Какво се случва в мозъка ни, когато се влюбваме

свети валентин ,денят на влюбените ,14 февруари ,романтика

Изследванията, които касаят любовта, секса и изобщо интимните отношенията предизвикват възторг. В тази статия събрахме едни от най-интересните и авторитетни от тях, позволяващи да погледнем на романтичната част от живота от друга гледна точка – тази на науката.

При направени запитвания в няколко големи държави за приоритетните ценности, оказало се, че сексът е на предпоследно място, отстъпвайки само на религията.

Говори ли това за нашите високи морални принципи или за това, че запитаните просто хитруват, представяйки се в по-добра светлина? Вероятно да, тъй като хормоните, които отговарят за нашите чувства и сексуално влечение, на теория трябва да ни влияят много повече, отколкото ситуацията в страната и политическите игри. Или не?

влюбване

През 2004 година двама американски изследователи Лим и Янг провели необикновен опит, който би променил нашето отношение към любовта, ако не бяхме толкова склонни да я “романтизираме”. В качеството си на опитни мишки били използвани гризачи и по-точно определен техен вид – Microtus Ocrogaste. Те се отличава с това, че половите партньори след първия контакт образуват двойка за цял живот.

Лим и Янг инжектирали в мозъка им хормоните вазопресин и окситоцин и наблюдавали реакциите им.

Окситоцинът не оказал никакво влияние на мъжките гризачи, докато женските веднага се опитали да формират връзка с партньора от другия пол. Затова пък вазопресинът действал абсолютно по друг начин. Гризачите от женски пол, никак не реагирали на него, а мъжкият пол веднага се влюбвал. Този опит показал две неща: колко малко знаем за любовта и че любовта, както и другите емоции е подчинена на химията, на биохимията.

Любовта от гледна точка на науката

Любовта от гледна точка на науката

Любовта е пряко свързана с хормоните. Към тях спадат вече познатите от експеримента с гризачите окситоцин и вазопресин, а също така допамин, серотонин, тестостерон, естроген и адреналин. Като всеки от тях отговаря за отделна реакция на нашия организъм, която ние сме свикнали да свързваме с влюбването:

  1. Адреналинът отговаря за кръвното налягане и прекаленото му отделяне увеличава нивото на стрес и напрежение, карайки сърцето да бие учестено.
  2. Допаминът на свой ред отговаря за чувствата, които ни харесват: удоволствие, леко главозамайване, възторг и “пърхане с крила”.
  3. Серотонинът или по-точно неговият недостиг отговаря за онези случаи, когато не можем да изхвърлим от главата си обекта на обожание. Недостигът на серотонин е главният симптом на обсесивно-компулсивното разстройство, когато човек не може да се избави от упорити и плашещи го мисли.
  4. Тестостеронът отговаря за привлекателността и при двата пола. Колкото повече тестостерон има мъжът, толкова по-привлекателен е за жената. И в същото време, толкова по-привлекателни му се струват жените.
  5. Естрогенът влияе на влечението на мъжа към жената. Изследвания на Американската асоциация на психолозите показало, че нивото на тестостерон при мъжете, които са чувствали уханието на жена в период на овулация се увеличава.

любов

Струва ли си да се срамуваме от своите чувства и да се изчервяваме при всяко  споменаване на половите органи в един разговор? Едва ли. Всичко това е само набор от химически реакции, които се случват в нашия организъм.

♥ Какво е нужно, за да се влюбиш

Много по-малко отколкото си мислим.

През 1997 година психологът Артур Арон накарал няколко непознати да се влюбят един в друг. Той им дал анкета с 36 въпроса, на която те били длъжни да отговорят един на друг в рамките на 45 минути. Нивото на интимност се увеличавало с всеки въпрос.

И ако първите били от рода на „Би ли искал да си известен?”, то близо към края те се превръщали в: „Кога за последен път си плакал пред някого? А сам?”

Това не е всичко.

След отговора на въпросите двойката трябвало да се гледа очи в очи в пълна тишина в рамките на 4 минути. Непознатите, които влезли в стаята за провеждане на изследването от различни врати и се виждали за първи път, си тръгнали от там влюбени.

А след шест месеца вече били женени.

любов

Трудно е да повярваме на един такъв уникален случай.

Затова журналист от The New York Times решил да повтори този експеримент със свой приятел. Какво се случило, прочетете сами – интересно е.

Но да се върнем на нашата тема:

♥ Защо се превръщаме в идиоти, когато се влюбим

Разбрахме, че не знаем нищо за любовта.

Дойде време да разберем защо се превръщаме в идиоти, когато химията в нашият мозък ни заповядва да се влюбим. И честно казано, аз не бих повярвала на собствените си думи, затова всички мисли ще са подкрепени с изследвания.

Припомнете си, как сте се държали последния път, разговаряйки с красиво момче/момиче? Заплитащият се език „яките” фразички за времето, по-стегнатата стойка и по-късното осъзнаване, че говорите пълни глупости. Сещате се, нали?

През 2009 година Сейн Нотс и неговите колеги от Университета Радбоуд провели изследване в хода, на което предлагали на мъжете да общуват с красиви момичета.

Преди и след разговорите те проверявали умствените способности на изследваните. След общуване с момичетата резултатите от умствените тестове били по-зле. Удивителното, но това не се случило с женския пол: техните резултати не се променили.

Второ изследване на Нотс унизило силната половина на човечеството още по-силно. Тя помолила две опитни групи първата, от които се състояла от мъже, а втората от жени, да преминат теста на Струп, с който вероятно сте запознати.

Тестът се състои в това, да назовете цвета на всяка дума, изобразена на картинката. Но има един проблем: цветът на думата не съвпада с неговото значение. Например думата „жълт” е написана с лилав цвят, а „син” със зелен цвят и така нататък.

Тестът демонстрира, колко бързо мозъкът ви може да обработи дадената информация.

тест на струп

Всяка група преминала през теста два пъти: първият път по обикновен начин, а по време на втория тест участниците в експеримента смятали, че участниците от другата група ги наблюдават. Резултатите отново се оказали унижаващи мъжкото достойнство:

Групата състояща се от мъже, преминала втория тест с по-лоши резултати. Времето , загубено за теста от женската група в двата случая било еднакво.

Този и много други тестове още веднъж доказват факта, че не можем да вървим срещу природата и да се стараем да блокираме емоциите си.

Науката потвърждава факта, че любовта, секса, привързаността, влечението – всичко това зависи от биологията и химията. Но независимо от факта, че любовта – набор от химически реакции, тя не става по-малко прекрасна. Изглеждаш като идиот? Какво от това?

В края на краищата си струва 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Работи по-умно, печели повече
Клуб Мастърхак
Инструменти, общност и ресурси, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса и да подобриш живота си.
4.8 / 5 от 2100+ човека
Работи по-умно, печели повече
Инструменти, нови идеи,
общност и ресурси