Вижте защо спермата е АНТИ-ДЕПРЕСАНТ?

Една статия базирана на сериозни научни източници!

Може би сте чували за ефекта на „Макклинток“ /McClintock/, при който когато се събере група жени в репродуктивна възраст на едно място, живеят или работят заедно, с течение на времето менструалните им цикли са склонни да се синхронизират и да идват по едно и също време.

Приетото обяснение е, че жените подсъзнателно си усещат една друга феромоните, фините аромати, които всеки един от нас отделя и по някакъв начин тези слабоароматни, но мощни съединения влияят върху техните хормони и правят менструалните им периоди да идват почти едновременно.

В държавния университет на Ню Йорк, двама революционни психолози са озадачени да открият, че лесбийките НЕ проявяват ефекта на „Макклинток“. “Защо НЕ?” се питат въпросните психолози /Гордън Галъп и Ребека Бърч/!

Те откриват, че единствената реална разлика между лесбийките и хетеросексуалните жени е, че вторите, нормалните жени, са изложени на влиянието на спермата!

В своите заключения те казват, че може би химическият състав на спермата има нещо общо с ефекта на „Макклинток“.

Какво съдържа семенната течност!

При допира на сперматозоидите с влагалището, те плуват през него по пътя си през маточните тръби, където се осъществява оплождането.

Но фактически реалното количество сперма се състои само от 3 до 5% сперматозоиди.

Останалото е семенна течност: най-вече вода, както и около 50 други съставки като захар за подхранване на малките „войници“, имунопресори, които спасяват милионите човечета от враждебната среда на имунната система на жените от унищожаването им и др.

Странно, но семенната течност съдържа още и 2 женски полови хормона, както и много съединения, повишаващи настроението като: ендорфини, естрон, пролактин, окситоцин, серотонин и др.

Вагиналната тъкан е много добре абсорбираща. Тя е богато надарен с кръв и лимфни съдове орган.

На въпроса…

След всички тези общи приказки ето, че дойдохме и на основния въпрос в тази статия, а именно: Като се има предвид състава на спермата, наличието на гореспоменатите съединения, причиняващи удоволствие, открити в нея, блестящите психолози Галъп, Бърч и техният колега Стивън Платек си задават въпроса – „Дали спермата в допир с вагината може да бъде свързана с по-доброто настроение и намаляването на депресията при жените?

Те изследват 293 жени в колежа „Съни“ Албания /явно само там са се навили на този експеримент/ като задачата на половината е, когато спят с мъже да НЕ използват презерватив, а на другата половина да използват такъв.

Като след определен брой полови контакти психолозите изпитват настроението им.

Резултатът

A image

В сравнение с жените, които винаги или обикновено използват презерватив тези, които никога не използват и чиято вагина е била изложена на допира със сперма, показват значително по-добро настроение, по-малко депресивни симптоми и изпадат много по-малко в пристъпи на депресия.

В допълнение: жените участвали в изследването, които не са имали сексуален контакт изобщо сравнени с тези, които са се счупили от секс и вагината им е била изложена на благотворното, както разбрахме влияние на спермата, са показали много по-ниски нива на настроение, както и доста по високи нива на депресия от тези, които са предпочели удоволствието на половия акт без предпазни средства!

В проучването на Галъп, Бърч и Платек сред жени, които винаги или „обикновено“ използват презервативи, около 20% от тях споделят, че са им минавали мисли за самоубийство и други негативни емоции, но сред тези, които използват кондоми само „понякога“ тази цифра е много по-ниска – само 7%.

А онези, които абсолютно никога не ползват предпазни средства процентите на негативни емоции, които са им минавали през главата или други депресивни процеси, които са усетили, са само показателните 5%.

От всичко това, което казахме до момента, е напълно възможно антидепресантите в спермата да имат въздействие върху реалното повишаване на настроението при жените!

Още една полезна функция на семенната течност!

И накрая да припомним, че в допълнение с антидепресантските си съединения, спермата съдържа също и два женски полови хормона, както споменахме по-горе: фоликуло-стимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон /luteinizing LH/.

Първият е отговорен за развиването на разклоненията в яйцето и съзряването му, а вторият участва в задействането на овулацията при жената.

Защо спермата ще съдържа съединения, които насърчават овулацията и то под формата на женски полови хормони? Отговорът е, че от еволюционна гледна точка това придава на спермата перфектния смисъл!

Помислете за нашите най-близки биологични роднини – шимпанзетата. Спермата при мъжките шимпанзета НЕ съдържа тези два хормона FSH и LH – нито единия, нито другия, НО овулацията при техните женски екземпляри, когато настъпи се отличава много ясно с почервеняването на задниците им като това е ясно забележим знак, че те са в репродуктивна готовност.

За разлика от „човешките“ жени, при които моментът на овулацията е скрит за мъжкия пол. Ние мъжете не знаем кога жените са най-плодотворни и кога са в овулация, няма никакъв външен белег като при женските шимпанзета с тяхното зачервено дупе.

Точно и затова еволюцията е включила в спермата и тези два хормона, които да задействат този важен процес – овулацията и така да придобием малко, репродуктивно предимство.

Така че освен антидепресант, спермата има и качеството да насърчи овулацията и така е по-вероятно да се оплоди яйцеклетката, което заедно с това, че повишава настроението е още един страхотен факт за жените, изпаднали в депресия или силно желаещи да имат дете.

Тази статия в никакъв случай НЕ е застъпник на това, че НЕ трябва да се използват презервативи само и само, за да ни се повдигне настроението и да изложи жените на риск от нежелана бременност и други неприятни последствия.

НО този ефект може да бъде много полезен за жените над 50 годишна възраст, които изпитват т.нар. от психолозите „блус“ на менопаузата!

Аз лично съм очарован от химическата сложност на семенната течност. До неотдавна учените са вярвали, че единствената ѝ цел е да храни сперматозоидите и да ги защитава по пътя им към оплождането.

Но сега изглежда, че различните съединения в семенната течност карат жените да се чувстват по-щастливи и по-доволни /това би трябвало да си го знаят и без да четат тази статия…/.

С това също можем и да си обясним повишения интерес на жените към секса около времето на овулацията! Така че мъже, затворете сега този сайт и да вървим да ръсим щастие на нашите най-любими същества от женски пол – да ги направим малко по-щастливи.

Защото мисля, че току-що разбрахте още един страхотен ефект на секса и на спермата в тази посока, така че да действаме!

И не забравяйте жени: тук става въпрос за допира на спермата с влагалището, а не за нейното консумиране…:)

Една статия по материали на Майкъл Кастелман, журналист, пишещ вече 36 години за сексуалността и автор на редица бестселъри за сексуалността, както и от статията „An Ode to the Many Evolved Virtues of Human Semen,“ от списанието „Scientific American“, брой Септември 2010г, като всички останали глупости в нея и редовете, които ще ви накарат да ме наречете простак са лично мое дело!

Сподели 😍

13
Остави коментар

avatar
7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
AntonCvetelinalifehackerbgillkoУчещ се Recent comment authors
нови стари харесвани
Anton
Гост
Anton

Много интересен сайт! Много интересни материали! Радвам се, че наистина има места, където да понаучим нещо. Проблем на всички родители е да обяснят някой неща, свързани със секса, сексуалноста и сексуалното възпитание. Предпочитам децата ми да ги знаят, за да се предпазват здравно при секс. Да не стават обект или субект на саксуално насилие и, от там- да изпитват радост и удоволствие от секса. Съгласен съм, че колкото повече секс правим с любимия чавек, толкова сме по-здрави и по-доволни от живота!

illko
Гост
illko

Момче ти не си наред с ума ! Как да обясня на детето си случайно попаднало на твоя сайт за какво говориш тук?!

Учещ се
Гост
Учещ се

Поздравления и благодарности на автора. Присъединявам се към един читател на друга ваша статия, г-н Х.Христов, че действително – защо политика и сензационен буламач за убийства, присвоявания или СРС-та да е по-важно, отколкото статии за любовта и секса, при това подходящо, уместно илюстрирани и много добре, с разбиране от психологическа и физиологическа гледна точка представени? Аз съм от поколението, което, поради социализЪма и комунизЪма беше ощетено от подобно възпитание. Това бяха теми табу, а да не говорим за подобни изображения – те проникваха само нелегално от хора, били в чужбина (дори в Югославия по онова време имаше подобни списания, но… Прочети всичко »

admin
Гост
admin

Благодаря ти Учещ се, страхотен коментар, напълно съм съгласен с теб!

Интернет,решения и съвети
Гост
Интернет,решения и съвети

Полезно

Андрей Димитров
Гост
Андрей Димитров

Може 🙂

Андрей Димитров
Гост
Андрей Димитров

Ей, Христо, вече почти не ми се налага да си свалям порно – нали си имам твоя блог 🙂

Виж какви яки снимчици си подбрал 🙂

admin
Гост
admin

да взема да направя категория „Порно“, какво ще кажеш? 🙂

христо христов
Гост
христо христов

за мен е чест да прочета нещо обрзователно,истинско и не знам,защо е по важно да се говори за политика,кражби,убийства и др.,а не за любов и секс…защо хора оставяте децата си да растат без култура и други по-неграмотни да им казват,кое за какво служи и как да го ползват.Това мисля,че не е редно,защото личната култура и образованост е дълг на всеки един от нас.

admin
Гост
admin

Ице евала на такива като тебе че си казваш че подобна тематика ти е интересна и не се правиш на много възмутен и ощипан. За теб и за тия като теб и мен, които ги вълнуват тия неща, ще има още инфо по въпроса 🙂

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top