Странната стратегия, която използва д-р Сюс, за да създаде своето най-велико произведение

Защо ти е да се вписваш някъде, ако си роден, за да изпъкнеш!

Годината е 1960 – двама мъже правят залог по между си за 50$. Сумата изглежда незначителна, но въздействието на залога е огромно за милиони хора по света.

Първият е издателят Бенет Серф, основател на Random house, а другият е американският писател Тиодор Сюс Гайзъл, известен с псевдонима си д-р Сюс.

След публикуването на книгата на д-р Сюс, „Котката в шапката„, Бенет Серф се обзалага с него, че той няма да успее да напише книга само с 50 думи.

Бележка: „Котката в шапката“ съдържа цели 255 думи, така че тук ограничението се явява доста сериозно предизвикателство.

Д-р Сюс не само, че печели този залог, а и неговата книга „Зелени яйца и шунка“ се превръща в една от най-популярните детски книги на всички времена.

Книгата е продадена в над повече от 200 милиона копия по света.

Ако си любопитен думите, които е използвал са тези:
а, съм, и, навсякъде, са, съм, лодка, кутия, кола, може, тъмна, яде, яйца, лисица, коза, добро, зелено, шунка ,тук, къща, аз, ако, в, нека, като, не, мишка, не, на, или, дъжд, Сам, кажи, виж, така, благодаря, че, те, там, те, влак, дърво, опитай, ще, вие.

Но, най-ценното е, че с нея, д-р Сюс спечели завинаги милиони детски сърца!

Сигурно си мислиш, че това е случайност?

Един талантлив автор, който създава случаен хит?

Не, не е така. Всъщност неговият принос е огромен!

В продължение на почти 80 години уникалният му поетичен език и отличителни илюстрации забавляват децата на над 20 езика по света.

Произведенията на д-р Сюс носят нещо много повече от ритъм.

Д-р Сюс остава в историята с изключително ценните си уроци по креативност, които могат да помогнат и на теб за създаването на добри лични навици, както и да повишиш продуктивността и самочувствието си.

Чували сме какво ли не за разгръщането на нашата креативност.

Най-често спряганата теория е тази, за „мислене извън кутията“.

Сега ти предлагам да погледнем нещата от друг ъгъл?

Ако ти е интересно да научиш повече за похватите, които е използвал д-р Сюс, за да скочи „отвъд границите“, чети до края…


Нашите ограничения често приемат различна форма. Например – физическата неспособност, несигурност, страх и предел на съпротива.

За много хора това е и тяхната повратна точка, след която те се отказват.

Силата на ограниченията

Определянето на лимити, независимо дали за времето, в което да работиш или за парите, когато започваш нова работа са рутинен подход.

В същото време, ограниченията в думите, чрез които да изразяваш себе си и мислите си, често има по-добър резултат, от това да поддържаш някакви „отворени граници.“

Това, което се опитвам да ти кажа е не да мислиш извън кутията, а да влезеш в нея, да се затвориш и да се ограничиш! Нелогично, нали?

Но точно това прави Сюс! Използва рамки и ограничения.

Той слага лимит на собствената си работа, като установява, че това е доста добър похват. След това използва този метод на работа и в други свои книги.

Бележка: Книгата „Котката в шапка“ е написана само с думи от речника за деца в първи клас.

Наличието на дадено ограничение отключва способността да изследваме всяка възможност за намиране на по-богато преживяване, в следствие на рамките, които са поставени.

Две са основните причини, поради които лимитите ни оказват положително влияние:

#1. Ограниченията вдъхновяват творчеството – Ако си родител и имаш малко дете, със сигурност вече си открил хиляди начини да бъдеш креативен и да се справяш успешно както с неговите нужди, така и с твоите домакински и служебни задачи.

Ако си фотограф, използването само на един обектив, ще те стимулира да откриеш нови начини да улавяш красотата на обекта само с този обектив.

Наличните ограничения ни дават възможност да филтрираме шума и да фокусираме нашата енергия върху решения, които имат смисъл.

Ограниченията ни тласкат да намираме решения и откриваме идеи в оскъдните ресурси, с които разполагаме!

#2. Ограниченията ни подтикват към действие.

Те ни дават възможност да дадем най-доброто от себе си. Така се научаваме се да работим навсякъде и да бъдем продуктивни, защото нямаме време да отлагаме.

Професионалистът винаги има план и действа, независимо от обстоятелствата, докато аматьорът чака докато се почувства мотивиран.

Ние често прекарваме доста дълго време в това да се оплакваме за нещата, които смятаме, че ни спъват. Умът ни инстинктивно предприема защитна реакция:

  • „Нямам достатъчно време, за да спортувам.“
  • „Нямам достатъчно пари, за да започна бизнес.“
  • „Не мога да ям тази храна, заради диетата ми.“

Изправени пред подобни изпитания, сме на границата да се откажем. Ключа към преодоляването на тази пречка е да осъзнаем че:

Всички тези неща всъщност не са пречка.

  • Всеки творец, разполага с определен набор от инструменти.
  • Всеки спортист разполага с определени условия, при които да тренира.
  • Всеки предприемач разполага с определени ресурси.

Това, което трябва да направиш е да познаваш добре своите възможности, за да започнеш да разбираш как да работиш върху тях.

„Простирай си краката според чергата“

Д-р Сюс е имал лимит от 50 думи. Той създава шедьовър от тях.

Всички имаме подобни лимити в живота си.

  • Имаш само 30 минути за тренировка. Тогава това е размера на твоята „черга“. Опитай да направиш от нея произведение на изкуството!
  • Имаш само 15 минути дневно, за да пишеш. Използвай тези минути, за да създадеш от всеки един параграф – изкуство.
  • Имаш само 100$, за да стартираш бизнес. Това е твоята „черга“, на която да се разположиш – нека всяко твое действие да се превърне в продажба.
  • Можеш да ядеш определена храна, в зависимост диетата ти? Това е размера на твоето платно – приготви си вкусотия върху него.

Ограниченията не са наш враг, те отключват ума ни!

Много автори щяха да започнат да се оплакват ако трябваше да напишат книга само с 50 думи. Но имаше и един, който реши да вземе това, с което разполага, за да създаде творението на живота си.

Всички имаме своите ограничения. Но те само определят размера на платното върху, което трябва да работим.

Това, което рисуваме върху него, зависи изцяло от нас.

Присъедини се към клуб MasterHack и научи всичко необходимо от нашите практически ръководства по теми като маркетинг, онлайн бизнес, психология, Facebook реклама, продуктивност, мотивация и много други. Виж защо навсякъде ни дават за пример! Чети, прилагай и постигай повече. Влез в клуба 🔰

Сподели 😍

2
Остави коментар

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
dgany.63pechevvess Recent comment authors
нови стари харесвани
dgany.63
Member
dgany.63

Много вярно! И много ценна статия!!!
Истината е, че аз не знам колко „креативни“ и „умни“ идеи имам докато не съм притисната от обстоятелствата, и какви предизвикателства съм готова да приема!
Не мисля как да си организирам времето, когато нямам много задачи и задължения!
Не смятам, че трябва да развивам ума си и знанията, докато не ми се наложи!
Но най-прекрасното от всичко е, че намерих Вас, Вашите ценни за мен ресурси и материали, които не само ми помагат, но и ме мотивират да развивам нови умения!
Благодаря Ви за всичко публикувано!
И бъдете все така интересни, креативни и иновативни!
Аз Ви следвам!

pechevvess
VIP член
pechevvess

„На крива ракета, космоса й пречи“ бих добавил като коментар.
Какво казва Брус Ли, „Бъдете като водата, заемакте всяко възможно пространство“ , тясно каналче или широк водолей, заемайте го.
Правете чудеса от нищото, това е гениалност, пожелавам ви я.

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top