Идеята на този сайт е да помага на хората да подобрят живота си. Затова реших, че удобен онлайн месар, където заедно да събираме най-доброто, което може да се намери за транжирането на различните видове месо, би бил полезен за всички.
Започнах да търся най-популярните инфографики и полезна информация, които да онагледят различните части на телешкото и свинското, за да знаем какво да търсим, когато отидем при кварталния месар.
След доста ровене и проучване по темата, най-накрая успях да стартирам.
Не казвам завърша, тъй като за допълването на този пост с още информация ще разчитам и на вас – и особено на тези с опит и познания в приготвянето на популярните видове месо (включете се чрез коментарите).
Материалът е разделен на 3 части, като в първата ще обърнем внимание на разфасоването на свинското, във втората ще засегнем темата за транжирането на телешкото и в третата само ще отбележим частите на пилешкото.
[su_spacer size=”30″]
Транжиране на домашно прасе
[su_spacer size=”5″]
Ще започнем с една от най-популярните инфографики с различните части на прасето. След известно подобрение от наша страна, тук може да разгледате разфасованото свинско месо и най-подходящите начини за приготвяне:
На никой не трябва да се дава да бъде президент ако не разбира свинете – Х. Труман
При транжирането на свинското съществуват 9 основни части, на които трябва да се нареже трупа на прасето: глава, свинския врат, котлет, бон филе, контрафиле, горен бут, долен бут, свински гърди и плешка
[su_spacer size=”3″]
Транжиране на говеждо/телешко месо
Може би не толкова разпространено колкото свинското, телешкото месо има своите страхотни вкусови качества. Много по-изчистено от мазнини и като че ли малко по-трудно за приготвяне, това месо определено намира място на българската трапеза.
В следващите редове ще откриете изключително подборна разфасовка на всяка отделна част на телешкото с приложено съдържание за 100 г. на калории, белтъчини, мазнини, витамин В6, В12, желязо и цинк.
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТози вид пържола е сравнително нов на пазара. Добре е да се маринова преди готвене. Препоръчва се да се нареже на тънки филийки. В 100гр се съдържат 182 калории, 6г. мазнини, 30г протеин, 0,4мг витамин В6, 1.6 мкг витамин В12, 2.4мг желязо и 5мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОПозната като английски стек, тази пържола сготвена съдържа в 100 гр: 178 калории, 9 гр. мазнини, 24 гр. протеин, 0.4 мг. витамин В6, 2.9 мкг. витамин В12, 2.4 мг желязо и 9 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОПрепоръчва се този вид пържоли да се мариноват, преди да се готвят. В 100 гр. съдържат: 144 калории, 4 гр. мазнини, 26 гр. протеин, 0.3 мг. витамин В6, 1.4 мкг витамин В12, 2.1 мг желязо и 4.3 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази пържола от бут в 100 гр. съдържа: 158 калории, 6 грама мазнини, 24 гр протеин, 0.5 мг витамин В6, 1,4 мкг витамин В 12, 1.5 мг желязо и 4.3 мг цинк. Много подходяща е за скара, но преди това мариновайте. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОЧудесно филе за тиган или скара, което в 100 гр съдържа: 189 калории, 11 г мазнини, 21 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 5 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо, 7.7 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова са т.нар медальони, които въпреки, че са постни от към съдържание на мазнини, имат отличен вкус и могат да се приготвят по доста различни начини. в 100 гр съдържат: 150 калории, 6 г мазнини, 22 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 4,4 мкг витамин В12, 2.2 мг желязо и 4.5 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОВъпреки, че и това парче е доста сухо то представлява една от най-вкусните части на говеждото, подходяща за оребрен тиган или скара. Съдържание на 100 г: 150 калории, 6 г мазнини, 22 г протеин, 0.5 мг витамини В6, 4.4 мкг витамин В12, 2.2 мг желязо и 4.5 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази сочна пържола, известна още като кралски стек е страхотна за скара. В нея на 100 г се съдържат 180 калории, 10 г мазнини, 22 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 1.9 мкг витамин В12, 2.8 мг желязо, 4.3 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова е стек от раменната част на говедото, който може да се приготвя по много начини, най вече на като печено на скара. В 100 г съдържа 155 калории, 6 грама мазнини, 22 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 4,2 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо, 6 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази това е сочна пържола, в която има леки жилки. В 100 г съдържа 165 калории, 6 г мазнини, 25 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1,4 мкг витамин В12, 1.6 мг желязо, 4.7 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази малка, крехка пържолка съдържа на 100 гр 150 калории, 6 г мазнини, 23 г протеин, 0.4 мг витамин В6, 2.8 мкг витамин В12, 2.1 мг желязо и 5.8 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОДобре е тази пържола да се маринова, преди да се постави на скарата. На 100 г съдържа 143 калории, 4 г мазнини, 25 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 3.6 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо, 6.2 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова крехко филе на 100 г съдържа 148 калории, 5 г мазнини, 23 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 1.3 мкг витамин В12, 2 мг желязо и 4 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова месо е подходящо за грил, след което може да се накълца за бургери. В 100 г. съдържа 198 калории, 12 г мазнини, 20 г протеин, 0.4 мг витамин В6, 3.7 мкг витамин В12, 2.3 мг желязо и 4.9 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази пържола на 100 г тегло съдържа само 6 г мазнини и е чудесен източник на протеини, цинк, витамин В6, В12, селен, фосфор, желязо, холин и ниацин. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОХранителната информация за този стек на 100 г. е 155 калории, 5 г мазнини, 25 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1.4 мкг витамин В12, 1.6 мг желязо и 4.6 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТози бифтек се състои от 2 пържолки свързани с Т образна кост – известен още и като T-BONE STEAK. На 100 г съдържа 161 калории, 7 г мазнини, 22 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 1.9 мкг витамин В12, 3.1 мг желязо и 4.4 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОФиле миньон – тази пържола се продава без кост, а на 100 г съдържа 164 калории, 7 г мазнини, 24 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1.4 мкг витамин В12, 1.5 мг желязо и 4.5 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази пържола се отличава с отличен вкус на говеждо, макар че съдържа жилава съединителна тъкан. Хранителната информация за нея на 100 г е 173 калории, 9 г мазнини, 22 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 3 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо и 7.6 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОПодходящ за мариноване преди готвене стек, съдържащ на 100 г 157 калории, 5 г мазнини, 27 г протеин, 0.4 мг витамин В6, 1.5 мкг витамин В12, 2.3 мг желязо и 4.7 мг цинк |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОПодходящо за задушено печено, костта на това месо наподобява 7-ца и това е причина за английското му наименование 7-BONE CHUCK ROAST. На 100 г съдържа 215 калории, 11 г мазнини, 26 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 2.1 мкг витамин В12, 3.1 мг желязо и 8.7 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТези страхотно вкусни телешки ребърца, подходящи за скара съдържат на 100 г 202 калории, 11 г мазнини, 23 г протеин, 0.2 мг витамин В6, 2.2 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо и 6.3 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова парче месо, подходящо за печено на фурна на 100 г съдържа 182 калории, 6 г мазнини, 29 г протеин, 0.4 мг витамин В6, 1.6 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо и 5 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова месо от предната част на гърдите се предлага обезкостено. Препоръчва се да се приготвя задушено. На 100 г съдържа 167 калории, 5 г мазнини, 28 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 2.1 мкг витамин В12, 2.4 мг желязо и 6.8 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОСтава за тиган, става и за готвене. Съдържа на 100 г 182 калории, 6 г мазнини, 29 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 2.2 мкг витамин В12, 2.5 мг желязо и 7 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова изчистено парче месо, подходящо за фурна, на 100 г съдържа следните хранителни вещества: 144 калории, 25 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 1.4 мкг витамин В12, 2.1 мг желязо и 4.3 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОПълно с доста жилки, това силно на аромат месо съдържа в себе си на 100 г 165 калории, 6 г мазнини, 25 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1.4 мкг витамин В12, 1.6 мг желязо и 4.7 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова парче също съдържа не малък брой жилки в себе си. Подходящо е разбира се за печено на фурна. На 100 г съдържа 166 калории, 6 г мазнини, 25 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1.4 мкг витамин В12, 1.6 мг желязо и 4.7 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова парче от опашката на животното 100 г съдържа 171 калории, 5 г мазнини, 29 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 3.2 мкг витамин В12, 3.3 мг желязо и 8.9 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТези къси ребърца са много вкусни задушени. Ако имате възможност ги обезкостете преди приготвяне. На 100 г съдържат 201 калории, 11 г мазнини, 24 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 3.3 мкг витамин В12, 2.7 мг желязо и 10.3 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОЛипсва информация |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОНа 100 г това парче месо съдържа 146 калории, 5 г мазнини, 23 г протеин, 0.2 мг витамин В6, 2.7 мкг витамин В12, 2.6 мг желязо и 5.4 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова парче месо е страхотно за малка семейна вечеря с телешко печено. На 100 г съдържа 150 калории, 6 г мазнини, 23 г протеин, 0.4 мг витамин В6, 2.8 мкг витамин В12, 2.1 мг желязо и 5.8 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТази част от говеждото на 100 г съдържа 148 калории, 5 г мазнини, 23 г протеин, 0.3 мг витамин В6, 1.3 мкг витамин В12, 2 мг желязо и 4 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТози вид месо предлага богат вкус на говеждо и може да се приготвя по множество начини. На 100 г съдържа 158 калории, 7 г мазнини, 23 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1.2 мкг витамин В12, 1.5 мг желязо и 4.2 мг цинк. |
ПРЕПОРЪКИ И ИНФОТова крехко филе от долната част на говедото обезкостено може да се приготви по доста различни начини. На 100 г съдържа 158 калории, 7 г мазнини, 23 г протеин, 0.5 мг витамин В6, 1.2 мкг витамин В12, 1.5 мг желязо и 4.2 мг цинк. |
[su_spacer size=”1″]
Доста хора смятат, че доброто печено се получава тогава, когато градусите във вътрешността му минад 100 °C.
Това обаче далеч не е така. Защо?
При над 80 °C протеините, изграждащи основна част от месото се “пресичат” или още може да се каже коаголират, което прави стека много по-жилав.
Точно затова най-добре е температурата във вътрешността да не надвишава 75 °C, дори е задължително ако искате да се получи вкусно и полезно. Ако се притеснявате от микроби и бактерии, те умират още щом месото се допре до скарата.
За да получите добър стек, оптималната температура в центъра трябва да е в границите между 63 – 68 °C, може и малко по-сурово! Тук отдолу може да видите оптималните температури при различните видове месо:
Освен това внимавайте с подправките!
Като изключим солта, която прониква по-навътре в месото, останалите като черен пипер и т.н. остават отгоре и когато се поставят на скарата често се превръщат във въглен още преди да е опечено месото. Маринатите също понякога са под въпрос, когато става дума за крехко, вкусно и полезно печено. Защо?
Ако основата на маринатата, в която сте накиснали месото е кисела, като оцет например или вино, освен че прониква най-много на милиметър-два навътре, тя разлагат не малка част от протеините на повърхността.
Да, маринованото месо става по-крехко, но не в добрия смисъл на думата.
Освен, че телешките стекове не са тънки по сантиметър, както е при свинската пържола, а достигат до 3.5 см, важно е и как ще ги печете на скарата.
Ако температурата е прекалено висока досещате се, че ще изгори отвън, а отвътре ще остане суров. Ако пък го печете бавно, ще загуби най-вкусното – хрупкавата коричка.
Отново прегледайте оптималните температури за печене и ако държите на добрия стек, вземете си термометър за месо. Коя е любимата ви рецепта за телешко на скара или на фурна? Споделете я.
Ако сериозно се интересувате от изкуството на барбекюто, препоръчвам ви amazingribs.com
Както споменах в началото, ще обърна съвсем бегло внимание на пилешкото, тъй като повечето от вас поне веднъж в живота си сте си имали работа с приготвянето на цяло или раздробено пиле. Затова и ще го отбележим само така:
Разбира се, това далеч не е абсолютно всичко, което трябва да знаете за транжирането на различните видове месо. Тук представих едва малка част от необятния свят на месните деликатеси.
Точно затова бих искал да ви призова да ми помогнете да подобря тази статия като споделите опита си, триковете си, любимите си рецепти за свинско, телешко и пилешко в полето за коментари. Ако ползвате и други ресурси би било страхотно да ни разкажете за тях, за да се ограмотим в тази неустоимо “препечена” част на кулинарията. Надявам се, че ще сте отзивчиви и ще ни разкажете за методите, които прилагате вие или вашият квартален месар.