ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

Принципите на lifehack.bg и клуб MasterHack

клуб Мастърхак

Времето е река, която ни носи към срещи с реалността, изискващи от нас да вземаме решения. Не можем да спрем движението си по тази река, нито да избегнем тези срещи. Единственото, което можем, е да подходим към тях по най-добрия начин. – Рей Далио

? 6-те принципа, в които вярваме в lifehack.bg и MasterHack


Новите читатели на lifehack.bg често се чувстват затрупани от широчината и обема на голяма част от статиите в сайта. Това може да ги затрудни само с поглед да ги разберат. Това не е новинарски сайт! Статиите тук не са по 3 реда.

Целта ни е съвсем друга: Да ви споделяме информация, която да ви даде идея, мотивация и резултати.

Това няма как да стане без четене. И за да сме още по-ясни и конкретни обобщихме идеологията и принципите, които управляват и отразяват това, което правим в lifehack.bg и в клуб Мастърхак. Това са принципи, които ние и нашите читатели се опитваме да отстояваме в собствения си живот и начин на учене. Разбира се, не винаги успяваме да спазим всичко на 100%, но не спираме да се опитваме да живеем, да работим и да се развиваме спрямо тях.

Щo ce oтнacя дo мeтoдитe, мoжe дa имa милиoн тaĸивa, нo пpинципитe ca caмo няĸoлĸo. Чoвeĸът, ĸoйтo cxвaщa пpинципитe мoжe ycпeшнo дa избepe coбcтвeнитe cи мeтoди. Чoвeĸът, ĸoйтo пoлзвa caмo мeтoди, пpeнeбpeгвaйĸи пpинципитe, cъc cигypнocт щe имa пpoблeми. – Xapингтън Eмepcън

Всичко, което пишем и споделяме с вас е вдъхновено по един или друг начин от един или от няколко от тези принципи. Надяваме се те да ви дадат повече яснота за това, в което вярваме и правим в сайта и в нашата общност.

И може би дори ще ви дадат посока, която да използвате, докато решите какъв да бъде и вашия собствен път.

#1. Посока вместо скорост


Ако сте се насочили в грешната посока, няма значение колко бързо ще се движите. Обратното също е вярно – ако сте хванали желаната дестинация, каквото и да правите ще постигате успех, независимо колко сте бързи. Когато става въпрос за нашите цели, ние сме склонни да слизаме на всяка спирка, която ни се стори интересна. Оставяме се на инерцията, прегръщайки илюзията за напредък, а не на това, което наистина има значение. Проучете картата си! След това начертайте маршрут, който ще ви отведе там, където искате да бъдете. Останете на пътя и дръжте курса.

Помнете: Хората, които казват „да“ на всичко се движат с висока скорост. Винаги правят нещо, но никога не постигат нищо. Разберете ли разликата между скоростта и посоката ще промените начина си на работа и мислене. За целта разграничете задачите, които предлагат скорост от тези, които ви предлагат посока!

#2. Мислене вместо стереотипи и предразсъдъци

Цената, която плащаме за обучение е нищожна в сравнение с цената, която плащаме за собственото си невежество! – Бодо Шефер

Как реагирате, когато се сблъскате с факти, които противоречат на ваше твърдо убеждение? Актуализирате ли познанията си с нови данни или се опитвате да ги рационализирате или опровергаете, за да не променяте статуквото?

Колкото и да мислим, че сме широкоскроени и отворени към новите неща, в природата ни е да пренебрегваме информация, която подлага на съмнение старите ни предразсъдъци.

В lifehack.bg вярваме, че трябва да сме достатъчно твърди в убежденията си, за да сме смели в действията си, но и достатъчно смирени, за да допуснем, че може да направим грешка.

Когато се съпротивляваме на прогреса или се чувстваме застрашени от нова информация, ние умишлено или неволно филтрираме доказателствата, които могат да противоречат на настоящите ни стереотипи. По този начин се предпазваме от собственото си невежество. Жертваме своята адекватност в замяна на това да бъдем прави.

Един проблем не може да бъде решен със същото ниво на съзнание, с което е бил създаден. – Айнщайн

 #3. Живот със смисъл, вместо консумиране


Когато правите нещо, питате ли се защо го правите, каква е целта ви, какво искате да постигнете?

Колко от вас живеят по този начин – автоматично, управлявани от собствените си навици, надявайки се да се случи някакво събитие, за да можете най-накрая да започнете да живеете живота си? Докато чакаме да забогатеем или да се издигнем в кариерата, или си мечтаем за идеалната връзка, често забравяме, че животът се случва сега!

Когато Хенри Дейвид Торо написва “Отивам в гората, за да живея със смисъл“, целта му не е да възхвалява добродетелите на живота извън мрежата, въпреки че това може да бъде странична облага от експеримента му. Целта му е да си създаде пространство, в което да култивира живот изпълнен с мислене и цел, извън влиянието и диктата на другите. Страхът му, който мнозина от нас споделят е, че когато края наближи “ще открие, че изобщо не е живял.”

#4. Отговорност вместо оправдания


Понякога това е невероятно трудно! Не сме програмирани така, че да излагаме егото си на опасност, когато направим грешка, нещо глупаво или неморално. Но един от най-ефективните начини да вървим напред в живота си е не само да приемем, че може и да се прецакаме, но и активно да потърсим обратна връзка и корекция, когато го направим.

Отказвайки се от отговорност за собствените си действия ние изкривяваме обратната връзка, на която разчитаме, за да взимаме по-добри решения. В Лайфхак вярваме, че когато поемем отговорност за действията си, животът ни вече не е предаден на случайността. А така можем да отидем където си поискаме. Въпросът е: къде искате да отидете…?

#5. Принципи вместо само тактики


Триковете и тактиките ще ви показват “какво” и “как”.

Понякога това може да бъде достатъчно, за да получите добри резултати. Но ако искате резултати, независимо как се променят обстоятелствата и средата ви, трябва да разберете и “защо”.

В Лайфхак вярваме, че ако ние хората разбираме принципите, които оформят нашата реалност (нашето защо), ще можем да ръководим много по-успешно мислите и действията си!

Мислете сами!  #1. какво искате? #2. Кое е вярно? #3. Какво смятате да предприемете след това? – Рей Далио

#6. Учене вместо сканиране на съдържание


Какво правят повечето хора, когато отворят някаква статия? Не, не я четат. Сканират я!

Този подход е ОК, когато става въпрос за новини, но когато става въпрос за практическо знание, този подход няма да ви свърши работа. Ако просто го сканирате ще си загубите времето! Защо? Защото вярваме, че ако вместо да порите като със джет вълните на океана от съдържание, се потопите като водолаз в есенцията на най-значимото, обмисляйки как да го внедрите във вашата среда и обстоятелства, не само, че ще си спестите огромно количество време, но и ще задминете 99% от всички останали, които просто чакат някой да им каже “тайната”!


Ако принципите на lifehack.bg отговарят и на вашия светоглед, каним ви да станете част от нашата общност, в която да общуваме и да обменяме идеи. Споделяйте въпросите и мислите си в нашата Facebook фен група. Заповядайте и в клуб Мастърхак

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак