ВЛЕЗ В КЛУБА
адаптирайте ,война

Не се бийте като в предишната война, заличете спомена от нея – адаптирайте се

  •  
  •  
  •  

Запази за после

Никоя от победите, вече спечелени от някого в битка, не може да бъде повторена – те се оформят в отговор на неизчерпаемата смяна на обстоятелствата. – Сун Дзъ

Най-често това, което ви пречи в борбата и ви носи несполуки, е миналото под формата на ненужни привързаности, повтаряне на досадни стереотипи и спомени от стари победи и поражения.

Вие трябва съзнателно да водите война срещу миналото и да си наложите да реагирате според настоящия момент. Бъдете безжалостни към себе си, не повтаряйте същите досадни методи.

Понякога трябва да се насилите да ударите в нова посока, дори това да ви носи риск.

Това, което можете да загубите като удобство и сигурност, ще спечелите в изненадата, като направите по-трудно за вашите врагове да предвидят какво ще предприемете.


Последната война, в която сте се били, представлява опасност за вас, дори ако сте я спечелили. Тя е свежа в паметта ви.

Ако сте излезли като победители от нея, ще бъдете склонни да повторите стратегиите, които сте използвали наскоро в тази война, защото:

Успехът прави хората мързеливи и самодоволни, а ако сте изгубили, може още да сте уплашени и нерешителни.

Не мислете за предишната ви война; нямате още дистанцията или не сте се откъснали от нея. Вместо това правете каквото и да е, за да я заличите в съзнанието си.

По време на виетнамската война големиият северновиетнамски военачалник генерал Bo Нгуен Зиап спазвал просто правило:

След успешна кампания той убеждавал себе си, че това всъщност е било неуспех.

Като резултат той никога не се опиянявал от успеха си и никога не повтарял същата стратегия в следващата битка.

По-скоро той се стремял да мисли за всяка ситуация като за нова.

Тед Уйлямс, може би най-великият чистокръвен хийтър в бейзбола, винаги се опитвал да забрави предишния си удар.

Независимо дали е направил хоумрън или страйк-аут, той го оставял зад гърба си.

Няма две негови батирания, които да са еднакви, дори срещу един и същи питчър; Уйлямс се стремял съзнанието му да е изчистено от предишни спомени за играта.

Вижте още и → Да постигнеш съзнание като вода – върховният начин да се чувстваш страхотно и да мачкаш наред

Той не чакал следващото батиране, за да започне да забравя за предишната топка: в минутата, когато тази топка ставала вече стара работа, той започвал да се съсредоточава върху това, което се случва в момента в играта.

Насочването на вниманието към детайлите в настоящия момент е несравнимо най-добрият начин да изтласкаме миналото от съзнанието си и да забравим предишната си война.

Поддържайте ума си в действие.

kids

Докато сме били деца, нашият разсъдък никога не е спирал да работи. Тогава ние винаги сме били готови да опитваме нови неща и сме поглъщали толкова от тях, колкото е било възможно.

Ние сме учили бързо, защото светът около нас ни е вълнувал.

Когато сме се чувствали разочаровани или объркани, ние сме намирали някакъв градивен начин да вземем онова, което искаме, и след това да забравим проблема, когато нещо ново е възниквало на пътя ни.

Всички най-велики стратези – Александър Велики, Наполеон, Мусаши – са били като децата в това отношение. Всъщност, понякога те наистина действали като деца.

Причината е проста: най-добрите стратези виждат нещата такива, каквито са. Те са изключително чувствителни към опасностите и възможностите.

Нищо в живота не остава едно и също, затова съобразяването с променящите се обстоятелства изисква много гъвкавост на ума.

Великите стратези не действат съгласно предварителни идеи; те реагират на момента, както децата. Техните умове са винаги в действие и те винаги са възбудени и любопитни.

Те бързо забравят миналото – настоящето е много по-интересно.

Гръцкият мислител Аристотел смятал, че животът се доказва чрез движението. Това, което не се движи, е мъртво. Това, което е мобилно и се движи бързо, има повече възможности, в него има повече живот.

Всички ние започваме с подвижен ум – като този на Наполеон, но колкото повече остаряваме, проявяваме тенденция да ставаме лениви и закостенели.

Вие може да си мислите, че това, което искате да си възвърнете от вашата младост, са вашият външен вид, физическото ви състояние, простите удоволствия, но в действителност това, от което наистина имате нужда на старини, е гъвкавостта на ума, която някога сте притежавали.

Всеки път, когато установявате, че вашите мисли се въртят около определена тема или идея – мания, обида – опитайте да изхвърлите тези мисли от главата си. Разсейте се с нещо друго.

Като децата намерете нещо друго, което да погълне вниманието ви, нещо, върху което си заслужава да се съсредоточите.

Не си губете времето за неща, които не можете да промените или да им повлияете. Просто продължете напред.

Уловете духа на времето.

През цялата история на военното дело е имало класически битки, в които миналото се е изправяло срещу настоящето в безнадеждна схватка.

Такива схватки е имало няколко пъти: през VII век, когато персите и византийците са се сблъскали с непобедимите армии на исляма с техните нови форми за бой в пустинята;

Или в първата половина на XIII век, когато монголите безпощадно използват мобилността си, за да смажат тежките армии на руснаците и европейците; или през 1806 г., когато Наполеон разбил прусаците при Йена.

mongol

Във всеки от тези случаи побеждаващата армия била разработила нов начин за водене на война, който използвал в максимална степен някаква нова форма на технологията или нов социален ред.

Вие може да постигнете такъв ефект в по-малък мащаб, като се настроите към духа на времето.

За да развиете у вас антени за съвременните тенденции, каквито още нямате, трябва да положите доста усилия и труд, както и са придобиете гъвкавост за приспособяване към тези тенденции.

С напредването на възрастта ви е добре периодично да променяне стила си на действие. В златните години на Холивуд повечето актриси са имали много кратки кариери.

Джоан Кроуфорд обаче се преборила със системата на студията и успяла да си осигури забележително дълга кариера, като е променяла постоянно стила си – от прелъстителка през злодейка до култова кралица.

Вместо да остане сантиментално привързана към някаква мода на отминалите дни, тя имала рецептори за появата на новите тенденции, възприемала ги и вървяла с тях.

Чрез непрекъснато адаптиране и промяна на вашия стил вие ще избягвате капаните от предишните ви войни. Точно когато хората си помислят, че вече са ви опознали, вие ще се промените.

Обърнете курса на действие.

Великият руски писател Фьодор Достоевски страдал от епилепсия.

Точно преди криза той преживявал момент на силен екстаз, който описвал като чувство, че внезапно е залят от някаква друга реалност – моментно видение на света, точно какъвто той желаел.

fedor-dostoevskiСлед това той изпадал в депресия и това видение било изтласкавано от навиците и рутинния порядък на всекидневния живот.

По време на тези депресии, чакайки това чувство на близост с другата реалност да дойде отново, той отивал в близкото казино и проигравал всичките си пари.

Там другата реалност го обхващала отново; фалшивият комфорт и рутината си отивали, старите банални рамки на живота бивали разбити. Обмисляйки отново всичко, неговата творческа енергия се връщала.

Това бил начин той съзнателно, нарочно да дойде най-близо до чувството на екстаз, каквото получавал при епилептичните си припадъци.

Методът на Достоевски бил наистина екстремен, но понякога вие се нуждаете от нещо стряскащо, за да се освободите от лапите на миналото.

Това може да стане, като рязко измените курса си на действие, вършейки обратното на това, което нормално правите в дадена ситуация.

В резултат може да се озовете в необичайни за вас обстоятелства или буквално да трябва да започнете отначало. В такива ситуации разумът ви трябва да се справи с нова реалност, а това го пробужда към живот.


Промяната може да бъде тревожна, но тя също е и освежаваща – дори въодушевяваща.

Взаимоотношенията често стават уморително предсказуеми.

Вие правите всичко, както обикновено, другите хора ви отговарят, както обикновено и така си върви всичко около вас.

Ако обърнете курса, ако действате по нов начин, вие променяте цялата динамика. Правете това често, за да разчупите застоялия характер на взаимоотношенията си и да ги отворите към нови възможности.

Движете се, променяйте се, адаптирайте се…


  •  
  •  
  •  
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Всяка седмица над 15 000 предприемачи и експерти го очакват с нетърпение
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
+ полезен подарък