Как да запомните повече от всичко, което чуете, видите или прочетете [научно доказани похвати]

В това ръководство ще ти покажа какво откри науката за подобряването на паметта!

Ще ти разкрия и 8 техники за бързо и лесно запаметяване и ще ви разкажа за стратегии, с които винаги да си спомняш важните за теб неща!

И най-добрата част:

Ще разполагаш с най-добрите оръжия за запаметяване и подобряване на паметта.

И всичко това на едно място.


Древните гърци се старали да подобрят паметта чрез методи за трениране на мозъка като "дворци за памет" и "метода на Локи". В същото време те и египтяните станали експерти в изнасянето на информация навън, като изобретили съвременната библиотека, огромно хранилище за изведено извън мозъка познание.

Потребността да организраме живота, средата и дори мислите си не е просто заучена, тя е биологичен императив - животните организират своята среда инстинктивно.

Повечето бозайници са биологично програмирани да отделят отпадъчните вещества от храносмилането си далеч от местата, където се хранят и спят.

Знае се за кучета, които събират играчките си и ги прибират в кошчета; мравките изнасят мъртвите членове на колонията в гробищен терен.

Някои птици и гризачи дори създават симетрично организирани бариери около гнездата си, за да усещат по-лесно натрапници.

Запомни:

Два от ключовите начини, чрез които можем да контролираме и подобряваме процесите, са да обръщаме специално внимание на това как вкарваме информацията в паметта си - „закодиране“, и как я изтегляме навън - „извличане“.

Когато информацията влиза през едното ухо и излиза през другото, то често причината за това е, че няма какво да я задържи. - Джошуа Фоер

По време на изследванията си Джошуа Фоер не открил разлика в мозъчната структура на хората, които редовно стимулират ума си и при тези, които не го правят толкова често. Но при първата група открил, че "светват" различни центрове от мозъка, които използвали, за да запомнят информацията.

Оказва се, че хората, които помнят по-добре, целенасочено преобразуват информацията, която се опитват да запаметят в образи и след това запазват тези изображения в свой ментално конструиран "дворец" - вкарвайки в действие визуалната памет и пространствената навигация.

А сега следва и съществената част!

Практически техники за много, много по-добро запаметяване:

 • Дворецът на паметта
 • Учи по-бързо: 8 трика за запомняне
 • Как да лесно да запомните име на човек при запознанство
 • Как да извлечете „трудно достъпни“ спомени

Да започваме....

 • 66
 •  
 •  
 • ⭐⭐⭐⭐⭐

  Много добра и определено полезна статия. Ясна, точна и без излишни подробности, и препратки. Ще пиша какъв е бил ефекта след пратктикуването на съветите 🙂

 • На мен пък ми се стори кратка. Тамън започна и приключи оставяйки в мен любопитство и желание за още информация по-въпроса. Когато материала е интересен и добре поднесен, дължината е нещо относително. Поздрави!

 • ⭐⭐⭐⭐⭐

  Информацията обогатява. Много се радвам на дълги, изчерпателни и информативни статии. А на LH са такива. Жалко, че на повечето хора вече не им се четат статии, какво остава за книги… Благодаря, Ицо, следя те от години, доста неща промени в живота ми, а сигурно и на други като мен. Продължавай все така! Поздрави! 🙂

  • Здравей Бори,

   Благодаря ти за коментара и добрите думи!

   Да, за съжаление на повечето хора не им се чете…, но това няма да ни откаже от по-подробните статии 😉

 • ⭐⭐⭐⭐⭐

  Много изчерпателен материал! Благодаря! Според мен, когато човек наистина се интересува от нещо, ще го прочете дори и да е дълго. Даже понякога се дразня на кратки материали. Виждаш едно гръмко интересно заглавие, отваряш го и 10 изречения общи приказки без нищо конкретно 🙂

  • Здравей Мая 🙂

   Благодаря ти за този коментар, ако знаеш само колко ме радва! За последните 7 години получавам само коментари от рода на: „Много са ти дълги статиите, няма кой да ги чете.“

   Е, явно има кой 😉 Благодаря ти още веднъж!

   Поздрави,

 • Супер много време отделяте да пишете толкова дълги статии. Мисля, че ще имате повече читатели, ако материала е по-кратък.

  • Здравейте Алекс,

   Цифрите говорят друго, както и моя и световния опит при дължината на статиите. Освен това има достатъчно сайтове с кратки статии, които могат да посещават нашите читатели. Това е стилът на LH. Поздрави, Христо

 • ⭐⭐⭐⭐⭐

  Браво,много страхотен материал,особено за хора на интелекта! Много благодаря за което!

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  Най-голямото намаление за годината! Вземи 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече