ВЛЕЗ В КЛУБА
информационни технологии,дигитални технологии

Мислихме, че социалните мрежи са безплатни. Сега капитализмът на наблюдението счита нас за безплатни

Този материал е малко по-различен.

В него не става дума за трикове и хакове за бизнеса и живота, защото той е по-скоро за събуждане, събуждане от унеса, в който сме изпаднали в днешния дигитален свят и осъзнаване какво всъщност се случва с живота ни.

Реален, безпристрастен поглед върху реалността...

Няма да говорим за дигиталните технологии, а за нещо, което се е родило от тях, развива се благодарение на тях и с неосъзнатата ежедневна подкрепа на всички нас.

Става въпрос за капитализма на наблюдението.

Голямата тема или по-точно опасността в реален, пълен и плътен образ излиза наяве с книгата на Шошана Зубофф “Ерата на капитализма на наблюдението: Борбата за бъдещето на човека на новата граница на властта”, публикувана през 2019 г.

Тя се занимава не толкова със същността на дигиталните технологии, а с новата мутантна форма на капитализъм, който е намерил начин да използва технологиите за своите цели.

Той функционира чрез предоставянето на безплатни услуги, които милиарди хора ползват с удоволствие, като доставчиците на услугите могат да наблюдават поведението на потребителите със смайващи подробности, често без тяхното изрично съгласие.

Бележка: Шошана Зубофф е американски икономист и почетен професор в Harvard Business School. Автор е на книги и множество публикации. Работата й е посветена на изследването на възхода на дигиталните технологии, индивидуалните, организационните и социалните  последици от тях и връзката им с историята и бъдещето на капитализма. Създава и ръководи образователна програма „Одисей: Училище за втората половина от живота“.

В тази статия на базата на впечатляващия труд на Зубофф от 660 страници се прави опит да се обрисува по-голямата картина и да се покаже как се е стигнало до ефектите на дигитализацията, които изпитваме на гърба си – като личности и граждани.

Но по-важното е...

Ще разбереш защо големи компании като Google и Facebook придобиха толкова мощ, как сами изобретиха механизмите на неограничената си власт, завзеха безпрепятствено всички територии от живота на хората и са на път да го автоматизират във възможно най-голяма степен в свой интерес.

И още по-важното – този материал ще ти помогне сам да набележиш твоите мерки, за да остане животът ти единствено и само в твоите ръце.

Нека сега да започнем от по-далечната история...

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Всяка седмица над 15 000 предприемачи и експерти го очакват с нетърпение
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
+ полезен подарък