Как определени мозъчни вълни могат да намалят стреса и да ви предпазят от прегаряне [+ инструмент]

Въпросът е:

Умствена свобода или физически окови?

Чували сме, че времената на кризи и глобални сътресения са свързани и с разкриването на големи възможности. Тези възможности често ги обират хора с достъп до информация, с налични финанси или хора с по-различно мислене, независимо дали имат образование или опит.

СЪДЪРЖАНИЕ:


Автор Иван Кузманов | lifehack.bg


Всички имаме по един “луд” приятел или познат в обкръжението си, който е постигнал много, поне в сравнение с нас.

Уж беше слаб ученик, простичък, подигравахме му се, а той накрая ни сложи в малкия си джоб.

После се започват коментари от рода: “той има гръб”, “попадна на хора”, “техните имаха пари, то и аз ако имах, щях да го задмина”, “измамник е, лъже хората за пари”, “бе, късмет извади”…

Пресечната точка при тези хора в общия случай е, че или натискат газта до дупка или… натискат газта до дупка. Да, всички те си дават зор в дейността, с която са се захванали, но… това им се отразява по различен начин на психиката, физиката, цялостното състояние, емоциите, действията, отношенията и бъдещите постижения.

Последствията са различни за всеки и това е нормално.

Ние имаме различни прагове на поносимост към заобикалящата ни среда, независимо дали е предизвикано от нас или е извън наш контрол.

Най-лошо е, когато действията и последиците предизвикани от нас, излязат извън нашия контрол.

Случва се, когато не издържим на натоварването психически и физически – тогава попадаме в оковите на самите нас си!

За радост, ако сме осъзнати, имаме последователен план за действие и бездействие (последното е особено важно), следваме го до голяма степен и имаме търпението да изчакаме резултатите си, обикновено нещата се случват добре. Тогава идват “топките”!

Неуспехите и успехите изискват “здрави топки”, за да можем да ги понесем. Или ако обърнем процеса наобратно, излиза, че:

Без “калени топки” е по-добре да не тръгваме, защото може да се окажем в оковите на собствения си успех!

Как да се подготвим предварително?

Планът ни за действие към успех трябва да е разделен на дългосрочни, средносрочни и краткосрочни цели и съответните за действия.

Тук бихте казали: “да бе знаем, в lifehack.bg не влизат вчерашни хора, тия неща са ми ясни!” Знам много добре, но и знам, че читателите на Лайфхак са от хората, които натискат газта докрай. Това е страхотно, но често в плановете на този тип хора няма план за почивка и релакс.

И нямам предвид само физическа, но и психическа!

Илииии… сещаме се, че без почивка няма да стане, но чак, когато е прекалено късно. Защо? Защото преди това сме във вихъра си, имаме нови емоции, често и летящ старт и това е зареждащо, подхранва физическите и психически ни сили. Дори нямаме нужда от сън.

Поне така ни се струва.

Реалността обаче показва, че не вземем ли бързо мерки, се стига до огромен стрес, липса на желание, избухливост, раздразнителност, невъзможност за вземане на адекватни решения, спад на имунитета ни и понякога много сериозни здравословни последици. Последици, които едва ли са си заслужавали жертвата на фона на постигнатите успехи. Разбира се, има постижения, които си струват всякакви последици, но те са изключително малко и сега няма да коментираме тях.

Но нали за “топки” си говорехме? Какво се има предвид под “здрави топки”? Това са решимост и смелост за поемане на по-големи рискове и възможността на нашия мозък да приема спокойно последиците.

Скачането в дълбоки и мътни води не е за всеки. Големите успехи и неуспехи водят до големи отговорности, които много хора не успяват да поемат. За да изградим това умение са нужни тренировки, опит, нов тип навици, предварителна визуализация и преживяване на бъдещите последици или иначе казано… “бой по топките, докато свикнат”

Иначе казано, когато скочим в дълбокото и мътното, е важно вече да знаем какво ни очаква там, да сме се научили да реагираме на евентуалните опасности или пък блага. Не е достатъчно само да можем да плуваме – изисква се и още подготовка.

Действие или Бездействие – как да стигнем до успеха


Както се казва: “И двете, Дедо попе”!

Чували сме, че мозъкът ни има безграничен потенциал и това е вярно. Но има и условия, които трябва да изпълним. Някои от нас вече са изпитвали и обратното – тотален регрес на мозъчните ни възможности, поради неправилно използване на тялото и мозъка си.

Паузите, разнообразието, релакса, положителните емоции в комбинация с плана за успех, са много мощен тригер за креативност, допълнителен капацитет и постигане на желани резултати.

Накратко казано, освен, че тялото ни не може без почивка, което го осъзнаваме почти с раждането си, то и мозъкът ни има нужда от смяна на темпото и пълен релакс. Сънят е изключително важен в този смисъл и за него има изписани доста книги. (б.а. “Защо спим”). Но при хората, които в будно състояние натискат газта до дупка, той често не е достатъчен, дори и количеството да следва препоръките за 7-8 часа дневно.

Когато сме в будно състояние, полубудно или в дълбок сън нашият мозък произвежда различен тип мозъчни вълни. Разликата е в дължината на вълната и в състоянието, което тя провокира.

Мозъчни вълни: как да ги използваме в наша полза

Нашите мисли са прекалено натоварени в забързаното ежедневие и количеството информация, което получаваме всяка секунда е брутално много. Липсата на фокус и визия са често срещани явления при много собственици на бизнес и ключови служители.

Само, че рядко някой си дава сметка, че последствията могат да бъдат много по-сериозни от очакваното. Стресът и напрежението са в основата на сериозни психически разстройства, здравословни проблеми, Хашимото, нарушени функции на храносмилателната система, косопад, хормонални проблеми… И това е само началото.

Да се върнем на вълните, които произвежда мозъка ни.

Съществуват 5 типа мозъчни вълни и те се различават по честота на трептене, установена със съвременните ЕЕГ. Кръстени са с гръцките букви Алфа, Бета, Гама, Делта и Тета. Ето малко повече за тях:

 • Бета вълни (14-30 Hz) това са вълните, които са характерни за будното време, когато сме в съзнание и сме фокусирани. Те често създават притеснение и вълнение. Забавянето на бета вълните чрез медитация оказва благоприятно влияние върху стреса и притеснението.
 • Алфа вълни (8-13 Hz) при алфа вълните мозъкът е по-спокоен и е в състояние на дълбока почивка и отпуснатост преди дрямка. Вие се чувствате щастливи, имате вътрешен мир и усещате позитивни емоции. Те са характерни за основната медитативна фаза на мозъка.
 • Тета вълни (4-7 Hz) Обикновено тези вълни са характерни, когато сънувате през нощта, докато спите или когато имате видения при дълбока медитация. Логично е хората, които медитират често, да имат повече Тета вълни, отколкото тези които не медитират. Тета вълните подобряват креативността и раждат, така наречените „аха“ моменти.
 • Делта вълни (< 3,5 Hz) тези вълни са характерни за мозъка в състояние на дълбок сън, а тази медитативна форма е постижима само при хора с голям опит, които се занимават с медитация от години и са доста напреднали. Тези, които имат повече Делта вълни, имат добри лидерски умения, те са много убедителни и са високоефективни!
 • Гама вълни (30-50 Hz) това са най-бързите вълни и вероятно си мислите, че ще бъдете много напрегнати… точно обратното! Те са свързани с вежливост и обич. Едни от най-щастливите хора имат повече Гама вълни.

Както сами разбирате от описанието на различните видове вълни, изключително важно е мозъкът ни да произвежда в отделни части от денонощието повече видове вълни. Страхотно би било, ако можем да ги контролираме и стимулираме по наше желание, нали така?

Това е и целта на традиционната медитация, постигането на контрол върху ума и съзнанието. Чрез нея много хора постигат овладяване на емоциите, запазване на самообладание в сложни ситуации, усилване на желанието за изпълнение на трудни задачи, лазерен фокус по време на екшън и вземане на адекватни решения по всяко време.

Ще медитирам всеки ден и затова искам всички мозъчни вълни за мен…

ще медитирам всеки ден

Звучи жестоко, нали?

Ще медитирам… започвам от понеделник, реших го!

Обаче идва понеделник и… повечето хора няма да направят нищо, защото пак не остана време, не знаят откъде да започнат или осъзнават, че не е толкова лесно, изисква практика и време.

Аз дори не минах и през тези мисли, ами направо ги отхвърлих и започнах да търся други начини. Търси, търсих или поне така си мислех, но се въртях е омагьосания кръг на прогреса в сферата, в която работя и трите сладки създания у дома (към момента на писане децата ми са на 1,2 г., почти 3 г. и на 5,5 годинки). Както едно време, търсех спокойствие в спорта, но вместо това намерих още напрежение, защото не тренирах сериозно и не постигах спортните си цели. Пълна греда!

Дори, когато тичах в парка, мислех за работа и си говорех с клиенти – ненормална работа. Мозъкът ми прегряваше все повече, трупах недоспиване, напрежение, страх. Накрая, в пикова ситуация в края на деня, припаднах на волана и катастрофирах.

Ситуация, която завинаги остава обица на ухото ми!

От тогава взех решение, че това не трябва да се повтаря и направих план за ежедневна, месечна и годишна почивка. Познайте какво обаче? Беше добро начало, добър опит, но НЕ ГО ИЗПЪЛНЯВАХ.

Баси, мазохист ли съм?!

Положението се влошаваше, но бях увлечен в увеличаващите се приходи от бизнеса ми и поемах още и още ангажименти.

Ставах все по-объркан, преуморен, избухлив вкъщи и раздразнителен. Боляха ме очите и главата от компютъра.

Върнах се отново да играя футбол и това беше страхотно решение, но започнаха да ме преследват контузии. Трябваше да намеря своя начин, който да не прекъсва особено ритъма ми, докато намеря по-генерално решение, а именно да прехвърля отговорности. Наех си човек, който обучих и започнах да делегирам други задачи на фрийлансъри.

Това е начинът, но си е процес и резултатите идват след време.

В търсенето си, все пак открих вариант!

Той не ми отнема много време и решава до голяма степен проблема с липсата на почивка и сега ще го споделя.

Моят лесен начин за справяне с прегарянето


Търсейки информация и споделен опит от хора с натоварено ежедневие, научих много. Както ви казах, опитвах се и да го прилагам, даже съветвах познати и приятели, защото така надъхвах и себе си.

В процеса, мой приятел ми сподели за аудио записи, които се оказаха изключително ценни.

Разказа ми откъде са се зародили като идея, как се ползват, че са различни видове, как действат и какво да очаквам от тях. Така започнах да слушам аудио записите редовно по 15-30 мин на ден. Правех това обикновено следобед, преди вечеря и преди сън по колкото успея.

В началото ме дразнеха, струваше ми се, че пропускам време за важни неща като ги слушам. Оказа се с времето, че започнах да свиквам с тях, да ме успокояват, да ме “вкарват” в полусънно състояние.

Хем леко сънувам, хем съм буден и веднага усещам, ако някой влезе в стаята. Странното беше, че дори и като ме прекъснат, някак оставах спокоен и рестартиран – готов да правя нещо, независимо какво.

Някак веднага съм готов за действие, ако се налага или пък мога бързо да заспя някак щастлив и спокоен.

Това беше нещо, което търсех, моето откритие  – Brain Waves™!

Начин да релаксирам мозъка и съзнанието си от изключителното психическо натоварване. Към днешна дата започнах да намирам своята житейска посока, да отделям време за слушане и релакс в комбинация с планирана подготовка за реални спортни резултати.

Вече времето с децата е някак по-приятно, защото не съм изнервен, по-уверен съм и успявам да поема повече ангажименти без тоталния бърнаут, който ме преследваше дълго време.

Мозъкът ни има две полукълба – логично и креативно.

Най-вероятно ви е направило впечатление, че малките деца не страдат от депресия, не са прекалено нервни и избухливи и причината за това е, че техните мисли протичат основно през дясното полукълбо, което е креативната част от мозъка. Те са любознателни, необременени, жизнени и енергични. След шестата година мисловните процеси в дясната страна на мозъка отслабват и започва да участва все по-често лявото полукълбо, което включва повече логическо мислене.

И това е напълно нормално, за да може да оцелее човечеството, трябва да се мисли рационално, да се анализират минали събития и да се подобряват действията на база опит и проба-грешка.

Едно от най-важните качества в днешно време е да можем бързо да се справяме с негативните емоции и възможно най-бързо да се връщаме към спокойствие на ума по време на и след стресови ситуации.

Множество проучвания на водещите изследователски институти в света, единодушно са стигнали до извода, че правилното хранене, спорта, студеният душ и медитацията са изключително важни за постигане на баланс в живота, което се дължи на успокояване на ума и ни помага да сме по-осъзнати в настоящия момент. За нас е важно да не живеем в миналото и да мислим за минали събития, които ни блокират със страхове и ограничения, също така да не се пренасяме в бъдещето и да не се притесняваме за събития, които най-вероятно никога няма да се случат. По този начин можем да вземаме правилните решения, а не да робуваме на страхове, чрез които да се самосаботираме.

Медитацията за спокоен ум! Страхотен метод, но…


За да постигнат това състояние, някои хора имат нужда от малко или повече помощ. Независимо дали ще медитирате, слушате аудио записи, които стимулират мозъка или друг ваш метод, винаги се изисква план, дисциплина, редовна практика и време.

Някои хора влизат в медитативна фаза, докато рисуват, пишат, свирят или слушат определена музика. Начинът е изключително индивидуален и е важно да ви е приятен, за да влезете в медитативната фаза на ума и по този начин да активирате повече мозъчни вълни.

Доказано е, че медитацията е най-мощна в това отношение и се достига до много високо ниво на осъзнатост чрез нея. Най-отдадените, мастърите в медитацията, постигат подмладяване както на духа си, така и на тялото си, което се отразява видимо във външния им вид.

Знам, че много от вас ще кажат:

„Аз нямам време, сега имам по-важна работа…“

Разбирам ви, защото 67% от хората, които започват да медитират се отказват още на първото занимание, а само 4% продължават след петата практика по медитация.  И това е неоспорим факт, защото медитирането изисква последователност, познания, умения и време, които не всеки е готов да даде. На мен лично, ми струва досадно и определено не е моят начин – аз съм си човек на движението и скоростта.

Освен физическо здраве имаме и ментално здраве.

То е с по-голямо значение, защото оказва пряко влияние не само върху мисловните процеси на ума, но и върху физическото здраве и плацебо ефекта – то е в основата на всичко.

Ето защо, с помощта на приятел, създадох MyBrainAwareness.com.

Решихме да споделим нашето решение на проблема с менталното здраве и липсата на време. На първо време в него даваме възможност за слушане на 6 качествени аудио записа, компилирани в професионално студио от екип специалисти, занимаващи се изследването на мозъчните вълни. Имат различно предназначение и са подходящи за различни ситуации от нашето ежедневие. Те са само началото на серия продукти за следващо ниво на осъзнатост и спокоен ум.

Слушането на Brain Waves™ е практика, която е научно доказана и се използва активно от собственици на бизнес в най-развитите компании в света, олимпийски спортисти, обучители и обикновени хора, които търсят своето спокойствие и баланс в живота.

Това са аудио записи, които влияят пряко върху мозъчните вълни и спрямо вашето желание може бързо и лесно да влезете в медитативна фаза Алфа и дори в по-дълбоките нива на мозъчните вълни – Тета и Делта, които изискват страшно много практика и отдаденост и чрез които може да се докоснете до вашето подсъзнание.

Аудио записите могат да се слушат докато, работите, спортувате, готвите или докато си почивате в къщи на дивана.

Спрямо вашето желание и резултати, които търсите, може да слушате подходящото аудио.

Научно доказано е, че те оказват пряко влияние върху:

 • намаляване на стреса;
 • подобряване на имунната система;
 • фокусиране в дейността;
 • вземане на адекватни решения;
 • оптимално мислене;
 • подобряват менталната нагласа;
 • водят до по-високо ниво на осъзнатост;
 • извикват допълнителни енергийни запаси;
 • лесно справяне с негативните емоции;
 • бързо преодоляване на стресови ситуации.

Готино, нали?!

Опитайте моят начин с Brain Waves™ и споделете след месец-два, как са ви повлияли, при какви условия, колко често сте ги слушали и каква е била ситуацията при вас преди това.

Смятам, че ще помогнат и на вас да се справите с бърнаута, със стреса и негативните мисли за време, което сте смятали за невъзможно.

Не е нужна сериозна подготовка!

Просто ги въведете в ежедневието си като редовна практика!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: