Мастърклас за успешна кариера – свържете точките в картината на бъдещето! [част 6]

🔰 Този материал е част от наръчника за кариерно развитие на MasterHack

Предстои ви да създадете картината на бъдещата ви кариера - автентичната, тази, която ще ви направи щастливи и уверени!

Професионалният път обикновено е тунел, през който вървите 40 години. Избирате си вашия, влизате в него, трудите се, докато не стигнете до края му – пенсионирането.

Истината обаче е, че нещата вероятно никога не са се развивали по този начин, а само са изглеждали така. В най-добрия случай това важи за традиционните професии.

Професионалният път днес, особено не толкова традиционният, няма нищо общо с такъв тунел. Общоприетата мъдрост обаче все още държи много от хората в хватката си и затова изборът на път се превръща в още по-трудна задача.

Когато възприемате кариерата като тунел:

 1. Това причинява криза на идентичността, особено ако дълго време сте в положението да не сте сигурни кои сте всъщност и кои искате да бъдете. То засилва заблудата за знак на равенство между работата ви и вас като личност. Слага една страшна въпросителна на пътната ви карта, която изглежда като екзистенциално бедствие.
 2. Залогът да направите правилния избор изглежда толкова висок, че избухва едно ужасно усещане за непоносима тирания на избора. За перфекционистите това може да бъде направо парализиращо.
 3. Губите куража да смените професията, дори и душата ви отчаяно да моли за това. Смяната ви изглежда като невероятен риск, ужас и като провал ако се решите на нея. Всички хора в средата на кариерния си път, които са многопластови и носят живец, се чувстват като твърде стари, за да направят смело професионално превключване или да започнат нещо съвсем ново.

Да, обаче общоприетата мъдрост казва на много от нас, че кариерата е тунел. Поднася ни  нещо като развалена торта с хубава глазура:

 • Помага ни да искаме неща, които всъщност не искаме.
 • Отрича желания, които са истински, живеят дълбоко в нас.
 • Подтиква ни да се страхуваме от неща, които не са опасни.
 • Кара ни да вярваме на неща за потенциала ни, които нямат общо с истината.

Днешният кариерен пейзаж съвсем не се състои от тунели.

Той е огромна, невероятно сложна, бързо променяща се научна лаборатория. Хората не са синоним на това, което работят – те са невероятно сложни, бързо променящи се учени.

И професиналният път не е тунел, кутия или етикет за самоличност, той е дълги поредици от научни експерименти.

Стив Джобс сравняваше живота със свързване на точки. Подчертаваше, че да погледнете в миналото и да видите как свързаните точки са ви довели до там, където сте, e лесно. Но принципно е невъзможно да свържете точките за бъдещия си живот.

Ако анализирате биографиите на хората, пример за вас, ще откриете, че пътеката им е повече като дълги поредици от свързани точки, а не прав и предвидим тунел.

Според статистиката средното време, което млад човек прекарва на дадена работа, е 3 години. При по-възрастните е малко по-дълго, но не повече от средно 10 години.

Да възприемате професионалния си път като поредица от точки не е ментален трик, който да ви помогне да вземате решения. Това е точната картина на реално случващото се. Да виждате това като тунел е не просто непродуктивно, то ви вкарва в голяма заблуда.

По същия начин както сте ограничени да се фокусирате върху следващата точка от пътя, защото тя е единствената, която можете да разберете. Не е нужно да се притеснявате за точка 4, защото не можете – просто не сте “квалифицирани” да го направите.

Докато дойде редът на точка 4:

 • Ще сте научили неща за себе си, които сега не знаете.
 • Ще сте се променили и вашият октопод на желанията ще отрази промените.
 • Ще знаете много повече за кариерния пейзаж и специфичните игри на професиите, които ви интересуват. Ще сте станали много по-добър играч.
 • Пейзажът и играта също ще са се развили.

Да си мислите, че в настоящия момент можете да разберете какви ще бъдат точка 2, 4 или 8 е смешно. Бъдещите точки са грижа на бъдещото ви, по-мъдро “Аз” от един бъдещ свят. Затова се съсредоточете върху точка 1.

Ако възприемате себе си като учени и обществото като научна лаборатория тогава кутията, в която се пресичат тази на желанията и тази на реалността, трябва да я разглеждате като ранно предположение в суров вид.

И с точка 1 имате шанс да го тествате.

Да вземем например запознанствата - там тестването на хипотеза е интуитивно.

Имате приятел, който си блъска главата с въпроса, за кого да се ожени, но никога не е излизал с жена. Вероятно ще му кажете: „Няма как да разбереш като си седиш вкъщи. Трябва да ходиш по срещи и така ще откриеш какво искаш от твоя партньор.“

Той се вслушва в съвета, започва да си прави първа среща с много жени. След време отново го чувате да се чуди дали една или друга жена е единствената за него. И разбира се му казвате: „Не можеш да го разбереш само от първа среща. Трябва ти повече опит с жената, за да научиш необходимото и да вземеш решение.“

Ясно е, че вашият приятел е доста неориентиран и фундаментално не разбира, как се изграждат щастливи взаимоотношения.

И когато става дума за професията не трябва да изпадате в неговата ситуация. Приемете, че вашата точка 1 е като първата среща.

Добрата новина е, че не е толкова страшно да нарисувате стрелката на пътната ви карта, защото тя е само до точка 1.

Истинската причина за тиранията на избора идва от подробното разглеждане на броя възможности, с които разполагате в днешния свят. Същевременно в заблуждение гледате на професионалните пътища като тунел, през който се върви 40 години (представата на света от миналото). И това е една смъртоносна комбинация!

Когато преразглеждате следващото си решение за професия като избор с по-малко залози, това прави броя на опциите вълнуващ, а не стресиращ.

На теория е добре, но сега идва трудната част...

Коя да бъде следващата крачка 🚶‍♂

 • 30
 •  
 •  

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg