко онова, срещу което същността ти негодува и бунтува – наранява чувството ни за справедливост.

Проблемите идват, когато от прекалено преглъщане преядем и започнем да повръщаме.

Хората, които не са овладяли силата на честността страдат от небалансираната учтивост – нараняват себе си, като се превръщат в кошче за отровната жлъч и се примиряват да живеят според сценариите на нахаканите копелета.

Несъгласието

Честността е нашата силна страна, която ни позволява да впрегнем огромната и непокорна сила, заложена в нас за постигането на позитивни цели – да реализираме себе си и да дадем своя принос.

Балансирана с доза учтивост, честността ще ни предпази от ненужно нараняване на другите. Няма нужда да изливаме отровна жлъч! Имаме нужда от баланс:

  • да сме честни към себе си и другите;
  • да не забравяме, че няма нужда от излишно страдание и да бъдем достатъчно учтиви.

В психологията има чудесен термин за това – „Асертивност“. Асертивните личности защитават своите граници и вървят нагоре, без да оставят след себе си „трупове“.

Вместо заключение

Избягвайте крайностите от типа „или-или“: или мачкам всички наред, или свеждам глава пред всички! Овладейте вашата вътрешна сила и я балансирайте с доза учтивост.

Така ще се наслаждавате на щастието да живеете автентично с гордо изправена глава, както и на по-хармонични междуличностни отношения.

Въпрос за размисъл:

„Какво е удоволствието да живееш на върха, ако под теб има планина от наранени души?“

И съвсем накрая искам да Ви отправя един Апел:

Учете се да бъдете честни и учтиви! Тази задача изисква вътрешна сила и мъдрост, но усилията си заслужават:

  • Честността ще ви позволи да живеете автентично и да бъдете себе си!
  • Учтивостта ще ви позволи да живеете в хармония – със себе си и другите.

Tzvetan1Автор: Цвeтaн Ивaнoв, позитивен пcиxoлoг, aвтop нa щacтиeтo.com. Лична концепция – Успявай и процъфтявай.


P.S. от Христо Стоянов: Винаги съм смятал, че това, което четем, всички правила, норми, догми и съвети, попадащи пред погледа ни в сайтове, телевизия и книги не трябва да се приемат за абсолютна норма на поведение без алтернатива. Тази статия на Цветан доказва точно това: отворени сме към алтернативни мнения, които противоречат напълно или до известна степен със статиите тук в lifehack.bg Това е и моят съвет към Вас: извличайте най-доброто от това, което четете, но никога не го приемайте за абсолютно правило – приспособявайте го към Вашия свят, към Вашите правила и във Ваша полза!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак