Защо печенето на хляб се превърна в най-желаната терапия по време на пандемия

Това, което много от нас смятаха за важно само преди няколко седмици, вече няма особено значение: автомобилът, титлата, елитния квартал, в който живеем и т.н.

Сега на преден план стои въпросът:

Как да компенсираме загубите, които най-вероятно ще понесем?

Когато всичко беше нормално животът изглеждаше предвидим…

Едно е да понесеш стоически разлятото си кафе, а съвсем друго е да останеш спокоен и уверен, когато виждаш как обществото и икономиката се разпада.

Настъпи промяна в обичайния ни начин на живот. В резултат на това осъзнаваме, че досега не ни се е налагало да прилагаме на практика, това което си мислим, че знаем за справянето с бедствия. Но когато дойде криза всичко е поставено на изпитание.

? Как да вземате правилни решение по време на криза и несигурност


Това, което ценим има смисъл само ако е важно, когато животът е труден!

За да разберете дали ценностите ви си струват, те трябва да ви помогнат да продължите напред, точно когато препятствията по пътя ви изглеждат непреодолими.

Изправени пред лицето на кризата, наистина важното става очевидно, особено ако си дадем пространство за размисъл върху това, което би ни помогнало да разберем как да преминем през този тежък период. Така по неволя подновихме ангажимента си към основни приоритети. Това, което преди ни изглеждаше важно, сега започна да се разпада, за да разкрие значението на семейството, любовта, общността и здравето.

Бях на 32, когато започнах да готвя. Преди това просто се хранех.
– Джулия Чайлд

? Да преоткриеш печенето…

През последния месец инструментът за анализ на трендове на Google отбеляза впечатляващ ръст при търсенето на рецепти за печене на хляб!

Това доста неочаквано занимание влезе във фокуса на милиони хора.

Защо всички станаха пекари?

Печенето е физическо изживяване: замесване на тесто, втасване, ухание на съставките.. Това дейност, изискваща търпение. Самият акт на печене е нещо, което споделяме с най-близките си хора – топлина, ухание, домашна атмосфера, уют, спокойствие, наслада, майсторство. Печенето е символ на всичко това!

?Задължително вижте и нашия пътеводител за лични ценности!

Защо печенето на хляб е толкова подходящо в моментите на стрес?

Експертът по Психология на страданието Денис Търч разкрива резултатите от проведени изследвания за преодоляване на тревожността:

Когато хората са ангажирани с действие, което им дава усещане за удоволствие и майсторство, те могат да започнат да преодоляват негативните емоции.
– Денис Търч

Кулинарната терапия е чудесен механизъм за справяне с безпокойството.

Магията на няколко съставки и замесването им в тесто, изискват специфичен фокус. Споделянето на вкусните резултати носи удоволствие и приятни емоции.

Бавните и на пръв поглед непродуктивни занимания имат нова привлекателност, защото ни помагат да се преориентираме към най-важните неща в живота ни.

Дом, семейство в комбинация с любимите ни кифлички е момент, в който можем да се концентрираме върху съвсем различни ценности, докато светът навън се променя.

? Вижте още и: Как да изровите от съзнанието си дълбоко скрития мотив, който ще ви направи истински щастлив!

Всяка една промяна е стресираща.

Но ще се справите само ако спрете постоянно да мислите за нея.

Нищо не е статично.

Животът ни е постоянна адаптация към свят, който е в движение.

Всяка промяна носи и възможности.

Някои от тях ни дават шанса да направим така жадуваната пауза – време, в което да научим нови, подценени умения и да разберем за нови перспективи.

Търсете възможности, които са в унисон с вашите ценности. Така ще намерите пътя, който ще ви отведе отвъд страха и несигурността, за да издигнете на власт надеждата.

? Вижте още и: Как да взимате много по-добри решения в инфарктни ситуации – точно като космонавтите, самураите, пехотинците и психопатите!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак