Това са 10-те най-мъчителни метода за екзекуция на всички времена [16+]

Eкзекуцията на криминални престъпници и политически опоненти е средство за наказание използвано от почти всички общества, за да предотврати престъпността и да смаже политическите дисиденти и разногласия.

Изпълнението на екзекуцията на лица се извършва по съдебен ред, след процес в резултат на извършено престъпление и най-често се нарича смъртно наказание или смъртна присъда. Този дебат дали да има такъв вид последица от тежко престъпление има и в България, но при нас за добро или зло вече не се изпълнява такова.

На повечето места, където съществува екзекуцията като наказание е запазена марка най-вече за убийства, шпионаж, държавна измяна, предателство или като част от военното правосъдие. В някои страни сексуалните престъпления като изнасилване, прелюбодеяние/в арабския свят убиват прелюбодейците с камъни/, кръвосмешение и содомия носят след себе си също последствията на смъртното наказание.

В доста страни се прилага екзекуция и за трафик на наркотици, корупция, малодушие, дезертьорство, неподчинение и бунтове-поводи да те обесят колкото искаш, нали?

В доста исторически записи и данни могат да се намерят различни практики, показващи, че смъртното наказание е част от съдебната система на много примитивни племена и общества. Някои от познатите методи за изпълнение на смъртна присъда са били меко казано брутални, както ще се убедите!

Вероятно не виждате пряка връзка с този сайт и екзекуциите, но смея да твърдя, че този акт има много общо с начина на мислене не само на отделния човек, но и на обществото като цяло. А и жаждата за мъст е доста интересна част от нашето мислене, чувства и емоции.

В следващите редове емоции ще има много, най-вече на възмущение и отвращение. И все пак ако сте любопитни кои са десетте най-извратени методи за екзекуция вижте:

P.S. Няма такова брутално животно в природата, което да причинява на друго живо същество подобни извратени мъчения, преди да го убие. Това го може само човека!

Ето на какво е способен извратения човешки ум…

10. Метода Garrote

метод за екзекуция Garrote

Метода „Garrote“ вече не е разрешен от закона в почти нито една страна, макар, че продължава да се извършва с тренировъчни цели във Френския чуждестранен легион.

„Garrote“ е устройство, което задушава човек до смърт. Може също да се използва и да се пречупи врата на човек седнал на него.

Устройството се използвало най-вече в Испания, докато не излиза извън закона през 1978г с премахването на смъртното наказание там.

Обикновено „garrote“ се състои от седалка, на която клетника сяда и бива закрепен на нея, докато палачът опъва метална лента около врата му, изчаквайки осъдения да умре.

Някои версии на „garrote“ включват и метални болтове, които натискат гръбначната връзка с шията, докато врата не бъде счупен.

Жертвата преминава в състояние на тежки и болезнени гърчове, след което живота мъчително угасва за него. Версията с шипове е известна и като Каталонския garrote.

Последното изпълнение с устройството garrote известно на света е направено от Хосе Луис Сервето през октомври 1977г. Андора е последната страна в света, която поставя извън закона неговата употреба и то в недалечната 1990г. Въпреки това метода  garrote е все още разпространен в Индия според индийския автор и съдебно медицински експерт Парик

9. Метода Scaphism

Scaphism

Метода Scaphism, известен още и като „Лодката“ е древен персийски начин за изпълнение на смъртна присъда, предназначен за наказание придружено с мъчителна смърт.

При него гол човек е твърдо закрепен по гръб за лодка, като крайниците му стърчат извън нея, над водата. След което клетникът е каран на сила да поглъща мляко и мед, докато не стигне до тежка диария, като тялото му също е намазано с мед, за да привлича и насекомите.

Той или тя биват оставени да се носят в лодката в малко езерце и изложени на слънце. Изпражненията, които се трупат в лодката привличат огромно количество насекоми, които започват да живеят в плавателния съд и в живата плът на осъдения.

Храненето с мед и мляко продължава дотолкова, доколкото мъчителен и продължителен искат да бъде процеса изродите, които го осъществяват, така че обезводняването или глада да не станат причина за бързата смърт на затворника и той да се отърве по лекичко.

И все пак, когато смъртта настъпи, тя вероятно се дължи на комбинацията от дехидратация, глад и септичен шок. Като този дълъг процес на агония може да продължи много дни, дори седмици/най-много 2/. Смъртта чрез метода скафизъм е изключително болезнена, мъчителна, унизителна и адски продължителна.

Който го е измисли това е бил егати изрода и ненормалника!

8. Одиране на кожата

odirane

Не сме минали и 3 метода на екзекуция и аз вече се чудя кой е по брутален от останалите. Дрането разбира се, както вече се досещате е премахване на кожата от тялото.

Подобно на одирането на животно, преди да го консумираме или да премахнем козината му, този метод за наказание се е прилагал и върху хора.

Одирането е било използвано едновременно като средство за изтезания и екзекуции, в зависимост от това каква част от кожата се отстранява.

Одирането е древна практика, използвана от асирийците и династията Мин.

Чак изтръпвам като си помисля какво би могло да бъде чувството ако някой почне да ми смъква кожичката като на овца!

Макар че овцете, когато ги дерат по принцип са умрели и не усещат нищо, докато тук……

7. Метода Lingchi

rjazane

Още известен и като „рязане на парчета„, метода Lingchi е бил запазен най-вече за тежки престъпления свързани с държавна измяна и убийство на родител.

Този вид наказание или още известно и като „смърт от хиляда прорязвания“ е използвано в Китай до 1905г след, което е премахнато.

Тук процеса предвижда осъдения/вече взех да ги съжалявам тия, каквото и да са извършили/да бъде завързан за дървена рамка, обикновено на публично място.

Плътта бива рязана от тялото на живия човек по най-разнообразен начин от палача, тъй като в законодателството тогава не е бил описан точен метод на извършването на това наказание. Тоест всичко е в ръцете и въображението на екзекутора.

В по-късни времена, понякога е бил използван и опиум като акт на милост или като средство за предотвратяване на загубата на съзнание – колко мило!

Наказанието работи на три нива: като форма на публично унижение, като бавна, мъчителна и продължителна смърт и като наказание след смъртта.

В различните си варианти, в метода Lingchi могат да бъдат включени, освен пробождането и рязането, така и разкъсването и тегленето на живата плът, а често се е случвало да бъдат вадени и цели крайници от все още живия човек!

6. Колелото на Катрин

katrin

Чудя се защо ли такова мъчително и ужасяващо нещо сеещо само и единствено брутална смърт е наречено с име на жена……? Защо ли?

Колелото на ужасите или по-известно като колелото на Катрин е устройство за мъчения, използвано за смъртно наказание през средновековието и в началото на модерните времена за публично изпълнение на смъртно наказание.

Това разрушително колело на смъртта, форма на мъчително изпълнение на най-тежките наказания е било в употреба във Франция, Германия, Дания, Швеция, Румъния, Русия и САЩ – все цивилизовани страни в сегашно време.

Самото приспособление представлява дървено колело на количка с много радиални спици, макар че самото колело не винаги е било използвано.

В някои случаи на приложението му осъдените са били завързвани за колелото и пребивани с огромни тояги или железни чукове, като шипове в колелото е позволявало те да минават през тялото на жертвата при нанасянето на ударите. Все едно те заковават….

katrin2

Алтернативен метод на този вариант е на осъдените да бъде поставен допълнителен разширител, чрез който биват разпъвани и пречупвани на кръст състоящ се от две дървени греди под формата на знака Х, след което тялото на жертвата е било смазвано и обезобразявано въртящо се на колелото и показвано пред публиката. Ша крадеш а….

5. Метода на Бронзовия бик

bik

Бронзовия Бик или познат още като Сицилианския Бик е инструмент за изпълнение на екзекуции проектиран в древна Гърция.

Перлиос от Атина, един от създателите на този метод, предлага на Фаларис – тиранина от Акрагас да се изобретят нови средства за извършване на екзекуции на престъпници, но ако е възможно да бъдат по-брутални. Съответно, в резултат на това се измисля този бик, направен изцяло от бронз, кух отвътре и с врата от едната страна.

Това било нещо като огромна бронзова фурна под формата на бик, в която осъдения бива затворен и заедно с бика се поставяли в специално направено огнище.

То трябвало да загрее метала, докато не стане жълт от топлина и не причини изключително болезнената смърт на клетника вътре.

С две думи казано: огромния метален бик се слага на огъня докато не се свари или опече човека, а бикът е проектиран така, че димът, който се издига в облаците да мирише на тамян.

В главата му има сложна система от тръби, която спира звука от писъците и мъчителните крясъци на затворника, като ги превръща в звуци наподобяващи реването на разярен бик.

Също така казват, че когато вратата на бика се отвори, обгорените кости от останките на осъдения блестели като скъпоценни камъни, от които хората си правили гривни.

4. Метода на изкормването

harakiri

Изкормването е метод за екзекуция, при който се премахват някои или всички жизненоважни органи, обикновено от коремната кухина.

Като вариант на смъртно наказание, този начин на екзекуция е фатален във всички случаи. В исторически план, методът е бил използван като тежка форма на смъртно наказание.

При него обикновено последно биват премахвани сърцето и белите дробове, така че да се запази жив осъдения и да търпи болка възможно най-дълго време.

Изкормването изиграва своята роля и като метод за изпълнение на ритуални самоубийства в Япония! За да умре с чест, войнът-саморай извършва ритуално самоубийство. Ако няма смелост сам да се посече, до клетника стои друг войн, който директно му отсича главата.

Вижте още и: Пътя на самурая: кодекс на честта на японския войн →

3. Да те сварят жив в казан на бавен огън

boiling-human

Този метод е бил прилаган в Русия и Европа преди 3000 години, като се е използвало масло, киселина и вода за разтвора, в който се сварява човека.

Този вид екзекуция се смята за един от най-бавните и болезнени методи.

Наказанието се реализира с помощта на голям казан пълен с разтвор съдържащ споменатите съставки плюс доста често и смола, лой и дори разтопено олово.

Жертвата се потопява, след което течността се нагрява или директно се потапя човека, след като е кипнал разтвора, обикновено с главата напред.

Палачът би могъл да допринесе за ускоряването на смъртта помагайки си с голяма кука, с която потапя лицето на осъдения още по-дълбоко в тенджерата.

Алтернативен метод на този вид екзекуция е да се използва голям, но плитък съд, а не котел, като се пълни с масло, лой и смола, след което жертвата бива частично потопена в течността докато се изпържи жив! Явно тук менюто е зависело от кефа на палача.

2. Набиване на кол

nabivane-na-kol

Това може би е най-болезнения и интересен метод за наказание чрез смърт. Набиването на кол като начин за екзекуция включва човек, който е пронизан от дълъг, заострен прът.

Проникването може да бъде отстрани, през ректума, през влагалището ако е жена или през устата. Този метод води до болезнена смърт, понякога траеща с дни.

Колът често се забива в земята, оставяйки набучения човек да стои там докато умре.

В някои форми на набиването на кол, прътът бива така забоден в човека, че да се избегне незабавната смърт и ще функционира като приставка за предотвратяване на загубата на кръв. Мислите, че по-жестоко няма накъде….?

След подготовката на жертвата, наказанието може да включва и публично изтезание и изнасилване на жертвата, като след това и се прави издълбаване на перинеума между гениталиите и ректума за още по голяма бруталност.

Пръта често излиза извън тялото на жертвата през горната част на гръдната кост, след което се набива в горната му челюст, така че затворника да не може да гледа хората отдолу.

Често жертвата е била вдигана във въздуха след частично набиване на кола. Като по този начин клетия човек става жертва на собствената си гравитация-собствената му инстинктивна борба ще накара кола да се плъзга и набива още по-надолу в тялото му.

Този метод е изключително варварски и е бил използван от психично болните изроди от Нео-асирийската империя, Гръцката империя и както много добре знаем от Турската империя, а също така и от много канибалски племена.

1. Разчленяване

razchlenjavane

Ако сте гледали страхотния филм с Мел Гибсън „Смело сърце“ може би се сещате как накрая главния герой го обесиха, разчлениха и разпратиха части от тялото му по различни части на страната за назидание. Тук става въпрос за точно този метод на екзекуция.

Прилаган в средновековна Англия и премахнат през 1814г този вариант на смъртно наказание е бил изключително страшна обществена форма за изтезание и усмъртяване.

Честта да го получат като присъда са имали хората извършили най-тежките престъпления като убийства, предателство и т.н.

Прилагал се е само върху мъже престъпници, а жените признати за виновни в държавна измяна например са били осъждани да бъдат изгорени на клада.

Изпълнението започва с поставянето на осъдения до дървена рамка, която е и мястото на екзекуцията. Там той бива бесен за кратко време/ако има късмета да умре още тогава е добре дошло за него/, след което биват изтърбушени вътрешностите му, а половите му органи отрязани и изгорени пред очите на публиката.

Накрая още топлото му тяло се обезглавява и се разделя на четири части. Като частите от трупа биват разпращани в различни части на града или в страната ако е по известен човека, където да станат публично достояние. Като целта на това „възпитателно мероприятие“ е да се възпрат потенциалните предатели, които все още не са виждали какво може да им се случи.

Заключение

Какви работи може да роди човешката психика, нали?

След всичките 10 опции, които изброихме, все още не мога да намеря кой от тях е по откачен, брутален и меко казано ненормално жесток. Може би вие ще ги класирате в полето за коментарите ако въпреки всичко сте стигнали до края на статията…

 • 70
 •  
 •  
 • Колкото и забележки да имат някои (включително и аз) към статията, тя е интересна и полезна от любознателна гледна точка. Разбира се, има малки неточности и е отворена към безкрайно допълване, но лично аз, като историк и културолог, поздравявам автора за труда му. Когато представяш нещо пред широка публика, не е нужно да си стриктно академичен. И, все пак да добавя за класацията – Желязната девица (Iron Majden) на Инквизицията и пирамидата от тела, която асирийците правят от оцелелите след обсадата на отказалите да се предадат граждани на финикийския Тир.

 • Бас ловя, че тези методи все още се прилагат! Много зло има по този свят!

 • Samo az li ne se trognah ot statiqta 😀 Polovinata metodi sym gi gledala vyv filmi na ujasite i podobni i sym chela i predi za tqh xaxa Daje mi se storiha dosta interesni i tvorcheski edin vid xax No dobre che gi nqma shtoto nqmashe da sme tolko mnogo hora na zemqta 😀

 • Класацията ви е на ниво май някои неща трябва да се приложат и в българия

 • Най-бруталния е одирането. Какво по-мъчително от него? И електрическия стол е по-леко!

  • Харесва ми името ти :3 явно не съм единственото отаку откачалка която чете такива неща

  • има едно наказание което е много по-мъчително от това нарича се „КЪРВАВ ОРЕЛ“

 • Браво че сте намерили толкова много методи, аз съм отвратена от някои от тях.
  За мен лично класацията за най-гадните и болезнени са:
  1. Кървавия орел-не съм чувала по-ужасно нещо, просто ми идваше да повърна.
  2. Връзването за лодката е интересен метод и според мен човек се мъчи повече от 2 седмици, идват всякакви неща и снасят ларви които се хранят с тялото. Понеже имам трипофобия само докато го пиша цялото ми тяло ме сърби. Това с разсичането на четири също е на 2 място. Имаше го във филма „Време разделно“, както и набождането на кол, и е адски болезнено сигурно. Като тогава гледах как гадовете изваждат неродените бебета от телата на жените.
  3. Това с откъсването на някои части е също ужасно.
  4. Бика. Имам чувството че тогавашните царе, крале са искали да чуват и гласовете на горкия човек.
  Всички други ми са на едно ниво.

  Гледала съм и други методи за убиване и двата са с германски корени.
  В повечето пъти хора които са били убийци или са предавали материали на другите държави са били слагани на електрически стол и знаете после…мокрят му главата, ръцете и го пускат на тока. Сигурна съм че цялото тяло изпитва ужасна болка. Дори съм чувала че сърцето първо спира.

  Другото което съм гледала по германски филм е как мачкаха хората, само стреляни няколко пъти, после ги прегазват с кола или нещо по-тежко. Резултата е премелян човек.

  Беше ми интересно да прочета статията.

  • Руснаците във Афганистан са мачкали военопленици и заподозрени във връзки със муджахидините съ танкове. Започвало се от краката и така малко по малко докато се стигне до жизнено важни органи и човека се представи пред създателя си. Бррр.. и това са онези“ хуманни“ руснаци дето ни обясняват другарите камунисти че ни били братя.

 • По принцип не съм съдист или някой който обича такива неща но винаги ми е било интересно всичко свързано с историята. Намирам статията за доста интересна и трябва да отбележа, че някой от нещата неги знаех за което благодаря!!! Но ми се искаше малко повече подробности неразбрах много за „Колелото на Катрин“ и „Одирането“ .Какви точно са последствията и т.н. А колкото до Метода на самурая несъм много съгласен. При него никой него извърява всеки сам си го причинява това е въпрос на чест при мъжете се нарича Харакири а при жените Сепуко и т.н. Специално това съм го изучавал на няма да навлизам в подробности.
  Благодаря още веднъж за статията.

  • Истината е, че харакири и сеппуку е едно и също нещо. Разликата е в начина на писане, просто се разменят канджитата и става от хара (стомах) кири (режа) – сеппуку (режа стомах), като във втория случай се използват онийомитата (китайското четене) на йероглифите, затова се променя и самото звучене.

 • Не знам,до колко е вярно,аз съм чувал за един метод на Средновековната инквизиция,където бръснат главата на клетника и му прикрепват камилска кожа,когато косата почне да разсте наново,тя не може да пробие камилската кожа и косъма тръгва обратно,като след месец два клетника изпитва зверска болка….

 • Разчленяването се е използвало и по нашите земи,дори има сведения, че хан Крум е убит по подобен начин.Иначе за мен най-бруталното от гореописаните е онова с меда и млякото…………за малко жертвата да се почувства като Клеопатра

 • Наблюдавам вече притеснителен брой статии се пишат от неграмотни хора и това неизменно ще доведе до още по-голямо опростачване на населението

 • Друг метод за екзекуция е „магарето“. Осъденият се слага да седне върху дървено „магаре“ по чиято дължина има острие. На краката му последователно се закачат тежести докато от тежеста им постепенно бива разрязан наполовина. Друг метод е окачването на осъдения с главата надолу и разперени крайници, след което бавно се разрязва с трион, започвайки от гениталиите… В испанското село Santillana del Mar има добре уреден музей на инквизицията в който експонатите предизвикват кошмари доста време след разглеждането му. Интересен факт е, че по филмите обезглавяването с меч, като екзекуция ни го представят като осъденият си слага главата на дръвник, а всъщност така се е изпълнявала присъдата само с брадва. С меч, обезглавяването се е извършвало, като жертвата е стояла изправена а мечът минава през врата хоризонтално. Острието на такъв меч е широко, без връх и с гравирани молитви за спасение на „душата“ на осъдения.

 • „Кървавият орел“ е доста любопитен скандинавски обичай. Описан е в Сага за Норна-Гест, в Сага за Оркнингите и в Англосаксонската хроника.
  Обикновено знатен военнопленник се връзва по корем, кожата и мускулите на гърба се разрязват и се разперват настрани като крила – оттам и названието „кървав орел“, blodjorn. След това ребрата се чупят в близост до гръбнака и също се разтварят навън (по това време жертвата вероятно вече е мъртва или в шок), после белите дробове се изтръгват през огромната рана и се поставят разперени върху разтворените ребра, мускули и кожа.
  Докато жертвата все още е жива, върху раните се ръси сол, за да остане в съзнание и да страда повече.

 • Честно казано се затруднявам да класирам най-мъчителния метод за екзекуция, всички изглеждат прекрасни за нечий сценарий на филм на ужасите! 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >