12 начина да изразиш любовта към детето си

дете

Повечето родители са толкова заети, че понякога забравят да покажат любовта към детето си. Не става въпрос за ежедневното подаряване на скъпи подаръци, купуването на лакомства и играчки. Припомнете си, че съществуват по-ценни начини, чрез които да показвате любовта си всеки ден. 


#1. Пишете бележки

Във време на електронни писма и телефонни съобщения малка бележка, оставена в раницата ще бъде приятна изненада за вашето дете. Не пишете огромни бележки, особено, ако детето все още не чете добре. “Желая ти хубав ден” или “Обичам те” е напълно достатъчно. За да спестите време, можете предварително да подготвите няколко бележки и да ги използвате всяка сутрин, преди да тръгнете за работа.

#2. Прегръщайте го, колкото се може по-често

Американският психолог Вирджиния Сатир казва, че 4 прегръдки на ден са необходими на детето, за да оцелее, 8 – да се чувства добре и спокойно, а 12 за да се развива успешно като личност. Разбира се не трябва да си водим специален дневник и да отмятаме там всяка прегръдка, но не трябва и да забравяме, че детето се нуждае от нашата ласка и обич.

#3. Вечеряйте заедно

Изследванията показват, че съвместната вечеря с родителите е свързана с ред преимущества за децата, в това число и с повишаване на самооценката и намаляване на стреса. Съвместната вечеря е отлична възможност да наваксате пропуснатото през деня и да обсъдите темите и проблемите, които вълнуват детето. Ако работите до късно или се прибирате, когато детето вече спи, опитайте да организирате съвместни закуски.

familyy

#4. Четете заедно

Малките деца обожават да слушат приказките, които им четат мама или тате преди сън. По-големите деца също биха слушали с удоволствие увлекателната история. А ако детето вече знае буквите, опитайте да четете по роли.

#5. Обсъдете плановете си за уикенда

Поговорете с детето си и обсъдете как можете да прекарате почивните дни. Нека това е разходка сред природата, посещение на музей или театър, а защо не и кино.

Съвместното планиране е отличен начин да изразите любовта и уважението към вашето дете и да му покажете, че мнението му има значение.

#6. Казвайте “благодаря” и “моля”

Не е задължително да извършвате подвизи. Детето ще оцени и малките неща, които правите за него всеки ден. Когато казва “благодаря” отговаряйте с “моля”. Задължително давайте добър пример на децата, като не забравяте да им благодарите, че са помогнали да сложите и приберете масата след вечеря, да приготвите закуската или да измиете чиниите, например.

И не забравяйтедетето трябва да има и задължения вкъщи!

#7. Дарете на детето цялото си внимание

Съвременните деца забелязват, че родителите им все едно напълно забравят за тяхното съществуване, отвличайки се със своите телефони, лаптопи и други електронни джаджи.

Когато детето иска да поговори с вас за нещо, оставете телефона и другите отвличащи вниманието фактори и му обърнете вниманието, което заслужава. Дори ако иска да каже нещо незначително според вас, постарайте се да го изслушате и бъдете искрени.

#8. Споделете с детето мислите си

Разкажете на малчугана някаква занимателна (а може и поучителна) история от своето детство или обяснете какво сте правили днес на работа. Разбира се всичко това трябва да бъде адаптирано според възрастта на детето. То задължително ще разбере, колко го цените.

#9. Играйте с детето

Настолна игра, конструктор или изработка на нещо с подръчни материали, важното е да го правите заедно. Ако времето не ви достига просто опитайте да пуснете музика – докато почиствате масата, детето ще танцува.

Вижте още иКак да направим изкуството част от живота на детето

#10. Възпитавайте с любов и разбиране

Избягвайте повишаването на тон, крясъците и наказанията. Вместо това хвалете детето обръщайки се към него с топли слова. Поддържайте увереността на детето в собствените му сили. Насърчавайте го с фрази като “Задължително ще се справиш!” или “Вярвам в теб!”. Поощрявайте го за добре изпълнената задача, дори с една прегръдка.

Вижте още и: 35 подаръка, които децата ви никога няма да забравят.

#11. Отбелязвайте всяко достижение

Всеки ден отбелязвайте онова, за което можете да похвалите детето.

Харесали сте как е подредило стаята си? Радвате се, че на закуска е изрецитирало дълго и сложно стихотворение? Оценявате, че е подредило масата без ваша помощ?

Отбелязвайте всяко дребно достижение, което забелязвате ежедневно.

#12. Смейте се заедно

Не подценявайте силата на хумора. Измисляйте смешни думи и нови шеги.

Това не е просто весело, но и помага в развитието на речта. През почивните дни разгледайте детския си албум със смешни снимки. Разкажете му, кога са били направени.


Не е важно по какъв начин сте решили да показвате своята любов към детето, по-важното е да го правите. Вслушвайте се в мнението му и желанието му от най-ранна възраст, играйте всяка свободна минута, четете книги и рисувайте. 


Успявате ли да обърнете достатъчно внимание на детето си и да му покажете, че го обичате? Как го правите? Споделете с нас.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта