ВЛЕЗ В КЛУБА
успех в кариерата

Реалността – как да разберете кога ще постигнете успех в избраната от вас професия [част 5]

  •  
  •  
  •  

🎧 + Аудио вариант за абонати

🔰 Този материал е част от наръчника за кариерно развитие на MasterHack

В част 4 на наръчника разгледахме кутията на желанията, тоест на това, което ви харесва. А сега е ред на кутията на реалността - това, което реално е възможно.

При кутията на желанията е ясно, че нещата не са непременно на база, какво наистина искате, а на това, което мислите, че искате, което имате навика да искате.

Същото е и с тази на реалността.

Тя не ви показва реалността, а вашия най-добър „отрязък“ за това, каква може да бъде или възприятието ви за реалността. Целта на самоанализа е двете кутии да се доближат възможно най-много до истината. Какво означава това:

Желанията ни да бъдат вярно отражение на автентичната ни същност и убежденията ни за това, какво е възможно, да се доближават до действителните възможности.

🔥 Как да сътворите вашата кутия на реалността - на практика!

Когато правихме „ревизия“ на кутията на желанията, повдигнахме капака и намерихме „настройките“. С други думи: желанията и страховете ви.

Под капака на кутията на реалността ще видим групи от убеждения.

При кариерните възможности имаме две групи – тези за света и за собствения ви потенциал. За да попадне някаква опция за професионално развитие в кутията на реалността, вашият потенциал в тази професионална област трябва да се измерва до обективната трудност да постигнете успех в областта.

Трудно е да се направи добра и коректна оценка на двете страни на това сравнение.

Трудността на професионалния път повечето хора виждат така:

✅ Има традиционни професии (лекар, адвокат, учител) и пътят там е предвидим. Ако сте умни и работите упорито, накрая ще успеете, ще имате стабилна кариера.

✅ Има и не толкова традиционни професии (художник, предприемач, политик) и те са от непредвидимите. Успехът и стабилността не са ви гарантирани. За да стигнете върха или трябва да имате луд късмет като от лотарията или "генетичен" печеливш лотариен билет с изключителен талант или комбинация от двете.

Това са напълно разумни предположения, ако сме в 1952 година.

С убежденията ви за кариерния път и какво е нужно за да успеете трябва да постъпите така както с желанията си – да ги „разсъблечете“.

Може като махнете "дрехите" на някое от убежденията си да видите родителите си, някои от приятелите си. Ако продължите и се вгледате още се показва и маска, зад която е общоприетата мъдрост. Колко познато, нали?

Принципна концепция, общоприето мнение, статистика – нито едно не е потвърдено от вас, но обществото го счита за вечно, неизменно.

Днес светът на всеки десет години минава през драматични промени, които обикновено обезсмислят общоприетата мъдрост. Тя отива в кошчето за отпадъци.

Но всички ние сме закрепостени към още по-остарял свят, в който почти нищо не се е променило. Мислим като готвачи и за нас общоприетата мъдрост е равна на истина.

Тези проблеми се пренасят до това как гледаме на нашия собствен потенциал.

Ако надценявате ролята на вродения талант за това как хората напредват в професията (а вие също комбинирате талант и умения), то тогава няма се чувствате особено комфортно като претегляте шансовете ви на много от професионалните поприща.

Този сценарий не се отнася за традиционните професии, защото разбираме по-добре траекторията на развитието при тях.

Един студент по медицина първа година, когато гледа как работи опитен хирург, си казва „Един ден и аз ще стана такъв, просто трябва да работя упорито 20 години.“

Когато обаче млад софтуерен инженер гледа друг по-опитен, по-скоро си мисли това: „Колко е талантлив, а аз съм още много далеч от това ниво.“

И лесно изпада в отчаяние.

В обществото е разпространено и мнението, че успелите в нетрадиционните професии са имали някакъв „голям удар“ в определен момент – нещо като да ти се падне джакпотът.

Това са само няколко заблуди за развитието на успешна кариера.

Нека обаче поразсъждаваме как това действително се получава…

Следват 5-те неуспорими фактора за истинския успех в кариерата!

Да ги разгледаме внимателно...

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Най-после безплатна е-книга, която ще ти е истински полезна:
Постигай целите си два пъти по-бързо!
1. Въведи имейла си 2. Отвори пощата си 3. Потвърди абонамента си 4. Изтегли книгата