Как един пилот от Формула 1 постига емоционална трансформация, за да се превърне в победител

Всеки има право на собствените си емоции. И е непълно отговорен за тях.

Следователно той е единствения, който може да ги трансформира.

Само, че доброто емоционално здраве не пада ей така от небето, докато си седим , съзерцавайки всичко, което не ни е наред в живота.

Подобно на всичко друго, което си струва, то изисква определен избор, усилие, малко практика, търпение и най-вече време.

В следващите редове ще ти разкажем за един талантлив автомобилен състезател, който попада в капана на собствената си емоционална неувереност и е на ръба да изгуби всичко, което е постигнал с много труд…

И все пак благодарение на емоционалната си трансформация успява да си върне живота.

? Кучето и кокалът

Да го наречем Том.

Спечелил няколко шампионата и се издигал към състезания от все по-висок ранг.

Формата му била впечатляващо добра, затова един от водещите отбори на Формула 1 го избира да се присъедини към групата новобранци.

В продължение на две години той трябвало да се подготвя за техен пилот.

Но точно през годината, когато трябвало да направи своя дебют във Формула 1, Том започва да показва шокиращо лоши резултати в състезанията .

Годината е толкова слаба за него, че отборът прекратява договора му, а с това и шансовете му да участва във престижното състезание.

Причината?

Една от причините да има толкова лоша година е неговата неспособност да се справи с нарастващото напрежение, докато се придвижва нагоре към състезания от по-висок ранг.

Той печелел лесно състезанията от по-ниска категория, но с приближаването към върха на професионалния автомобилен спорт напрежението върху него нараствало експоненциално и последствията от провала ставали все по-сериозни.

Една загуба на по-ниски нива, може да остане незабелязана или извинена с липсата на опит, но когато човек е близо до върха, всяка грешка може да означава край на професионалната му кариера.

Когато състезателят отивал в бокса, за да зареди с гориво или за смяна на гуми, ако някой от механиците допуснел и най-малката грешка, той се ядосвал много и изпадал в неконтролируем гняв. Тази ярост оставала в него и след като излизал от бокса и го карала да форсира болида, както и да прави поредица от дребни фалове.

Рязкото вземане на завои и блокирането на колелата, бързо съсипвало гумите му и увеличавало времето за обиколка, което в крайна сметка му коства цялото състезание. Няколко десети от секундата, загубени в бокса, оказвали лавинообразен ефект и се превръщали в секунди, а после и в минути на пистата.

Но това не е всичко.

Когато след края на състезанието се връщал в бокса, той започвал да се кара и да крещи на механиците, че са сбъркали. Допълнителното изнервяне увеличавало шансовете  да не се справят добре и при следващото състезание.

До края на сезона кариерата му на автомобилен състезател е опропастена.

Заради избухливия му нрав и непредсказуеми резултати никои не искал да го наеме. Въпреки че бил изумително бърз и талантлив, той просто бил неконтролируем.


Том започнал да посещава спортни психолози заради проблема си, но колкото и да си повтарял, че не трябва да се ядосва, когато другите допускат грешки, а да се съсредоточи върху онова, което зависи от самия него, нищо не давало ефект.

Скритите причини за гнева му , са тласък от силното желание да спечели. Тогава попада на д-р Кери Спекман, който успява да вникне във вътрешността на проблема:

Сподели с мен, че вижда мечтата си, и че е съвсем близко до нея, но когато някой механик обърка нещо, усеща как тя се изплъзва, а той е безсилен да направи каквото и да било. Комбинацията от това, че целта му е толкова важна за него и толкова близка, а той е неспособен да я достигне, го влудяваше до краен предел.

Тези думи веднага отключили в съзнанието на д-р Спекман един образ.

Този образ променя из основи пилота за около 15 минути и от този момент нататък, Том никога вече нямал проблеми с раздразнението и гнева, докато пилотира.

Бързо започва отново да побеждава и до края на следващата година спечелил шампионата. Най-добрите отбори чукали на вратата му и той подписал договор с един от най-престижните световни отбори.

Продължил да развива бляскавата си кариера и спечели много важни състезания.

А какъв беше образът и как му помогна?

Казах му, че ми напомня на куче, което вижда кокал от другата страна на телена ограда. Това е един сочен и вкусен кокал, само на няколко сантиметра от муцуната му. То долавя апетитния мирис и почти усеща вкуса, докато лигите се стичат от устата му. Кучето отчаяно иска да се добере до кокала и с всички сили драска и рови по оградата. Но независимо колко се опитва, то не може да достигне обекта на копнежите си просто защото оградата е направена от метална мрежа. Отчаяно се мъчи да изкопае дупка под оградата, но отново се проваля заради здраво вкопаната й основа. Кучето се вбесява, защото кокалът е толкова близо и все пак остава недостижим.

Но ако успее да откъсне поглед от него поне за миг и погледне вляво, ще забележи, че на два метра встрани има отворена врата. Ако просто се отдалечи от кокала и заобиколи, след няколко секунди лесно ще се добере до целта си.

Този образ може и да няма особено въздействие върху теб, но оказа огромно влияние върху младия пилот. Бясната борба на кучето срещу оградата и неговото нарастващо раздразнение от невъзможността да достигне целта, която е толкова близо, но остава недостъпна, докосната от струните на емоциите му.


Друга причина този образ да подейства толкова силно на състезателя е, че той самият не участва в картината. Тoй поглежда нещата отстрани и доста по-лесно може да види, че ровенето и дращенето няма да му помогнат да достигне целта .

Помисляйки си за образа на кучето, това автоматично предизвиква емоционален образ на глупостта на животното. Използвайки тази естествена емоция, той можел да я приложи за своята си ситуация. Когато го направил, той веднага си дал сметка, че няма да постигне нищо друго освен ожулвания и синини, ако продължи да се блъска в оградата.

За Том станало съвсем естествено и очевидно, че трябва да премести фокуса си от грешките на механиците към това да бъде в идеалното мисловно и душевно състояние след напускане на бокса, за да управлява колата си безупречно.

? Ключове за емоционална трансформация

  • Открий заместваща ситуация(както кучето и кокалът), изобразяваща същността на и емоциите на това, което причинява проблемите в живота ти (фрустрацията и невъзможността за достигане до целта/ лоши механици)
  • Препоръчително е да не участваш лично в заместващата ситуация, тъй като така по-ясно ще видиш какво всъщност се случва
  • Да се увериш, че естествената ти реакция към заместващата ситуация работи в твоя полза (кучето е животно, ти не би се държал по този начин)
  • Заместващата функция трябва да има положителна развръзка (кучето преминава през портата, а пилотът се концентрира върху това как да постигне целта)

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта