Странната стратегия, която използва д-р Сюс, за да създаде своето най-велико произведение

Защо ти е да се вписваш някъде, ако си роден, за да изпъкнеш!

Годината е 1960 - двама мъже правят залог по между си за 50$. Сумата изглежда незначителна, но въздействието на залога е огромно за милиони хора по света.

Първият е издателят Бенет Серф, основател на Random house, а другият е американският писател Тиодор Сюс Гайзъл, известен с псевдонима си д-р Сюс.

След публикуването на книгата на д-р Сюс, "Котката в шапката", Бенет Серф се обзалага с него, че той няма да успее да напише книга само с 50 думи.

Бележка: "Котката в шапката" съдържа цели 255 думи, така че тук ограничението се явява доста сериозно предизвикателство.

Д-р Сюс не само, че печели този залог, а и неговата книга "Зелени яйца и шунка" се превръща в една от най-популярните детски книги на всички времена.

А сега да видим какво прилага, за да го направи...

 • 20
 •  
 •  
 • plamboran каза:

  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  Чудесна гледна точка и въобще перспектива. Аз мога много неща да споделя по темата, както и всеки друг.
  Например, забелязала съм нещо просто и често повтарящо се. Прибирам се вкъщи късно, магазинът е затворил или вече нямам сили да го посетя. Налага ми се да приготвя храна за семейството, макар наличните хранителни продукти да са ограничени. В началото изглежда почти невъзможно. Обаче фактите разказват друго – най-брилянтните ястия съм приготвяла именно в тези моменти. И не в ситуациите на изобилие от налични съставки.
  Същата “схема” ми се получава във всяко друго отношение. Например аз обичам да пиша разни съчинения. А любмият ми час в училище беше литература. Помня, че на контролно за есе или анализ винаги се мотах в началото на часа. През оставащите ми 10 минути поглеждах почти празния лист. После идваше ред на паниката, че ще го предам обидно оскъден. Обаче точно тези 10 минути се превръщаха в моето динамо. Какво ли не измислях, как го правех…всеки път се изненадвах от себе си. Помня, че едно мое есе се прочете във всички класове, като пример за брилянтност и вдъхновение. Само че никой не знаеше, че го бях писала за няма и 10-15 минути. В последствие установих, че тоя номер със забавянето в началото на часа го правех несъзнателно нарочно. Изглежда така ми е било по-интересно и предизвикателно.
  С годините установих, че повечето неща ги правя по същия начин. Самоограничавам се инстинктивно с времето, за да може после креативността ми да се отключи. За да действам НЕ по стандартния начин. А да творя и под някаква форма дори да се забавлявам.
  Примерите са много и ежедневни. Този принцип се прояви и в бизнеса ми. В началото не разполагах с почти никакви ресурси. Но точно тогава бях най-креативна и каквото създадох през тези месеци, именно то е основата, която крепи нещата и до ден днешен. С времето ресурсите се увеличаваха, а с тях моето темпо и креативност намаляваха.
  Аз много благодаря за тази тема. Рядко пиша коментари. Обаче, като прочетох статията и осъзнах, че тя идва при мен в точния момент. Като проблясък ми подейства. Заради периода, в който сега се намирам.
  И ето, за пореден път се хващам как го правя. Отпускам се, когато имам “всичко”. Запитвам се…Защо започнах да губя мотивация. И как да си я върна обратно. Изглежда ми е скучно, когато всичко е подредено и пред мен няма ограничения. А сега какво…? От една страна е страхът да не ми бъдат отнети ресурсите. От друга обаче…измамното изобилие, което ме тласка сред течението. Питам се сега…да симулирам ограничения ли? Преди животът наистина да ме е изправил пред тях. Много често си мисля: а дали да не захвърля всичко и да започна отначало…? За да бъда вътрешно осмислена и цяла. Ето защо много други хора са го правили. Успелите понякога се отказват от всичко, за да започнат отначало. В една нова среда на ограничения, в която креативността и творческият дух отново се завръщат…

  • Благодаря ти за страхотния коментар!

   Това с готвенето ми е страшно познато, почти ежедневие ми е от 2-3 неща да сглобя нещо за ядене 🙂

   Направихме този материал точно поради причините, които описваш. Повечето хора се стремятат да излязат извън рамката, но понякога доста по-ефективно е да се оградиш с рамка, за да направиш нещо наистина креативно.

  • Блaгoдapя ти зa cтpaxoтния ĸoмeнтap!

   Toвa c гoтвeнeтo ми e cтpaшнo пoзнaтo, пoчти eжeднeвиe ми e oт 2-3 нeщa дa cглoбя нeщo зa ядeнe 🙂

   Haпpaвиxмe тoзи мaтepиaл тoчнo пopaди пpичинитe, ĸoитo oпиcвaш. Πoвeчeтo xopa ce cтpeмятaт дa излязaт извън paмĸaтa, нo пoняĸoгa дocтa пo-eфeĸтивнo e дa ce oгpaдиш c paмĸa, зa дa нaпpaвиш нeщo нaиcтинa ĸpeaтивнo.

 • dgany.63 каза:

  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

  Много вярно! И много ценна статия!!!
  Истината е, че аз не знам колко „креативни“ и „умни“ идеи имам докато не съм притисната от обстоятелствата, и какви предизвикателства съм готова да приема!
  Не мисля как да си организирам времето, когато нямам много задачи и задължения!
  Не смятам, че трябва да развивам ума си и знанията, докато не ми се наложи!
  Но най-прекрасното от всичко е, че намерих Вас, Вашите ценни за мен ресурси и материали, които не само ми помагат, но и ме мотивират да развивам нови умения!
  Благодаря Ви за всичко публикувано!
  И бъдете все така интересни, креативни и иновативни!
  Аз Ви следвам!

 • pechevvess каза:

  Какво казва Брус Ли, „Бъдете като водата, заемакте всяко възможно пространство“ , тясно каналче или широк водолей, заемайте го.
  Правете чудеса от нищото, това е гениалност, пожелавам ви я.

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  ==========

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  💰 По-изгоден абонамент

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >