Как работи паметта + 4 начина да я подобрите значително!

Когато паметта ни изневери, разговорите стават трудни, а задачите отнемат повече време, защото трябва да помним нова информация, а това означава, че се нуждаем от въведение за всяка тема, преди да поемем нова доза данни.

В тази статия ще разгледаме работата на мозъка, видовете памет и най-вече защо спомените ни не са толкова надеждни, колкото ни се иска.

Да започваме, докато не сме забравили…


Как работи паметта

Когато изграждаме спомени, като ученето на нови неща например, създаваме и укрепваме връзките между невроните в мозъка:  

synapse

При всеки нов спомен се създава модел на мозъчна активност, който съхранява това, което се нарича следа в паметта. Това е като семе в паметта – преди да покълне и да започне да расте се свързва с другите спомени, които имаме.  

За да сме сигурни, че се придържаме към този спомен в дългосрочен план, проучванията са показали, че мозъкът ни създава, точно същия модел на мозъчната дейност, докато спим.

Това е известно като консолидация на паметта.

Начинът, по който това се случва е реконструктивен процес. Вместо да се възпроизвежда едно събитие, точно както се е случило, като заснето на видео лента, нашите спомени всъщност показват само фрагменти.

Без да го осъзнаваме ние заплитаме тези фрагменти един в друг и създаваме разказ, който ни помага да разберем какво се е случило.

Видове памет

Оказва се, че има куп различни видове памет:

 • Декларативна памет: факти и знания – столица или датата на раждане.
 • Епизодична памет: спомени за събития от живота, като последният ти рожден ден или първият ден в училище.
 • Процедурна памет: вашето собствено ръководство “как да…” Спомени за това как да карам колело или да готвя любимото си ястие.
 • Семантична памет: значения и концепции, които сте научили, особено полезна при четенето и осмислянето на информация.
 • Пространствена памет: картата на света, в главата ви. Тя обхваща вашата среда, забележителности и обекти.

Всеки тип памет разчита на друга област, или комбинация от области в мозъка. Има и още един вид памет –  работната памет.

Работната памет е нещо като тефтерчето на мозъка.

Това е мястото, където нещата се съхраняват докато ги използваме, преди да ги забравим или преместим в дългосрочната памет.

Това е основната употреба на този вид памет, а именно – временно съхранение на малки парченца информация.

Тъй като това е като работното място на мозъка, работната памет е ограничена в това колко информация можем да държи там.

Общото правило е:

Повечето възрастни могат да държат 3-5 парчета информация в работната памет в даден момент от време.

Ако някога сте си повтаряли телефонен номер отново и отново, докато го набирате, това е пример за работната ви памет в действие. След като наберете номера, не е нужно да го помните вече, така че го забравяте.


Има няколко теории за това как наистина работи мозъка.

Една от най-популярните теории е мулти-компонентният модел, който за първи път е предложен през 1970 година.

Този модел разделя работната памет на три части:

 1. The central executive – контролния център
 2. The phonological loop
 3. The visuo-spatial sketchpad

memory

Контролният център леди и координира другите две части. Фонологичният контур обработва думи и звуци от речта, които са свързани. Както когато повтаряте телефонен номер или се опитвате да запомните дадено изречение.

The visio spatial sketchpad пази информация за вашата среда и обекти като размер, форма, цвят и нещата около вас. Ако се опитвате да запомните даден маршрут, това е, онази част от работната памет, която ще ви послужи.

През 2000 г. психологът Алън Бадълей, представил друга секция, която се отчита пред контролния център: епизодичен буфер.

Епизодичният буфер свързва информация от фонологичния контур и visuo-spatial sketchpad, и дългосрочната памет.

Това временно държи „епизодите“ със спомени, съставени от парченца разнообразна информация, докато другите две части на модела съхраняват само информация, специфична за свързаните с тях области.

buffer

Последното нещо, което трябва да запомните за работната памет е, че тя често има нужда от вашата помощ. Ако се съсредоточите върху нещо пред вас, работната памет няма да използва информация за нещо случило се наскоро, дори ако вашите сетива го изберат. Работната памет служи за всички онези неща, които искаме да помним временно, и тъй като е ограничена не може да предостави място за всичко случващо се около нас.

Защо спомените ни не са надеждни?

Вижте още и: 110 начина да развиете мозъка си

Странно, но паметта ни е далеч от надеждната енциклопедия на живота.

Има няколко начина, чрез които това може да се промени и повечето от тях се случват, без дори да осъзнаваме.

Нестабилни спомени

Тъй като нямаме точно копие на събитието, което помним, сме склонни (подсъзнателно) да добавяме нова информация, която имаме, когато си припомняме спомените или смесваме фрагментите, които имаме.

Процесът връщащ нашите спомени е опетнен от нашите пристрастия и опит, а ние дори не осъзнаваме, че променяме спомените си.

Един добър пример за това е експеримент, направен от психолога Фредерик Бартлет. Той помолил участниците да прочетат една история и след това да я преразкажат. По-късно се върнал към участниците в проучването и ги помолил да преразкажат историята като започват от различни абзаци.

Това, което открил било наистина интересно: 

Не само, че историята се била променила, но без да го осъзнава, всеки човек подчертавал и премахвал различни детайли, в зависимост от това кои от тях смятал, че са важни. Всеки човек е запомнил фрагменти от дадена история,  а след това ги съединява заедно създавайки разказ, който има смисъл за него.

Налице е и обратният вариант. Някои учени предполагат, че причината да имаме реконструктивна памет, която изисква процес на събиране на фрагменти, е че това ни помага да предскажем бъдещето.

Промяна на спомените

Когато си спомняме минали неща се случва нещо странно:

Истинският спомен, който сме консолидирали в дългосрочната памет по време на сън, бързо става нестабилен. Това означава, че сме склонни подсъзнателно да променяме нашите спомени по време на процеса на извикването им.

Можем да използваме това като предимство: Емоционалните спомени могат да избледнеят с течение на времето, като си ги припомняме в безопасна среда и отстраняваме негативните асоциации, които носят. 

Спете върху спомените си

Сънят очевидно е изключително важен за силна памет!

Лишаването от сън може да бъде пагубно за създаването и укрепването на нашите спомени. Не само, че недоспиването прави по-трудно да консолидираме нови спомени за дългосрочно съхранение, но също така затруднява и припомнянето на онези, които вече имаме. Истината е, че:

Лишаването от сън води до генерираме на повече фалшиви спомени.

Как да подобрим паметта си?

Вижте още и: 10 трика за ускоряване на паметта

След като знаете малко повече за това как работи паметта, съсредоточете се върху това да си осигурите достатъчно пълноценен сън – важно е.

Има и други доказани начини да ускорите мозъка си:

 • Пийте кафе:  въпреки че проучванията от миналото за ефекта на кофеина върху паметта не дали никакъв ефект, едно скорошно проучване установило, че приемането на хапче кофеин, веднага след като научим нещо ново, ще помогне за процеса на консолидация на паметта. Така че точно преди чашата кафе, прочетете нещо полезно, а след това я изпийте.  
 • Розмарин: в няколко различни проучвания учените открили, че аромата на розмарин може да подобри познавателните способности, особено услужливостта на паметта.  Сложете сисаксия с розмарин на бюрото!
 • Яжте боровинки: няколко проучвания изтъкват ефекта на боровинките и боровинковият сок за повишаването на паметта. Едно дългосрочно проучване на хранителните навици на медицински сестри открило, че тези, които ядат най-много боровинки и ягоди забавят влошаването на паметта с до 2,5 години, в сравнение с други медицински сестри на същата възраст.
 • Медитирайте: разбира се, спорно е дали можем сериозно да увеличим работната памет по този начин, но някои проучвания показват, че е възможно. Доказано е обаче, че медитацията увеличава работната памет. Тя подобрява нашите способности да блокираме външни влияния и да игнорираме, или успокояваме гласовете в главата ни.

как да подобрим паметта

Не пропускай и:

Остави коментар

2 Коментара към "Как работи паметта + 4 начина да я подобрите значително!"

avatar
Сортирай по::   нови | стари | харесвани
Пенчо Пеев
Гост
Здравейте! Следният въпрос ме вълнува от известно време и реших да се обърна към вас.Пенсионирах се преди една година.В последните години от трудовия си стаж работих като бригадир и МОЛ.В работата ми имаше напрегнати моменти, свързни с неприятни хора,а и от естеството на работата. И сега след една година, нощем сънувам тези хора в различни неприятни ситуации.Защо е така? И как мога да го избегна?Искам да уточня , че през деня не се срещам с който и да е от колегите, за да обсъждам работата и хората.Пенсионирах се с чуство за добре свършена работа.Но тези хора и ситуации изникват в… Read more »