Внимание: Могат ли мъжете и жените да бъдат “просто приятели”?

жени ,приятели ,мъже

Изследователи попитаха мъже и жени “платонични приятели” – какво наистина мислят за тези свои взаимоотношения помежду си – и получиха доста различни отговори.

Както се казва в една американска игра на думи:

  “hot” friends were hot and “not” friends were not..

Могат ли хетеросексуални мъже и жени да бъдат “просто приятели”?

Малко въпроси, като този могат да предизвикват активни дебати, спорове, неловки семейни вечери, различни литературни творения, запомнящи се сензационни филми по темата .. И все пак въпросът да остава без ясен и категоричен отговор.

Нашият опит предполага, че едно не романтично и привидно платоническо приятелство между мъж и жена е възможно и често хора от двата противоположни пола, с нормална сексуална ориентация живеят и работят рамо до рамо без никакъв проблем.

И като цяло изглежда, че те са в състояние да избегнат първичния порив – спонтанно да преспят заедно. И все пак..

Не е изключено (и аз лично съм почти убеден в това), че това очевидно платоническо съжителство, което ви описах преди малко е само фасада, сложен танц, обхващащ безброй сексуални импулси, бълбукащи под повърхността.

Може и да има някаква истина в това да мислим, че сме способни да бъдем “просто приятели” с членове на противоположния пол, но от друга страна шанса романтиката и сексуалното привличане да изскочат зад ъгъла, подло очаквайки да ни хванат в най-неподходящия момент.

С цел да разберат, дали наистина е възможно да има чисто платонична любов между двама души от два различни пола, американски учени започнали да обсъждат този въпрос не в лабораторни условия,чрез екип изследователи. Те събрали 88 двойки студенти, имащи изградени помежду си приятелски отношения с човек от другия пол.

Поверителността проучването била от първостепенно значение, защото представете си ако един от двамата приятели научи, че другият има неизказани, романтични влечения  – проучването ще се провали и ще бъде манипулирано!

За да се предотврати това и да се гарантират честните отговори, изследователите не само следват стандартните процедури, по отношение на анонимност и конфиденциалност, но също така изискват от участниците /двойките приятели/ писмено да декларират, че ще се въздържат от обсъждане на изследването, дори след като напуснат тестовите съоръжения /под съоръжения не разбирайте лаборатория…/

Приятелските двойки са разделени, а на всеки член са зададени поредица въпроси, свързани с романтични чувства или липсата на такива към приятелят, с когото са приели да участват в експеримента..

Резултатите – friends with benefits или не съвсем!

 

жени ,приятели ,мъже

Резултатите показват големи различия между половете в начина, по който мъжете и жените преживяват и възприемат приятелството с противоположния пол!

Мъжете /както вероятно очаквате/ са много по-привлечени по “онзи другия начин” от своите “просто приятелки“, отколкото обратното!

Мъжете се оказва, че са по-склонни от жените да мислят, че техните приятели от другия пол са привлечени по същия начин от тях – наистина доста погрешно убеждение!

В действителност оценката на мъжете за това, колко атрактивни са те за своите “просто приятелки” няма почти нищо общо с това, как тези жени се чувстват и мислят по този въпрос.

От проучването излиза, че мъжете приемат на драго сърце всяка романтична възможност, която им се изпречи на пътя и искрено се надяват да я преживеят /поне на теория/ и благодарение на това са слепи за действителното равнище на романтичния, любовен интерес, който изпитват техните “просто приятелки“.

Също така се оказва, че жените също са слепи за нагласата на “приятелите им” от противоположния пол, тъй като те обикновено не са привлечени към мъжете, които смятат за свои приятели,

…а на всичкото отгоре от изследването излиза, че жените мислят, че тази липса на привличане е взаимна.

В резултат на това, мъжете непрекъснато надценяват нивото на привличане, което усещат техните другарчета жени “просто приятелки”, а те от своя страна постоянно подценяват нивото на привличане от приятелите си мъже, което те изпитват към тях.

Тоест, ние мъжете, се правим на приятели, а всъщност искаме нещо повече, докато жените изобщо не мислят така по този въпрос и приемат нашите “приятелски” взаимоотношения точно като такива /в масовия случай/!

Вижте още и: SEX…Най-важният фактор за успеха

Заключения

 

жени ,приятели ,мъже

Както се вижда, мъжете са по-склонни да прекрачат безцеремонно границата на взаимното привличане, за разлика от жените.

Излиза, че мъжете и жените се различават в степента, в която виждат своите “просто приятели“, като потенциални романтични партньори.

Въпреки, че представителите на силния пол са по-склонни в желанието си да имат нещо повече от приятелство с приятелката, която са взели за проучването – особено ако тя е необвързана, от експеримента излиза, че и жените също до известна степен са чувствителни към статуса на обвързване на приятелите си мъже /тоест ако той няма гадже може и да изгори…/

…и почти никак не са заинтересовани да преследват онези, които вече са ангажирани с някой друг.

Резултатите показват, че мъжете, в сравнение с жените, изпитват доста големи затруднения с това да бъдат “просто приятели” с жените, докато при вторите  по-скоро  зависи!

Това е пряко доказателство, че двама души могат да изпитат влечения към тази приятелска връзка, но по коренно различни начини.

За външния наблюдател изглежда ясно, че тези много различни и направо противоположни възгледи за потенциала на романтиката в приятелствата между двата пола биха могли да доведат до сериозни усложнения…

…и хората изпитали на гърба си подобен тип взаимоотношения вероятно биха се съгласили.

Да видим и още едно изследване:

В последващо проучване, 249 възрастни /повечето от които са женени или омъжени/ е зададен списък с положителни и отрицателни аспекти по отношение на приятелството им с конкретен член на противоположния пол.

Въпрос, свързан с романтичното и сексуално привличане, като например:-

Може ли вашата приятелска връзка да доведе до някакви сексуални апетити или романтични чувства?

5 пъти по-вероятно е да бъде включен като отрицателен аспект за приятелството, отколкото положителен и от двата пола.

Въпреки това, различията между мъжете и жените тук се проявяват още по-добре!

На повърхността излиза, че мъжете са значително по-склонни в сравнение с жените да възприемат като бонус едно подобно приятелство с човек от нежния пол, когато въпросите, на които трябва да отговарят в тази посока се задълбочат.

Вижте още и: 11 секс тайни, които жените биха искали да знаеш

Финални думи

Мъжете и жените имат много различни гледни точки за това, какво означава “да бъдем просто приятели” и  тези различни гледни точки имат потенциал да доведат до сериозни неприятности от различното възприемане на нещата.

Въпреки, че жените са доста по-искрени в убеждението си, че приятелството между нормални мъж и жена съществува и може да е платонично, по всичко личи, че мъжете са неспособни да изключат желанието си за нещо повече,

…което в крайна сметка не е особено голяма изненада!

Въпреки, че двата пола са съгласни, че интимното привличане между платонични приятели е негативно, мъжете са по-малко склонни да поддържат тази гледна точка.

И така, могат ли мъжете и жените да бъдат “просто приятели”?

Ако всички ние мислехме като жени, щяхме да отговорим – Да, напълно възможно е!

Но, ако всички разсъждавахме като мъже, вероятно ще бъдем изправени пред сериозна криза от свръх популация и пренаселеност…ако ме разбирате какво искам да кажа.

Е, може и пък да се окаже не чак толкова лоша комбинация…Вие какво мислите?

Вижте още и: Пак ли попадна на грешния партньор? Е, този път вземи прочети това…

Източници: в статията са използвани данни от изследвания публикувани в престижния научен сайт scientificamerican, както и такива на д-р Adrian F. Ward от департамента по психология на университета в Харвард, чийто изследвания са фокусирани върху “технологията” на взаимоотношенията между хората.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак