Каква музика да слушаме, за по-висока продуктивност

продуктивност,музика

Заслужава си да се зададе този въпрос, след като музиката заема все по-голяма част от съвременния работен ден. Както Шон Рос отбелязва, музиката има странно свързана с времето установеност – както изкуството украсява пространството, така музиката украсява времето. Прекарвайки толкова време в работа и  толкова часове пред компютрите музиката се превръща в неизменен спътник на работното ежедневие, „оптимизираща скуката” докато гледаме в екрана. Да видим, защо това е така?

Музиката превръща повтарящите се и скучни задачи в по-забавни


Ефективността на музиката зависи от това , как се ”потапяме” в задачата. Когато задачата ни е точна, определена и с отчетливо повторение, изследване показва, как слушането на музиката е в помощ на работния процес.

Серия от експерименти изучават връзката между музиката, като фон по време на повтарящи се действия, и ефективността изпълнявайки такива задачи. Резултата дава доказателство в подкрепа на използването на музика по време на работа.

При групата от хора, подложени на това изследване, се наблюдава увеличение на щастието и ефективността. Някой по-нови изследвания ще оспорят този резултат, че не самата музика, а по-скоро слушането на любимата ни музика води до повишаване на продуктивносттаМузика с нехармонични тонове няма пряко въздействие върху продуктивността, докато с мажорните гами се постигат по-добри резултати :

Обектите на изследване /слушайки музика за фон/ постигат по-високи резултати, с музика, която е в мажорна гама.

В шумна работна среда, музиката е като бягство

При работа в отворени офиси е ясно едно –  шумната работна среда може значително да намали личната ефективност. Вероятно използването на слушалки не е така разсейващо, както някой компании си мислят.

Изследване на д-р Лесуик се фокусира върху ефекта на музиката в офиса. В проучване засягащо IT специалисти, тя открива, че тези, които слушат музика завършват работата си по-бързо и креативността им е по-голяма от тези, които работят без. Причината: музиката подобрява настроението им.

Още веднъж…

Виждаме как музиката, подобряваща настроението, е основният аргумент за това. Докато модела на работа в отворен офис насърчава по-голямото взаимодействие, където шумът е прекален за някой хора и потапянето им в определена задача е невъзможно, то слушалки с любимите мелодии са много добра алтернатива.

Обкръжаващият шум в креативната златна среда


Хората, които се наслаждават на музика по време на задача изискваща креативност, изглежда работят по-добре.

Изследванията показват, че средните нива на шум могат да увеличат продуктивността, но границата е доста тънка.

Силните шумове могат да нарушат концентрацията значително и да навредят на работните процеси. Ниски басове и скърцащи синтезатори могат да отделят фокуса ни повече, отколкото да са от полза. Проучване от 2015 г показва как „маскиращи” шумове с околни и природни звуци подобряват способността за концентрация.

Дали умишлено или случайно, мекият шум или музика за фон е това, към което трябва да се стремим.

Най-добрите сайтове, осигуряващи подобни музикални фонове [FREE]

Музиката с текст често е разсейваща


За физически занимания музиката с текст може да окаже много добро влияние. Но за по-задълбочени действия, свързани с логични мисловни процеси и по-интензивна работа тя би била в ущърб на работния процес.

Проучване показва, че възприемането на реч, това, което може да бъде чуто и разбрано, е причината за разсейването.

Промяната на фокуса и разбирането върху това, което някой казва е причината, която често пречи и е проблем при модела на работа в отворен офис. В едно проучване, 48% от изследваните са слушали реч, която им е попречила при работата. Опитвайки се да се включите в езикови задачи, докато слушате текст, би било равносилно да провеждате разговор, докато друг човек говори с вас.

Музиката с текст може да няма същият ефект върху творчески задачи, които не се занимават пряко с “вербална архитектура.”

В едно изследване, което наблюдава работата на софтуерни разработчици, показва как  музиката с текст помага в личната продуктивност по време на работа.

Познатата музика е най-подходяща за фокусиране


Продуктивно е да се слуша музика, която вече е позната и харесвана. Това добре се комбинира с нуждата от фокус по време на изпълнението на работна задача. Причината за това е, че новата музика изненадва с динамиката и развитието си. Не знаеш какво да очакваш от новата мелодия. В резултат на това започваш да слушаш в очакване как ще се развие в последствие произведението. Следователно…

При музиката, която ти е позната знаеш какво следва, нямаш очаквания и не следиш развитието ѝ. Докато новата има нужда от повече внимание, а това оказва влияние върху фокуса ти.

Докато новата музика може да е от полза в други ситуации, то познатата мелодия е тази, която е препоръчително да се слуша, за да бъде ползотворно завършването на належащата задача.

Как да изберем подходяща музика за висока продуктивност?


Въпреки че музиката, която Ви харесва трябва да е за предпочитане, повечето хора имат широк спектър от вкусове, така че целенасоченото използване на точно определен тип мелодии само при работа не е за отхвърляне. Ето и няколко доказано ефективни стила:

Класическа музика

ЗАЩО РАБОТИ

Без текст и често смятана за най-подходяща, класическата музика е страхотен избор.

Изследвания показват, че Бароковата музика има благоприятно въздействие върху креативността. Разбира са, не всички класически произведения са подходящи – Токата и Фуга в Д минор, с драматичните си и динамични обрати в мелодията, не работи върху нас така добре както примерно, популярното ”На Елиза”

Примери:

Това са две подходящи колекции, които да опитате:

https://www.youtube.com/watch?v=gEibRc-oJKs&feature=youtu.be


Чуйте още и: Класическа музика за учене за изпити в Spotify.

Електронна музика

ЗАЩО РАБОТИ

Ненатрапчивото присъствие на амбиент електронна музика с нежна мелодия, приятен ритъм и силно релаксиращо действие, може да помогне на фокуса ви, като повтарящите се тоновете няма да бъдат разрушителни.

Примери:

Чуйте още и: Majestic Casual и TheSoundYouNeed

Музика от Игри

ЗАЩО РАБОТИ

Композиторите на музика за игри знаят, че идеалната мелодия е тази, която не разсейва играча по време на игра. Един от най-популярните примери на всички времена е саундтрака от “Sin City”.

Тя е  приятна за слушане и достатъчно неопределена, за да не пречи на концентрацията, докато героят трябва да върши куп неща.

Примери:


Всичко останало

Всичко меко и приятно, което не задържа вниманието върху себе си,  може да прибавите към плейлиста си.

Ако има вокали и не ви пречат по време на работа, ползвайте ги!

Примери:


Чуйте още и: Музика за концентрация (Reddit)

Без музика

Ако пък звученето на различни компилации ви е дошло в повече има и друго решение. Понякога  тишината е това, което искаме да слушаме. Но за много хора абсолютната тишина е отблъскваща.

За тях имаме два страхотни варианта:

  • Simplynoise – приложение наподобяващо шумовете от утробата със силно успокояващ ефект. Шум, често използван от родителите на малки бебета, създаван с подръчни средства, като включване на телевизора на канал без програма или сешоар. Това може  да ви спаси от среда със силен и натрапчив шум, като от  строеж в съседство, например.
  • Rainymood – изключително успокояващ звук, дори когато навън е 35 градуса, вие може да се пренесете в уюта на хладен и дъждовен ден. Ако пък е студено и имате нужда от вдъхновение, пробвайте това.

hr

Обстановката, която си създаде човек, пряко оказва влияние върху продуктивността му. Тествайте и намерете перфектната хармония между това, което слушате и онова, което вършите. Способността Ви да творите зависи от поставените задачи, крайната цел и обстановката. За последното подбирайте музиката си внимателно.

unnamedАвтор: Мими е на 34 г., занимава се с Графичен и Уеб дизайн на свободна практика и дистанционно за няколко рекламни агенции. Живяла 10 години из Европа в няколко различни държави, може да се похвали с богат житейски опит. Любимите и занимания са йога и карането на колело с рикша, в която вози малката си дъщеря.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА